Србија и Балкан

Одаловић: Декларација са самита Брдо-Бриони је списак лепих жеља, Курти не жели да реши проблеме

Нетипичним стандардима за проширење који су постављени пред Србију кроз Поглавље 35, Београду је стављена омча око врата поруком да у ЕУ можемо само са признањем Приштине, каже председник Kомисије Владе Србије за нестала лица
Одаловић: Декларација са самита Брдо-Бриони је списак лепих жеља, Курти не жели да реши проблеме© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Декларацију са самита Брдо-Бриони у којој је главна тачка пријем земаља Западног Балкана у ЕУ до 2030. председник Kомисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић види само као лепу жељу јер, како истиче, у Бриселу нису заинтересовани за проширење.

Лидери учесница самита Брдо-Бриони, одржаног у Скупљу, обавезали су се да ће, потврђујући своју позицију у вези са политиком проширења ЕУ и перспективу за чланство Западног Балкана у ЕУ, интензивирати стратешки дијалог са институцијама ЕУ у циљу убрзања процеса приступања.

Одаловић, међутим, сматра да је порука са самита доста неубедљива.

"Има разлога за основану скепсу будући да процес евроинтеграција траје доста дуго. До испуњавања лепих жеља потрајаће много због незаинтерсованости ЕУ за проширење", наводи Одаловић за РТС.

У Декларацији се позива да се Западни Балкан прикључи ЕУ најкасније до 2030. али Одлаовић сматра да не постоји воља за решавање отворених питања, да се за седам година реше проблеми који су стари неколико деценија.

Према његовим речима, нетипичним стандардима за проширење који су постављени пред Србију кроз Поглавље 35, Београду је стављена омча око врата поруком да у ЕУ можемо само са признањем Приштине.

Север Косова је институционално окупиран

Одаловић не очекује да ће наставак дијалога Београда и Приштине у четвртак донети резултате наглашавајући да Заједница српских општина још не постоји ни у назнакама и додајући да премијер привремених институција Аљбин Курти нема намеру да решава проблеме.

Како наводи, представљање акционог плана за ЗСО Приштина је исмејала, север Косова је институционално окупиран градоначелницима Аљбина Куртија, који су добили један одсто гласова на изборима.

"Каква је то деескалација ситуације на северу КиМ када 50 специјалаца упада у фабрику 'Лола' у Зубином Потоку?", додаје Одаловић.

Наглашава да се напади на Србе броје стотинама, на шта Брисел не обраћа пажњу, нити спомиње на састанцима.

"МТС је још једина сијалица на КиМ која гори а коју Курти жели да угаси, полиција са дугим цевима и даље упада у локале Срба", каже Одаловић.

"Приштински министар локалне самоуправе представио је план повлачења албанских градоначелника који не може да се оконча до Нове године. Курти ће наставити да ради по своме, и даље неће бити робе из централне Србије", каже Вељко Одаловић.

Сматра да Курти долази у Брисел само да прави проблеме.

"Текст Декларације о несталим лицима је усаглашен о чему сада премијер привремених институција у Приштини не жели да разговара", наглашава Одаловић.

image