Србија и Балкан

Јурић за РТ Балкан: Предатори добро знају које је дете без заштите и одмах нападају

Потребно је да родитељи свакога дана одвоје бар 30-ак минута за квалитетан разговор са децом и на тај начин ће задобити њихово поверење, каже Игор Јурић за РТ Балкан
Јурић за РТ Балкан: Предатори добро знају које је дете без заштите и одмах нападају© ATA Images, all rights reserved

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је да здушно подржава акцију "Армагедон", зна да се она континуирано спроводи и да је једна од акција у нашој земљи при Министарству унутрашњих послова, која никад неће  престати.

"Порука свим родитељима, пре свега, је да је јако важно да имају бољи однос са децом, да би им се деца поверавала при уласку у комуникацију са људима који имају лоше намере. Људи морају да знају, да предатори врло добро знају које дете је без заштите и то дете нападају", објаснио је Јурић за РТ Балкан.

"Уколико дете нема подршку своје породице, околине и друштва, незаштићено је, улази у комуникацију, поготово ако је у најближем окружењу у којем владају одређене размирице или лоша комуникација, тада дете тражи излаз и жели да комуницира са људима који му придају значај и пажњу и који су ту за њега. У овом случају пажњу му дају предатори", додао је.

Истиче да је потребно да родитељи свакога дана одвоје бар 30-ак минута за квалитетан разговор са децом, и на тај начин ће задобити њихово поверење,  и са његове стране увид да сте ви заинтересовани за њега, па и за дечје учешће на друштвеним мрежама.

Наглашава да је време проведено са децом врло битно.

"Дете неће да се повери тек тако, јер је често на удару критика, најчешће због претераног коришћење интернета, и кад се нешто лоше деси, дете то крије. Наша истраживања показују да, у 75 одсто случајева, када говоримо о основцима, деца имају два или више налога на друштвеним мрежама, што значи да неке налоге крију од својих родитеља", рекао је oн за РТ Балкан.

Предатори тргују материјалима

Како објашњава, предатори гледају материјале и тргују њима и тако се сексуално злостављају деца и од три године.

"То је врло честа појава, нажалост, таквих материјала има пуно. Наша 'Нет патрола' у оквиру Центра за несталу и злостављану децу сваког дана прима пријаве о таквим садржајима које склања са интернета, али је то само један део тога. Такође, огроман новац је у игри, и педофили имају начине да то добро сакрију, зато је важно и да своје фотографије из породичног албума родитељи не селе на друштвене мреже. Може се десити да једна фотографија са плаже буде довољна за педофила да од ње зарађује новац", напомиње Јурић.

image
VV inauguration
banner