Србија и Балкан

Саопштење Жозепа Бореља: Косово са звездицом, дијалог строго поверљив

Европска унија издала је саопштење свог представника Жозепа Бореља након састанка који је прошле седмице одржан у Бриселу
Саопштење Жозепа Бореља: Косово са звездицом, дијалог строго поверљив© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ након састанка на високом нивоу у дијалогу Београда и Приштине 14. септембра у Бриселу, поручио је да ЕУ изражава забринутост због тога што, како је навео, стране не спроводе своје обавезе према Споразуму о путу нормализације и његовом Анексу за имплементацију који су, како подсећа, договорени раније ове године, а обавезујући су и играју улогу на европском путу "Косова" и Србије.

Борељ је у изјави која је објавила ЕУ, нагласио да је потребно да се стране ангажују конструктивно и у доброј вери, што значи почетак имплементације на основу предлога ЕУ без даљег одлагања и такође укључује обавезу обе стране да у потпуности имплементирају све претходне споразуме о дијалогу.

"Рад на успостављању Заједнице општина са српском већином треба да почне без даљег одлагања или предуслова", наводи се у саопштењу Европског савета у којем је "Косово" означено са звездицом.

ЕУ подсећа стране на њихову одговорност да поштују принцип поверљивости у дијалогу, који је кључна компонента сваког политички осетљивог преговарачког процеса.

ЕУ је и даље подједнако забринута због изостанка напретка обеју страна у деескалацији тензија на северу Косова, неколико месеци након најновијег избијања насиља у којем су рањени грађани, припадници Кфора, полиција и представници медија.

Упркос поновљеним позивима, ЕУ и других међународних партнера, како се указује, до сада предузети кораци и даље су недовољни, а безбедносна ситуација на северу остаје напета.

"У том контексту, потези Косова – укључујући експропријацију земљишта на северу Косова, налоге за исељење, одлуке у вези са телекомуникацијама и коришћење специјалних полицијских снага за полицијске дужности у заједници – нису у складу са владавином закона и доводе до ризика од нових тензија", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да су "непрекидни напади мањих размера од стране криминалних група и застрашивање новорегрутованих косовских Срба/локалног становништва неприхватљиви и морају се одмах зауставити".

"Блокирање енергетске мапе пута од стране Србије, као и други покушаји који нису у складу са Споразумом на путу нормализације и његовим анексом, противни су духу процеса дијалога", наводи се у саопштењу и истиче да захтеви изнети у изјави у име 27 чланица ЕУ од 3. јуна остају у потпуности на снази.

"Реверзибилне мере које је ЕУ предузела остају на снази, укључујући суспензију састанака на високом нивоу са Косовом. ЕУ је спремна да укине ове мере у случају напретка у испуњавању постојећих захтева или да процени даље мере према обе стране, ако буде потребно", наглашава се.

ЕУ подсећа на важност брзог одржавања превремених локалних избора на северу "Косова" како би се смањиле напетости и истичу да је најбрже решење да се омогући расписивање избора.

Подстичу Србе на "Косову" да се у потпуности ангажују у изборном процесу и јавно изнесу своје безусловно учешће.

ЕУ позива све политичке актере, на свим нивоима власти, и у Приштини и у Србији, да се конструктивно ангажују у процесу који води ка превременим локалним изборима на северу Косова, избегну даље ескалационе кораке и подрже напредак у дијалогу уз подршку ЕУ.

ЕУ изражава пуну подршку напорима високог представника Жозепа Бореља у својству посредника дијалога Београда и Приштине, као и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака и подсећа стране да европски пут и "Косова" и Србије зависи од дијалог уз подршку ЕУ и нормализације њихових односа.

"И једни и други ризикују да изгубе прилике за напредак на европском путу", поручује се у саопштењу.