Србија и Балкан

Прво у амбасаду, па пред јавност: Спајић ће састав владе прво рећи амбасадорима Запада?

Од нове владе Црне Горе нема ни трага, ни гласа у јавности, ипак, Спајић је заказао састанак са амбасадорима у Подгорици
Прво у амбасаду, па пред јавност: Спајић ће састав владе прво рећи амбасадорима Запада?© R.R./ATAImages

Мандатар за састав 44. Владе Црне Горе Милојко Спајић само два пута је у јавности говорио о својој влади. Први пут у изборној ноћи када је након проглашења резултата рекао како ГП УРА неће бити део његове владе и крајем августа када је саопштио да коалиција "За будућност Црне Горе" неће бити део власти.

Таква тајанственост Спајића подстакла је јавност да нагађа како ће нова влада изгледати, да ли лидер Покрета Европа сад има има довољну подршку посланика и ко ће заузети која министарска места.

Ипак, Спајић није тако тајанствен када су у питању странци у Црној Гори. Према информацијама подгоричког "Дана", Спајић ће се сутра, у среду 20. септембра састати са амбасадорима држава чланица Европске уније и са њима разговарати о новој влади.

"Очекује се да Спајић амбасадорима предочи главне смернице политике будуће владе, уз експозе о спољњој и безбедносној политици Црне Горе у наредном четворогодишњем периоду. Очекује се и да представи структуру будуће владе и амбасадоре ближе упозна са током преговора о обезбеђивању парламентарне подршке будућој извршној власти", објавио је "Дан" позивајући се на дипломатске изворе.

Питање је шта ће Спајић саопштити амбасадорима, имајући у виду да се тренутно не разматра само да ли има подршку посланика других странака, јер је неизвесно да ли је има и од посланика са своје листе.

За сада се зна да су две посланице Покрета Европа сад отворено против владе какву је Спајић предложио. Оне трпе притисак да поднесу оставке и изађу из странке. Општински одбор ПЕС-а из Бара у саопштењу је позвао посланицу Радинку Ћинћур да подржи Спајића, или да врати мандат.

Такође, Спајић нема подршку ни свог колеге и потпредседника странке Јакова Милатовића. Њих двојица су се састала два пута како би разговарали о саставу владе. Милатовић је отворено критиковао Спајића и поручио му да у владу укључи све странке које су победиле на парламентарним изборима 30. августа 2020. када се водила политичка борба против Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића.

Спајић и Милатовић би требало поново да се састану, након што се председник Црне Горе врати у земљу из Њујорка где је у току заседање Генералне скупштине УН.

image