Србија и Балкан

Које све податке садржи Регистар сексуалних преступника

Правилник о вођењу евиденције (Регистра) донет је у септембру 2015. године од кад се и води
Које све податке садржи Регистар сексуалних преступника© Pixabay

Према подацима Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде тренутно је 675 лица уписано у посебну евиденцију (Регистар) лица осуђених за кривична дела против полне слободе извршена према малолетним лицима, а који се води на основу Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима (у јавности познат као Маријин закон), навели су за РТ Балкан у Управи.

У полицијској акцији "Армагедон" ухапшена већа група педофила

У акцији полиције у Београду и другим градовима широм Србије ухапшено је десет особа који су осумњичени за приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Поједини су осумњичени и за искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

Ухапшени су: Н. Н. (35) из Београда, Д. Ф. (44) из Панчева, М. К. (71) из Ћуприје, Г. Д. (40) из Кнића, М. П. (39) из Владимираца, И. К. (37) из Бикова, Н. Ј. (20) из Бојника, С. Х. (53) из Београда, Д. Р. (36) из Краљева и В. Б. (57) из Чоке, који се терети и за кривично дело угрожавање сигурности, због учињених претњи преко друштвених мрежа.

Такође, кривична пријава у редовном поступку биће поднета Посебном тужилаштву за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Панчеву против младића (18) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Како наводе из Управе за наш портал, правилник о вођењу евиденције (Регистра) донет је у септембру 2015. године од кад се и води. Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде је надлежна за вођење те евиденције.

Које све податке Регистар садржи?

Регистар садржи име и презиме осуђеног, матични број осуђеног, адресу пребивалишта осуђеног, податке о запослењу осуђеног, податке од значаја за физичко препознавање осуђеног (урођене знаке, тетоваже) и његове фотографије, податке о кривичном делу и казни на коју је осуђен, податке о правним последицама осуде, податке о спровођењу посебних мера прописаних законом, као и ДНК профил осуђеног.

Подаци из евиденције воде се трајно и не могу се брисати.

На податке садржане у Регистру, примењују се одредбе Закона који уређују заштиту података о личности и тајности података. То значи да подаци из Регистра нису јавни.

Овај Закон се примењује на починиоце који су према малолетним лицима извршили следећа кривична дела: силовање, обљуба над немоћним лицем, обљуба са дететом, обљуба злоупотребом положаја, недозвољене полне радње, подвођење и омогућавање вршења полног односа, посредовање у вршењу проституције, приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, објаснили су из Управе.

Такође и навођење малолетног лица на присуствовање полним радњама, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу, наводе.

Како си рекли, починиоцу кривичног дела суд не може ублажити казну нити се он може условно отпустити. Кривично гоњење и извршење казне не застаревају за кривична дела овог закона која су извршена према малолетним лицима.

Подаци из евиденције се могу дати суду, јавном тужиоцу и полицији у вези са кривичним поступком који се води против лица о коме се води посебна евиденција, а уз образложен захтев, подаци се могу дати и државном органу, предузећу, другој организацији или предузетнику, ако још трају правне последице осуде и ако за то постоји оправдани интерес заснован на закону. 

Подаци из посебне евиденције могу се дати и иностраним државним органима, у складу са међународним споразумом.

Државни и други органи, као и правна лица или предузетници који раде са малолетним лицима дужни су да затраже податак да ли је лице које треба да заснује радни однос код њих, односно обавља послове са малолетним лицима, уписано у посебну евиденцију.

За починиоце ових кривичних дела примењује се мера обавезног јављања органу полиције и органу Управе за извршење кривичних санкција (Повереничкој канцеларији) која се бави спровођењем и контролом посебних мера из овог закона.

Шта после издржане казне затвора?

Из Управе за РТ Балкан кажу да су починиоци ових кривичних дела, после издржане казне затвора, дужни  да се јављају полицији и поверенику сваког месеца, најкасније до 15 тог дана у месецу.

Уколико то не раде, повереник обавештава суд о томе.

Према том закону, примењују се и посебне мере. Наиме, забрањено им је да посећују места на којима се окупљају малолетна лица (вртићи, школе…). Они су у обавези и да посећују професионална саветовалишта и установе. Такође, ова лица су у обавези да повереника обавештавају о промени пребивалишта, боравишта или радног места. Морају и да, у случају да путују у иностранство, обавезно о томе обавесте повереника и полицију и да оставе адресу на којој ће бити у иностранству, као и контакт особе код које ће бити.

Такође, за починиоце кривичних дела из овог Закона обавезно наступају и следеће правне последице: престанак вршења јавне функције, престанак радног односа, односно престанак вршења позива или занимања које се односи на рад са малолетним лицима, забрана стицања јавних функција, забрана заснивања радног односа, односно обављања позива или занимања које се односи на рад са малолетним лицима.

После истека сваке четири године од почетка примене посебних мера суд, који је донео првостепену одлуку, одлучује о потреби њиховог даљег спровођења, до 20 година од истека казне.

Јавно доступни Регистар сексуалних преступника у САД

Меган закон је заједнички назив за државне законе у Сједињеним Државама којим се креира и одржава регистар сексуалних преступника и који информације о њима чини доступним јавности, пише Радио Слободна Европа.

Федерални закон у САД такође тражи од осуђених сексуалних преступника у случајевима напада на малолетне особе да контактирају локалну полицију ако промене адресу боравка или запослење након пуштања из затвора или психијатријске установе. Колико је информација доступно о преступнику зависи од савезне државе, али њихова имена су јавна.

Глобално истраживање које је 2016. године спровело америчко министарство правде открило је да многе друге државе имају регистар сексуалних преступника, али у највећем броју случајева они нису доступни јавности, као што је случај са нашом земљом. 

image