Србија и Балкан

Три бомбе бачене у дворишта Срба у Косовском Поморављу, Петковић: Циљ етничко чишћење (ФОТО)

У последњих месец дана бачено је пет експлозивних направа на куће и објекте српских власника на Косову и Метохији
Три бомбе бачене у дворишта Срба у Косовском Поморављу, Петковић: Циљ етничко чишћење (ФОТО)© FOTO TANJUG / KANCELARIJA ZA KIM

Три експлозивне направе бачене су ноћас у дворишта кућа представника и руководиоца Српске листе у општини Ранилуг у Косовском Поморављу, пренео је РТС позивајући се на локалне изворе. У двема експлозијама начињена је материјална штета, док трећа направа није експлодирала.

Најпре је око 2.20 сати бомба бачена у двориште куће Владице Аритоновића, заменика председника општине Ранилуг.

Друга бомба, око 2.30 сати, бачена је на кућу директора предшколске установе "Пчелица Маја" Срђана Ристића.

Трећа бомба која није експлодирала бачена је на кућу директор Центра за социјални рад Зорана Ристића.

Полиција на лицу места врши увиђај.

СЛ: Куртијева претња да ће Срби "платити и патити" позив екстремистима

Српска листа је поводом бацања експлозивних направа на породичне куће њених представника у Ранилугу оценила, да очигледно јавно изречена пратња Аљбина Куртија да ће Срби "платити и патити" представља позив екстремистима за коначни обрачун са српским народом и Српском листом.

Ови напади су део ширег плана прогона српског народа са ових простора, навела је Српска листа у саопштењу додајући да Куртијев режим спроводи најстрашнији притисак на српски народ и чланове Српске листе на КиМ.

"Пуком срећом у ова три есктремистичка напада нико није погинуо нити повређен иако је материјална штета огромна. У тренутку ових ужасних напада у кућама су биле читаве породице, па чак и деца", саопштила је Српска листа.

Они оцењују да се "нападом на представнике народа и угледне српске породице шаље порука свим Србима да не планирају свој живот на овим просторима, односно да морају да што пре напусте Косово и Метохију јер су на мети они и њихове породице".

"Имајући у виду да режим Аљбина Куртија користи институције за обрачун са Србима ми захтевамо да међународне војне снаге, Кфор али и Еулекс у складу са својим мандатом стану у заштиту српског народа који не може да издржи ове притиске режима у Приштини", рекли су из Српске листе.

Петковић: Ради се о бруталном застрашивању

Овим поводом огласио се директор Канцеларије за Ким Петар Петковић који је изјавио да је намера овог инцидента да се представници СЛ застраше и натерају да напусте своја огњишта, а све са циљем етничког чишћења Срба које Курти континуирано спроводи.

Према речима Петковића ради се о бруталном застрашивању које долази свега неколико дана након претњи Аљбина Куртија да ће Срби и Српска листа да "пате и плате".

"Курти је свој наум почео да остварује прво хапшењем тројице Срба, а сада видимо и да су на три српске куће бачене бомбе. Очекујемо да се ови мучки напади на представнике Српске листе најозбиљније схвате и истраже, јер шаљу јасну поруку и претњу Србима да напусте своја вековна огњишта", рекао је Петковић, преноси Танјуг.

Додаје да ће Канцеларија о тим синхронизованим и осмишљеним нападима обавестити и међународне представнике јер оваква дела с обележјима тероризма не смеју олако да се схвате.

Пет експлозивних направа бачено је у последњих месец дана на куће и објекте српских власника у Косовском Поморављу.

image