Србија и Балкан

Дачић о Вучићевом говору: Најјачи од неког српског председника у УН

Свако ко се обраћа Србији са неким ирационалним захтевима треба да буде свестан да Србија није мењала мишљење, да ми поштујемо принцип територијалног интегритета и да смо ми жртва кршења тог принципа, рекао је Дачић
Дачић о Вучићевом говору: Најјачи од неког српског председника у УН© Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је вечерас да је данашњи говор председника Александра Вучића у Уједињеним нацијама, најјачи говор који је одржао неки српски председник на Генералној скупштини УН.

Дачић је у изјави за Танјуг оценио да је ово веома значајан дан за Србију, јер је истакла приврженост принципима Повеље УН и јасно представила своју позицију кад је реч о најважнијем питању територијалног интегритета и суверенитета земље.

Према његовим речима,  Вучић је сажео главни проблем, а то је тумачење принципа заштите територијалног интегритета и суверенитета двоструким стандардима.

"Са аспекта десетогодишњег искуства као премијера и министра спољних послова, слушајући говоре пре тога, могу да кажем да је ово најбољи и најјачи говор који је одржао неки српски председник овде у згради Генералне скупштине Уједињених нација", оценио је Дачић.

Он је додао је да је председник Србије подсетио да је суштина проблема кршење основног принципа територијалног интегритета и суверенитета Србије и релативизација тога тако што су неке земље признале КиМ.

"Кључна је њега реченица да ово треба да важи за сваку чланицу УН без изузетка. Тако да, свако ко се обраћа Србији са неким ирационалним захтевима треба да буде свестан да Србија није мењала мишљење, да ми поштујемо принцип територијалног интегритета и да смо ми жртва кршења тог принципа", поручио је Дачић.

Мислим да многи не схватају озбиљност ситуације на КиМ. Сигуран сам да је огромна већина грађана данас са задовољством и великим поносом могла да слуша говор председника Вучића и да каже да је то оно што и они мисле, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је указао на то да је тзв. Косово у УН било присутно "у ходницима и тако што их је неко пустио да уђу", а у сали где се одлучује говорио је председник Србије.

"То ће остати тако зато што Косово никада не може да уђе у УН, зато што је већина земаља против, не само Русија и Кина, а од укупног броја чланица, 193, они не могу да добију више од 84 гласа. Наша позиција ту је јасна и чврста", истакао је он.

Он је закључио да су се у Њујорку чуле јасне поруке да су све критике уперене према Приштини, која, како је објаснио, мора да спроведе оно што је потписано пре 10 година и да крене у нормализацију односа са Београдом.

image