Србија и Балкан

Ховенијер осудио нападе експлозивом на куће Срба; Унмик позвао да се изврши детаљна истрага

Америчко изасланство у Приштини позива надлежне да спроведу истрагу и приведу починиоце
Ховенијер осудио нападе експлозивом на куће Срба; Унмик позвао да се изврши детаљна истрага

Изасланик Сједињених Америчких Држава у Приштини Џефри Ховенијер поручио је на друштвеној мрежи Икс да је дубоко запрепашћен извештајима о томе да су експлозивне направе коришћене у више делова Косова и Метохије.

"Осуђујемо ове акте насиља и позивамо надлежне да спроведу детаљну истрагу и приведу починиоце правди", навео је Ховенијер.

Унмик је, такође, позвао тзв. косовску полицију да изврши детаљну истрагу поводом напада експлозивним направама на куће Срба у Ранилугу, изјавила је данас портпаролка те мисије у Приштини Санам Долатсхахи.

"Имајте на уму да смо упознати са медијским извештајима. Били смо у контакту са општинским властима Ранилуга и утврђујемо чињенице. Позивамо косовску полицију да изврши детаљну истрагу. Наставићемо да пратимо ситуацију на терену", написала је она у писаном одговору Танјугу.

Три експлозивне направе бачене су синоћ на породична домаћинства тројице угледних Срба и руководилаца Српске листе у Ранилугу, а заменик председника општине Ранилуг Владица Аритоновић, на чију је породичну кућу бачена експлозивна направа, рекао је да претпоставља да је мотив оваквог напада застрашивање.

Експлозивне направе бачене су и на куће директора предшколске установе "Пчелица Маја", Срђана Ристића, док се експлозивна направа није активирала у дворишту породице директора Центра за социјални рад Зорана Ристића, у којима нема настрадалих али је причињена велика материјална штета.

image