Србија и Балкан

Вучић: Нисам наредио подизање борбене готовости

Не постоји нико ко је био лошији према Србима и ко је обављао прљавији посао у корист Албанаца од сенатора Боба Менендеза, било ми је јасно да је плаћен од стране Албанаца, данас га повезују с египатском владом, али тек ћемо да видимо шта је, рекао је председник Србије
Вучић: Нисам наредио подизање борбене готовости© FOTO TANJUG/ ZORAN COLIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић рекао је новинарима у Њујорку, поводом примећеног кретања Војске Србије ка Рашкој, да није наредио подизање степена борбене готовости и да се ради о редовним активностима.

"Када смо подигли борбену готовост на највиши ниво тада је било много наших војника тамо, али то сада није случај. Редовне активности су нешто појачане, наше је да војску обучавамо, да буде снажна, да има много више вежби, а уколико буде долазило до било каквог повећавања борбене готовости бићете одмах обавештени", казао је Вучић.

Председник Србије рекао је да је веома забринут због ситуације на Косову и Метохији.

"Кад имате посла са неким ко је рационалан, ко је разуман, онда увек можете да постигнете компромис. Кад имате посла с неким ко све то није, онда је тешко да сагледавате будућност на реалан и објективан начин и да знате шта вам следи. Остаје страх, јер никад не знате шта ће некоме сутра да падне на памет", напоменуо је Вучић.

На питање како је протекао његов састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, рекао је "протекао је" и додао да се кључне одлуке доносе у Берлину, Паризу, Вашингтону, као и да није лака ситуација.

Додао је да су неки одушевљени а неки ужаснути његовим јучерашњим говором у УН и истакао да је говорио из срца, из главе, да је говорио зарад историје.

"Нека осуди говор ко год хоће, кажете Гервала то тражи од Европске уније и западних земаља. Само ме интересује шта ту није тачно. Чињенице не можете да пренебрегнете. Говорио сам о томе шта се збивало, ко је кривац и како се ствари мењају, како се принципи мењају у складу са дневно-политичким потребама. И рекао сам апсолутну истину", истакао је Вучић.

На новинарско питање да прокоментарише опаске Зоране Михајловић да се у Њујорку није састао са много високих званичника и да на пример није имао састанак са Џоном Фајнером, Бајденовим саветником, Вучић је рекао да се јесте састао с њим.

"Говорили су и да се нећу састати с Бајденом, па ето и с њим сам имао сусрет. А Фајнер ће ускоро доћи у Србију. Потреба да будете увек против своје земље зато што доњи део ваших леђа није задовољан својом позицијом је нешто што је за мене невероватно", рекао је Вучић.

Он је додао да се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи није видела ни са председником Кореје, ни са потпредседником Кине, ни са многим другим представницима, али да наша тзв. елита не говори о томе.

"Људи у Србији морају да разумеју да држава није играчка. Морате да имате најширу слику, најшири видокруг, морате да разумете све проблеме са којима се ваша земља суочава и да знате која су места где се ти проблеми решавају. Морате да се борите, ми то не препуштамо случају", истакао је Вучић.

Новинарима у Њујорку је рекао и да ће када се врати у Београд написати одговор опозицији поводом захтева за одржавање избора, а да ће народ рећи своје.

Упитан за озбиљне оптужбе за корупцију на рачун сенатора Боба Менендеза о којима данас пишу сви амеирчки медији, Вучић је рекао да је у питању човек који је најмоћнији албански лобиста.

"Не постоји нико ко је био лошији према Србима и ко је обављао прљавији посао у корист Албанаца. Лобирао је на Грчкој и Кипру за признање Косова, радио је све што је могао против нас. Било ми је јасно да је плаћен од стране Албанаца. Данас га повезују с египатском владом, али тек ћемо да видимо шта је", казао је Вучић. 

Додао је и да је сала УН била попуњенија него што је очекивао док је држао говор и да је лош једна пласирана лаж слика празне сале.

"Мој говор је прошле године био најгледанији и најчитанији, уз говор украјинског председника Зеленског. И сигуран сам да ће мој говор ове године, када га поставе, бити најчитанији, најгледанији можда опет уз Зеленског", навео је Вучић.

image