Србија и Балкан

Вашингтон више не подржава Куртија? Стејт департмент стао на страну Лајчака

Саопштење из Вашингтона уследило као одговор на Куртијеве оптужбе о специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине
Вашингтон више не подржава Куртија? Стејт департмент стао на страну Лајчака© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Стејт департмент је похвалио, како је наведено, "неуморне напоре" специјалног представника Европске уније Мирослава Лајчака у преговорима Београда и Приштине.

Саопштење је уследило као одговор на захтев "Гласа Америке" на албанском језику за реакцију поводом изјава премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, који је Лајчака оптужио за пристрасност и ставове против Приштине, на прошлонедељном састанку страна у Бриселу.

Курти је навео да је о овом питању послао писма водећим западним земљама, оптужујући Лајчака, између осталог, да "искривљује процес".

У одговору за "Глас Америке", портпарол Стејт департмента није потврдио, нити демантовао да ли је писмо стигло у Вашингтон, али је рекао:

"Ми (САД) остајемо блиско ангажовани са Косовом, Србијом и партнерима из ЕУ у дијалогу који омогућава Европска унија. Захваљујемо и препознајемо неуморне напоре специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака", наводи Глас Америке на албанском језику.