Србија и Балкан

Стано: Куртијеве оптужбе су без основа, Лајчак има подршку свих из ЕУ

Портпарол ЕУ наглашава да је пуну подршку Лајчаку дало свих 27 министара земаља чланица уније и додаје да то показује и како виде наставак дијалога и шта очекују од Београда и Приштине
Стано: Куртијеве оптужбе су без основа, Лајчак има подршку свих из ЕУGetty © Ben Pruchnie

Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је данас, поводом оптужби премијeра привремених приштинских институција Аљбина Куртија да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак био пристрасан током последње рунде дијалога у Бриселу и да је држао страну Србије, да Лајчак има пуну подршку свих 27 чланица ЕУ, као и да ЕУ не коментарише Куртије изјаве.

"Ми нећемо коментарисати изјаве Аљбина Куртија, поготову оне које садрже оптужбе које су без основа. Чланице ЕУ су истакле да у потпуности подржавају специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и у потпуности подржавају да се помогне Србији и Косову да дођу у стадијум да нормализују своје односе", казао је Стано на конференцији за медије, а одговарајући на питање у вези Куртијевих оптужби.

Наглашава да је пуну подршку Лајчаку дало свих 27 министара земаља чланица ЕУ и додаје да то показује и како виде наставак дијалога и шта очекују и од Београда и Приштине.

"Све чланице ЕУ дају пуну подршку посредницима и специјалном изасланику и свих 27 чланица експлицитно очекују да и Косово и Србија наставе са имплементацијом преузетих обавеза без даљег одлагања", казао је Стано.

image