Србија и Балкан

Временска прогноза: Невреме стигло у Србију, РХМЗ издао три упозорења (ВИДЕО)

Град величине мањег ораха падао је на Фрушкој гори неколико минута
Временска прогноза: Невреме стигло у Србију, РХМЗ издао три упозорења (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/STRAHIHJA AĆIMOVIĆ/bs

Снажно погоршање праћено олујним невременом, које је протутњало регионом, стигло је и у Србију, а јак град већ је пао на Фрушку гору и растерао излетнике. 

Како преноси РТС, град величине мањег ораха падао је на Фрушкој гори неколико минута.

У месту Равно село у близини Врбаса небо се потпуно зацрнело, а призор подсећа на сцене из апокалиптичних филмова.

Невреме које је захватило Нови Сад, Врбас и околину, спустило се до Шида где је дошло до олујних падавина, града, орканских ветрова и нестанка струје.

Три стуба далековода су услед јаког невремена, које и даље траје, срушена на територији Сремске Митровице и Шида, због чега је у Шиду без струје око 11.000 потрошача, речено је вечерас Танјугу у Електромрежи Србије АД (ЕМС).

Три стуба су потпуно смрскана и све екипе ЕМС-а су на терену и настоје да се напајање омогући потрошачима, рекли су у ЕМС-у.

"Обавестили смо надлежне органе да се прикупе агрегати за становништво, јер квар не може брзо да се отклони. Потребно нам је да подигнемо хаваријске стубове", додају у ЕМС-у

Наводе да су све екипе ЕМС на терену, да је невреме и даље у току и да се довозе хаваријски стубови. Додатан је проблем што су у претходном невремену са стране Хрватске пали стубови који још нису подигнути и то ствара проблем јер не може ни са те стране да се допреми електрична енергија, навели су из ЕМС.

Електромрежа Србије АД саопштила је претходно да је, услед јаког невремена, данас у 16.31 дошло до обостраног испада далековода 110 кВ бр. 166/3 + ДВ 110 кВ бр. 199/1 ТС Сремска Митровица 2 - ТС Шид.

Без напајања електричном енергијом је конзум ТС Шид, око 14 МW, односно, према расположивим информацијама, око 11.000 мерних места.

Све екипе ЕМС АД су на терену и радиће током целе ноћи, али не постоји могућност брзе санације ове хаварије, јер су према за сада расположивим информацијама пала три далеководна стуба.

ЕМС АД је, како се додаје, о овоме обавестио све надлежне органе и замолио за помоћ у обезбеђивању агрегата за становништво.

РХМЗ издао три упозорења

Претходно је Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао два упозорења на велику количину падавина.

Упозорење за подручје Србије на обилне падавине, локалну појаву града и олујни ветар на снази је данас, и сутра, 24. септембра.

Наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином, падом температуре и појачаним северозападним ветром које ће данас после подне и увече захватити северне и западне крајеве Србије, а крајем дана, током ноћи (23./24. септембар) и сутра, 24. септембра, прошириће се на целу земљу уз интензивирање падавина и локалну појаву краткотрајних временских непогода праћених градом, олујним ветром и великом количином падавина, наводе из РХМЗ.

Обилне падавине у Бачкој и Срему се очекују већ данас после подне и увече, а у осталим крајевима сутра, и то посебно у другом делу дана, од 40 до 80mm, а локално и око 100 mm за 24h, што представља месечну количину падавина.

Време у Београду

РХМЗ је издао и упозорење за подручје Београда на велику количину падавина за 24. септембар.

Наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, падом температуре и појачаним северозападним ветром које ће вечерас и током ноћи ка недељи (23./24. септембар) захватити подручје Београда, интезивираће се у недељу па се у појединим деловима града очекују краткотрајне временске непогоде са обилним падавинама од 30 до 60 mm за 24 h, локално и више.

Хидролошко упозорење

На снази је и хидролошко упозорење, и то до понедељка 25. септембра у 11.35 часова.

На Колубари и Јадру са притокама, Лиму, на горњем току Западне Мораве, Ђетињи, Скрапежу, Моравици, Бјелици, Јасеници, Кубршници, Црници, Белици, Лепеници, Лугомиру, Ресави, Млави, Пеку и Тимоку током 24/25. септембра водостаји ће бити у већем порасту без достизања упозоравајућих нивоа.

На бујичним водотоцима ових сливова могућа су локална изливања, напомињу из РХМЗ.

image