Србија и Балкан

Вучић у УН: Сви који су подржали агресију на Србију, данас штите територијални интегритет Украјине

Председник Србије указао је на кршење међународног права на примеру Србије и навео да Срби трпе огољено насиље на Косову и Метохији
Вучић у УН: Сви који су подржали агресију на Србију, данас штите територијални интегритет Украјине© Tanjug / AP Photo / Richard Drew

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у свом говору пред Генералном скупштином Уједињених нација да се обраћа као председник слободне и независне земље која је на путу у ЕУ али је истовремено спремна да чува пријатељства која је градила вековима.

Он је рекао да су Принципи повеље УН залог опстанка људске цивилизације. Како је рекао, сви који говоре у УН причају о својим проблемима и о будућности.

Најавио да жели да говори о томе какво је непоштовање међународног права поцепало земљу из које долази, да је "Косово" 2008. прогласило независност.

"Сви који говоримо у овој организацији суочавамо се са питањима како изгледа будућност света, хоћу да говорим о томе како непоштовање међународног права има ужасне последице. Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. једностраним проглашењем независности Косова и Метохије још није завршен. Управо гажење Повеље УН у Случају Србије била је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим. Свет није постао боље место, глобални мир изложен сталној претњи", рекао је Вучић.

Он је указао на кршење Резолуције 1244 и да тај проблем превазилази границе Србије и утиче на регион.

"Не само да нисмо нашли решење за проблеме, већ су се умножили. Говорио сам да овде нико никога не слуша а у међувремену смо почели и да не разговарамо", рекао је Вучић и додао да сви мисле само на своје проблеме и ставове.

Додао је да је "Косово" настало сецесијом Србије и навео да су скоро све западне земље прекршиле резолуцију 1244 УН и принципе које данас бране.

"Најмоћнијих 19 земаља света без икакве одлуке Савета безбедности одлучило је да брутално нападне и казни земљу на европском тлу, нису се смејали када је руски председник употребио исте речи правдајући напад на Украјину. Заборавили су да су употребили исте речи по питању Србије", рекао је он.

Додао је да 19 моћних земаља није имало милости према Србији ни након бомбардовања, него су 2008. подржали независност "Косова".

Напоменуо је да је одлука о сецесији донета без референдума или било каквог демократског процеса.

Вучић је рекао да је 70 одсто Срба напустило своја огњишта након тога, а Албанаца је за 300.000 више него што их је икада било на КиМ.

"Толико о праву, толико о правди", рекао је председник Србије.

"Горе од свега је то што нам сви они који су починили агресију против Србије, данас држе придике о територијалним интегритету Украјине, као да ми не подржавамо интегритет Украјине, а подржавамо га и подржаваћемо га, јер ми своје принципе и политику не мењамо, без обзира на вишевековно традиционално пријатељство са Руском Федерацијом, напомиње Вучић.

"Нама говоре - не враћајте се у прошлост, гледајте у будућност, јер је то једини начин да ваша земља напредује", рекао је Вучић.

Не прекидамо важне и историјске везе са Русијом

Вучић је казао да нам се неретко чини да разговор са приштинском владом личи више на монолог него на дијалог, јер је тешко објаснити зашто више од 10 година од потписивања Бриселског споразума и преузетих обавеза немамо формирану Заједницу српских општина.

"Република Србија, њена влада и све институције у пуном капацитету раде на очувању дијалога са Приштином под окриљем ЕУ. То јесте наш задатак. Дијалог је могућ једино у случају да се сви, укључујући и европске посреднике, чврсто држимо договореног. Дисбаланс, по коме Србија вечито мора да попушта, не води решењу проблема. Напротив. Као што сам на почетку свог излагања рекао, Србија се налази на европском путу, спремна да себе мења, реформише и напредује. Србија данас има веома добру сарадњу са САД, у готово свим областима, и верујемо да ће наши односи у будућности бити само бољи. Истовремено, Србија ће чувати своја велика и традиционална пријатељства на свим континентима, поносећи се својим добрим односима са свим народима и државама Африке, Азије, Латинске Америке. Не делимо људе по боји коже и њиховој религијској припадности, зато су наши односи са Народном Републиком Кином, Републиком Корејом, Јапаном и бројним арапским и другим муслиманским земљама на највишем историјском нивоу", рекао је Вучић.

"Такође ми не прекидамо ни наше важне и историјске везе са Русијом", навео је Вучић.

"Верујући да је дијалог једини начин за изналажење компромисног решења, истиче, Србија остаје посвећена овом процесу у циљу обезбеђивања мирног суживота Срба и Албанаца."

