Србија и Балкан

Спајић избацује непослушне посланице из странке? Осипа се подршка за нову Владу Црне Горе

Према црногорском законодавству сваки посланик је власник свог мандата
Спајић избацује непослушне посланице из странке? Осипа се подршка за нову Владу Црне Горе© R.R./ATAImages

Подршка посланика Покрета Европа сад мандатару Милојку Спајићу се осипа и то је аларм за ту странку која се спрема за радикалан потез.

Према информацијама подгоричких медија, две посланице - Радинка Ћинћур и Јевросима Пејовић - које су одбиле да подрже предлог владе коју је Спајић изнео на седници Главног одбора биће искључене из странке.

Таква одлука требало би да буде донета данас.

Према црногорском законодавству сваки посланик је власник свог мандата, па чак и ако буду искључене из стране Ћинћур и Пејовић су власнице својих мандата који већ потврђени на конститутивној седници Скупштине Црне Горе.

Тај исти принцип важи и за посланицу Алтернативе Јелену Недовић која је одбила да задржи став странке и гласа против Спајићеве владе.

Занимљиво је да је Покрет Европа сад у случају посланице Недовић штитио њено право да има став супротан њеној партији и гласа против мишљења своје странке захваљујући којој је и освојила посланичко место.

То право пак немају посланице Ћинћур и Пејовић које су се успротивиле Спајићу и према свим информацијама, због тога ће бити искључене из странке.

Тако ће Спајић, од 24 посланика са листе Европа сад остати на 21, јер је и посланик Уједињене Црне Горе Владимир Добричанин најавио да неће гласати за владу без странака које су победиле режима Мила Ђукановића 2020. године.

Такође, "Вијести" преносе да посланице Ћинћур и Пејовић нису дале потпис подршке за именовање лидера Демократа Алексе Бечића на место председника Скупштине Црне Горе. То пак не искључује могућност да га на самој седници ипак подрже.

Демократе су раније саопштиле да не желе да њихов лидер на чело скупштине буде изгласан гласовима Демократске партије социјалиста, али математика показује да је то немогуће без гласова ГП УРА Дритана Абазовића и коалиције "За будућност Црне Горе" Андрије Мандића и Милана Кнежевића.

image