Србија и Балкан

Одаловић: Нисам изненађен кривичном пријавом, Курти блокира тражење несталих

Остаје да се види како ће косовско тужилаштво реаговати на ту кривичну пријаву, односно да ли ће покренути поступак, каже Одаловић и истиче да ће се одазвати сваком њиховом позиву и изјаснити се на све околности које му буду стављене на терет
Одаловић: Нисам изненађен кривичном пријавом, Курти блокира тражење несталих© Amir Hamzagic/ATAImages

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић каже да га не изненађује кривична пријава која је поднета против њега за наводне ратне злочине, указујући на то да је очекивао да ће косовски премијер Аљбин Курти тражити начин да блокира процес тражења несталих лица.

Он додаје да му је жао што се породице несталих лица у овом случају инструментализују и користе.

Председница удружења "Зов мајки" из Ђаковице Несрете Кумнова саопштила је јуче да је Специјалном тужилаштву у Приштини поднела кривичну пријаву против председника Вељка Одаловића, јер је, наводно, командно одговоран за ратне злочине на Косову.

"Жао ми је што је искоришћена госпођа Кумнова која је и сама доживела личну трагедију, а и данас тражи свог сина. То је најнепријатније у целој овој ситуацији, али ово друго сам и очекивао да ће Курти и људи у његовом окружењу, који блокирају цео процес, тражити начин да блокирају и овај процес тражења несталих лица, јер ми је познато то њихово бежање од одговорности за обавезе које су преузели и за претрагу локација на којима је велики број Срба које ми и данас тражимо, али и Албанаца", казао је Одаловић за "Косово онлајн".

Додаје да су Приштина и косовски судови започели одређене поступке по командној одговорности против људи којима је, како каже, једини грех био што су обављали одређену функцију и посао који им је био поверен.

Подсећа да је био начелник Косовског округа, начелник цивилне управне структуре и додаје да то сви знају и да он нема проблем са тим.

"У мају 2001. године сам смењен, нисам био у фокусу нове власти раније, већ су после 5. октобра завршили царину и остала места која су им била профитабилнија, а на крају је дошла и смена доле. Ја сам још пар година остао у Косово Пољу са мајком, тако да сам апсолутно био неко ко је био спреман да носи цео терет онога што је радио и немам проблем ни данас", наглашава Одаловић.

Остаје да се види како ће косовско тужилаштво реаговати на ту кривичну пријаву, односно да ли ће покренути поступак, каже Одаловић и истиче да ће се одазвати сваком њиховом позиву и изјаснити се на све околности које му буду стављене на терет.

"Ја од тога не бежим. Мени је ово јако важно јер такву ствар нећу да оставим неразјашњену прво због породице, друго због пријатеља и колега са којима сам радио и са којима радим, јер нећу да се осећају непријатно да седе са човеком који је оптужен да је ратни злочинац. То није нешто што ја могу да носим тако, нећу због Албанаца, мојих пријатеља са којима се чујем и одржавам контакте, нећу ни они да се питају са ким су се дружили, кога су звали, ко им је долазио у кућу, коме су ишли у кућу, ко им је ишао на сахране, коме су долазили на сахране, а нећу ни због свих породица несталих лица и Албанаца и Срба јер било би ружно када би са том претпоставком радио овај посао", наводи.

Како додаје, да зна да је урадио икада нешто што је на било који начин ван  нормалних поступака за које је имао или има мандат да се бави, не би ни прихватио да обавља садашњу функцију.

"Нисам толики лицемер, нити неко ко може да разговара са људима који су доживели трагедије, а да знам нешто што не могу да поделим са њима тако да понављам - жао ми је што се инструментализују породице жртава на овај начин, исте те породице, исти ти људи са којима сам безброј пута имао састанке, разговарао, размењивао информације, позивао их да долазе на локације које смо претраживали, делио судбину са њима, најчешће био тај који, када су идентификације биле, примопредаје организовао и изјављивао саучешће тим људима", истиче.

Поручујући да свако треба да ради свој посао, каже да ће вероватно бити са Кумновом "очи у очи" а тада ће је питати који су њени мотиви.

У том смислу указује да је на Косову и Метохији било пет округа, а да је Косовски округ био један од њих.

"Госпођа Кумнова је из Пећког округа, она је из Ђаковице тако да нити смо се видели, нити знам нешто о њој, никакав додир, нити контакт било које врсте нисмо имали да би она сада могла мене да идентификује. Мада, нека то буде ствар за оне који ће се бавити овом кривичном пријавом", каже Одаловић.

image