Србија и Балкан

Историјска заплена 112 тона шверцованих цигарета: Увезене из Црне Горе преко непостојећих фирми

Утврђено је да цигарете које су шлеперима допремане из Републике Црне Горе од 2019. године и потом складиштене, морају бити одузете због неверодостојне документације, нетачних података о роби и фирмама учесницама у спољнотрговинском поступку, од којих неке чак и не постоје у регистрима предузећа
Историјска заплена 112 тона шверцованих цигарета: Увезене из Црне Горе преко непостојећих фирми© Управа царина

Управа царина Републике Србије одузела је више од 112 тона, односно готово 111 милиона комада цигарета вредних више од 15,5 милиона евра из једног царинског складишта у Београду. Тиме је досадашња рекордна заплена од 50 тона тог акцизног производа надмашена двоструко већом количином, саопштили су из Управе царина.

После дуже царинске истраге, утврђено је да цигарете које су шлеперима допремане из Републике Црне Горе од 2019. године и потом складиштене, морају бити одузете због неверодостојне документације, нетачних података о роби и фирмама учесницама у спољнотрговинском поступку, од којих неке чак и не постоје у регистрима предузећа.

"Коначним решењем Министарства финансија потврђена су решења царинских органа о одузимању робе. Одузета роба биће уништена у законом прописаном поступку", саопштили су из Управе царина.

Они наводе да, у сарадњи са полицијом и другим државним органима, настављају одлучну борбу против кријумчарења цигарета и других дуванских производа и кријумчарења свих врста роба, чиме штите државни буџет и финансијски и економски интерес Републике Србије и свих њених грађана.

image