Србија и Балкан

Курти: Више од 1.000 опомена због српских регистарских таблица

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти поручио Србима да не напуштају привремене приштинске институције
Курти: Више од 1.000 опомена због српских регистарских таблицаwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Аљбин Курти је на почетку данашње седнице владе привремених приштинских инститиуција рекао да је на северу КиМ до сада изречено 1.012 опомена власницима возила српских таблица са називима градова на Косову и Метохији.

"Ми смо одговорна власт, против свих криминалаца, посвећена развоју, интеграцији, једнакости за све, поштовању права мањина и служењу грађанима без разлике и дискриминације. Они који налажу напуштање косовских институција су они којима сметају законитост и уставност, борба против криминала и корупције у нашој земљи", рекао је Курти, преноси РТС.

На северу Косова и Метохије све више Срба подноси оставке на своја радна места и напушта привремне приштинске институције, у знак протеста због одбијања Приштине да измени одлуку о пререгистрацији возила на "РКС" таблице, смене Ненада Ђурића, изградње база на северу КиМ, као и кршења права Срба и Бриселског споразума.

Медији су данас такође пренели да премијер тзв. Косова Аљбин Курти размишља о томе да у четири српске општине на северу постави координаторе као замену за председнике општина који су поднели оставке у приштинским институцијама. 

Координатори би дошли из редова Албанаца који би управљали "на даљину" пошто им Срби сигурно не би дозволили приступ лакалним органима, указују медији. 

Курти је претходно најавио да ће Куртијева најава да ће бити одржани избори у Северној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, што је такође наиштло на отпор међу српским становништвом.

image