Свет

Вучић: Сви се позивају на територијални интегритет, а немају принципе када су рушили српски

Председник Србије Александар Вучић поручио је да се његов говор пред Генералном скупштином УН многима неће допасти
Вучић: Сви се позивају на територијални интегритет, а немају принципе када су рушили српски© TANJUG/ ZORAN COLIĆ/bs

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом хапшења Срба на Косову и Метохији, да интензивно води преговоре са међународним представницима за КиМ.

"Предузимамо све што је у нашој моћи. Добро знамо шта нам је посао и какав нам је посао заштита интереса нашег народа. Позивам све да реагују, да ураде све што је у њиховој моћи да Срби могу да опстану на простору КиМ. Ја сам о томе обавестио, о свему што се збива и шпанског премијера Педра Санчеза, иначе искреног и великог пријатеља Србије. Разговарао сам поново и са Шарлом Мишелом и са многим представницима ЕУ. Надам се да ће добро разумети наше поруке", рекао је Вучић новинарима у Њујорку где присуствује Генералној скупштини УН.

Сасвим је јасно да је Курти, после претњи да ће Срби да пате и плате, кренуо у једну од последњих операција у широј акцији етничког чишћења српског народа са КиМ, рекао је Вучић и додао да Београд ради све што може политички и дипломатски како би заштитио свој народ и позвао међународне представнике да реагују.

Вучић је такође рекао да ће тражити сазивање хитне седнице Савета безбедности УН, о чему ће се више знати после викенда.

Сагледавамо све могућности, свакако ћемо тражити. Видећемо ког датума ће бити седница о извештају УНМИК-а, па ћемо ми да тражимо у неком другом тренутку, па чак и ако нам не дозволе, неко мора да нам објасни, јер смо сити те двостране кривице. Очигледно је ко је овде крив, јасно је то и онима који подржавају такво понашање Куртија, да више не могу да се крију иза тога говорећи да су Срби једнако криви, рекао је Вучић.

Додао је да ће и одбијање да се организује хитна седница СБ УН "бити неки сигнал".

Вучић је нагласио да ће приликом сусрета са кинеским званичницима, први пут, затражити од Кине ширу подршку како би могли да сазову седницу СБ УН о Косову и Метохији. Бројимо сада чланице савета безбедности, потребно је 9 да имамо на својој страни, објаснио је.

Вучић је рекао и да се припрема за сутрашњи наступ пред Генералном скупштином УН где ће принципи међународног права и КиМ бити главне теме. 

"Говорићу чињенице и истину и верујем да се многима то неће допасти због лицемерја у свету", рекао је Вучић и додао да постоје принципи ако се усвајају и примењују у свакој ситуацији. Ако то не радите, онда то нису принципи, већ их користите у складу са потребама.

Сада је територијални интегритет највиши принцип у међународном праву, а и дан данас крше Резолуцију 1244 и Повељу УН. То, као, није био принцип него потреба, хуманитарна катастрофа. А кад Путин каже да је у Донбасу била хуманитарна катастрофа онда се дигне халабука, рекао је Вучић.

А да ми данас говорите како је територијални интегритет и суверенитет једне земље најважнији, а немате принципе када се руши територијални интегритет Србије... Само ми тражимо да како се поштује у Украјини, да се поштује и код нас, а то је територијални интегритет Републике Србије. Биће интересантно, ја сам узео и извадио од претходна два дана све што су говорили, од председника Бајдена који је имао веома добар говор, усагласио бих се с њим, само да није имао другу праксу када је реч о Србији, истакао је он.

Председник је рекао и да се осећа промена у свету, многе земље сада хоће да користе своје ресурсе за свој народ и то не може да се заустави.

Србија је међу тим земљама, али жели да сарађује са свима. Само тражимо да нам се обраћате са поштовањем, да нам не вређате интелигенцију. Да нам не говорите о једним принципима за Украјину, а потпуно другачијим за Србију, рекао је он.

Борба ће бити дуга, не лака, али сам сигуран да ће слободарски свет да победи. Осећам "мирис слободе" и "наставићу да га удишем пуним плућима", додао је Вучић.

Вучић је о ситуацији у Нагорно-Карабаху рекао да је Србија ту неутрална.

"Ми не припадамо ниједном војном пакту, ми смо неутрални. Јерменија припада ОДКБ-у. Јерменија није била неутрална, али је напуштала своје позиције...Ми поштујемо Јерменију, али ми смо неутрални и ја знам да ми можемо да се ослонимо само на себе...Зато нам је потребна што јача војска и економија", рекао је Вучић.

image