Нагласио је да мир и стабилност региона нема алтернативу.

"Са тим уверењем наступамо у свим разговорима под окриљем ЕУ", истакао је Вучић.

Начела се мењају од прилике до прилике

Напоменуo је да се начела не мењају у зависности од околности, она се примењују на све, не само јаке.

"Председник сам Србије у другом мандату, безброј пута сам био под различитим политичким притисцима, политички сам ветеран, и оно што ћу вам рећи је за мене данас најважније", каже Вучић.

Према његовим речима, принципи се не мењају од прилике до прилике.

"Принципи не важе само за јаче, принципи важе за све. Ако то није тако, онда то више нису принципи. И зато сматрам да ће се у савременом свету или поставити принципи, па ће иста правила важити за све, или ћемо као свет завршити и у најдубљим поделама у својој историји, у најтежим сукобима и у проблемима из којих се нећемо извући", рекао је Вучић.

Како је напоменуо, реч мир је постала забрањена реч, јер сви имају своје фаворите и своје кривце.

"И једина вредност која је остала великим силама су управо принципи, али лажни. Док њима одговарају, на њих ће се позивати. Први пут, као што је то било у случају Србије, да им принципи, право и правила не одговарају, тим горе по право, правду и принципе", упозорио је председник Србије.

Вучић је нагласио да поштовање Повеље УН није избор, већ да је то обавеза.

"То смо, уосталом, као што сам већ рекао помињући нека имена, имали прилике да чујемо и током досадашњих излагања већине мојих колега, између осталог, говорећи и о теми која је и даље доминантна у свим форумима – сукоб у Украјини. Сложићу се са њима када је у питању неопходност поштовања територијалног интегритета и суверенитета Украјине, што Република Србија од почетка доследно показује", рекао је Вучић.

Те апеле, истиче, континуирано упућујемо већ деценијама.

"Али са значајном разликом – Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава чланица УН. Поновићу – свих - држава чланица. Стога ми је тешко да разумем како неки ипак нису доследни када је у питању потреба поштовања територијалног интегритета Србије и како не схватају да селективна примена принципа доводи до изражених подела, мањка солидарности и међусобног разумевања", рекао је Вучић.

Срби трпе огољено насиље на Косову и Метохији

Председник је рекао да се данас на Косову и Метохији, јужној покрајини Републике Србије, одиграва огољено насиље, које над Србима примењују сепаратистичке власти Аљбина Куртија.

Подсећа да се прошле недеље, након ко зна које у низу пропалих рунди дијалога у Бриселу, Аљбин Курти, након што је одбацио европски предлог за деескалацију обратио јавности испред једне од главних зграда ЕУ и пред милионским аудиторијумом окупљених медија поручио малобројним преосталим Србима на Косову и Метохији да ће Срби, цитирам, "да пате и плате грешку коју су направили".

"Да ли је уопште могуће горе ругање људскости, међународном поретку заснованом на правилима, и међународној заједници од оваквих речи? Нажалост – могуће је", додао је Вучић.

"Само дан касније, управо сада док седимо у овој сали, у Куртијеве затворе одводи се нови контигент Срба ухапшених под фабрикованим оптужбама као део његове кампање терора", рекао је Вучић.

Улазимо у еру подела

Вучић је поручио да је помало тужно што се сви они велики, које право и правда не интересују, у свакој различитој прилици, позивају на другачије принципе, на оне који им у том тренутку одговарају.

"Када се таква политика води, када морала нема у светској политици, онда је
јасно да улазимо у еру великих подела и великих сукоба. И не само политичких економских, већ и војних. И баш у оваквој тешкој ситуацији, Уједињене нације представљају последњу суштинску платформу која нас све окупља, без обзира на све наше различитости и поделе. Верујем да су посвећеност миру и развоју, жеља за решавањем спорова дијалогом, проналажење заједничких начина за окончање патњи људи и обезбеђивање просперитетније и стабилније будућност управо
оно што нас уједињује", каже Вучић.

Зато, додаје, пружамо пуну подршку свим важним реформским процесима саме
организације УН, укључујући и иницијативе генералног секретара УН, у циљу даљег јачања улоге ове најважније светске организације.

"За очување глобалног мира и како не бисмо сви нестали у дарвинистичком обрачуну великих сила, неопходно је да се удружимо, баш као пре 78 година, у заједничкој борби за међународни поредак заснован на Повељи УН", рекао је Вучић.

Вучић је на крају говора рекао да је главни град Србије задржао слободарски дух и позвао све да посете Београд који ће бити домаћин изложбе ЕКСПО 2027.

image