Србија и Балкан

Вучић: Санкције Москви биле главна тема, али Србија за разлику од неких води своју политику

Председник Србије каже да се ситуација на Косову и Метохији полако али сигурно измиче контроли
Вучић: Санкције Москви биле главна тема, али Србија за разлику од неких води своју политику© Tanjug/ AP Photo/Virginia Mayo, File

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је на радном ручку који је у Њујорку организовао шеф европске дипломатије Жозеп Борељ главна тема било питање увођења санкција Русији.

"Тако су ми држали придике, сви редом. Прво су ми наши пријатељи из Европе очитали лекцију по том питању, мушки сам поднео, нисам заплакао. Шалу на страну, рекао сам да ми имамо своје ставове и своју политику", рекао је Вучић за РТС.

Ту су се, како каже, укључили и остали из кружења, како је додао, да би им се додворили, рекли да не напредују брзо, иако су увели "100 одсто политике ЕУ".

"Некима није ни потребно да имају своје владе, јер им све пошаљу из Брисела, али су се сви хвалили тиме што су урадили, за разлику од једне земље, а неће да изговоре реч Србија. Рекао сам слободно изговорите", пренео је Вучић и додао да се "јасно зна ко је слободарски оријентисан и ко има своју владу, стварно своју владу и стварно своју политику".

Вучић, пред сутрашње обраћање на седници Генералне скупштине Уједињених нација, каже да је стрпљење свих слободарских нација и нашег народа на измаку.

"И данас на седници Савета безбедности најагресивнији по питању заштите територијалног интегритета Украјине су они који су најагресивније рушили територијални интегритет Србије. Парадоксално, понекад и смешно звучи, али је тако", истиче Вучић.

Вучић је поновио да ће Србија затражити посебну седницу Савета безбедности о Косову и Метохији, због ситуације у јужној српској покрајини где се, како је рекао, ситуација полако али сигурно измиче контроли.

"Чекамо промену председавајућег Савета безбедности УН. Бразил је од 1. октобра. У зависности од тога када ће бити заказана седница за Унмик, тада ћемо доносити одлуку за када тражимо хитну седницу СБ УН по овом питању", рекао је Вучић.

Председник је рекао и да ће седница Савета за националну безбедност бити одржана у наредних седам дана.

image