Србија и Балкан

Упозорење на временске непогоде: Грађанима Србије стизаће порука са броја 112

У Скупштини Србије у процедури је нова стратегија смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама, која би требало да усклади систем са европским системом
Упозорење на временске непогоде: Грађанима Србије стизаће порука са броја 112© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Упозорење на временске непогоде у Србији ускоро ће стизати и на телефоне грађана.

Добијаће се упозорења и упутства шта је потребно урадити у конкретним случајевима.

У Скупштини Србије у процедури је нова стратегија смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама, која би требало да усклади систем са европским системом.

Новом статегијом предвиђено је увођење јединственог броја 112 који ће објединити све надлежне службе - полицију, ватрогасно-спасилачке јединице, хитну медицинску помоћ. Први на потезу биће МУП који ће издавати упутства грађанима.

Суперћелијска олуја која је протуњала нашом земљом показала је да грађани или не разумеју упозорења Републичког хидро-метеоролошког завода или не знају шта поводом њих да предузму.

Зелени, жути, наранџасти и црвени - старом стратегијом из 2011. дефинисане су четири врсте метеоаларма које издаје РХМЗ. На основу тих упозорења реагује Министарство унутрашњих послова.

"Након пријема ових информација од стране Сектора за ванредне ситуације уз додатна упутства, ове информације се прослеђују организационим јединицама РС и обавештавају се локални штабови за ванредне ситуације у чијој надлежности је и она прва ситуација попут ванредне ситуације", рекао је Горан Михајловић, помоћник директора РХМЗ.

"Министарство унутрашњих послова треба преко одговарајућих мобилних оператера да изда обавештења грађанима. Ако у ванредним ситуацијама дође до ометања критичне инфраструктуре, постоје специјализоване јединице које обавештавају грађане на терену", изјавио је др Владимир Цветковић, професор на Факултету безбедности.

Упозорење путем СМС-а уведено је у бројним државама у свету, међу којима је и Грчка. У тој земљи "аларм" за невреме уведен је 2019, после великих пожара у Атини. Када тај систем заживи и у нашој земљи, упозорење на опасност од временских непогода стићи ће на мобилне телефоне свих грађана унутар угрожених подручја.

"Уз саму информацију о метеоролошкој опасности потребно је да у поруци буде и информација о саветима како се понашати и прилагодити своје понашање у датој временској ситуацији", рекао је Горан Михајловић из РХМЗ.

Колико раније ће стићи порука са упозорењем зависи од метеролошке опасности.

"Високе и ниске температуре и велике количине падавина могу се издати упозорења дан до два унапред. Када је реч о олујно грмљавинским непогодама издаје се дан раније упозорења да се очекују ове појаве међутим сат до два унапред, због саме физике процеса тих олуја, могуће је дати прецизну локацију кад ће захватити одређено подручје и у ком периоду", додао је Михајловић.

Грађани кажу да ће увођење оваквог броја бити од велике користи.

У Србији се на број 112 за сада јавља полиција.

Пре него што систем заживи биће потребна едукација грађана јер циљ порука није стварање панике већ пружање информација како би се избегле трагичне последице.

image