Србија и Балкан

Отворен сајам наоружања у Београду: Вучевић најавио велике уговоре одбрамбене индустрије Србије

Министар одбране је на отварању рекао да сајам сваке године има узлазну путању и да су уговори већи него што смо их до сада имали
Отворен сајам наоружања у Београду: Вучевић најавио велике уговоре одбрамбене индустрије Србије© РТ Балкан

У Београду је данас отворен 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023". Више од 150 домаћих и страних произвођача представиће се током четири сајамска дана.

До 28. септембра, у халама 1, 4 и 2А, као и на отвореном простору Београдског сајма, биће изложени адути српске наменске индустрије, али и других земаља.

На сајму је представљен нови адут српске наменске индустрије – самоходна хаубица Нора Б-52 НГ "перун", калибра 155 милиметара, са дометом који може бити и више од 50 километара, преноси РТС.

У питању је артиљеријски систем нове генерације који је први пут пред очима јавности, од којег се очекује да ће додатно унапредити способности Војске Србије и бити у наредном периоду један од битних адута на страном тржишту.

Отварању сајма присуствовао је министар одбране Милош Вучевић.

Вучевић је на отварању рекао да сајам сваке године има узлазну путању и да је много значајнији и већи од оног који се одржао пре две године.

"Верујем да ћемо наредних дана моћи да објавимо битне велике уговоре за нашу државу и одбрамбену индустрију Србије. У контексту даљег наоружавања Војске Србије, верујем да ће то начелника генералштаба Војске Србије генерала Мојсиловића свакако обрадовати и свеукупно нашу војску. Уговори су већи него што смо их до сада имали, а имали смо озбиљне уговоре. Имаћемо и велике уговоре одбрамбене индустрије Србије са иностраним купцима", истакао је Вучевић.

Министар је оценио да ће то бити додатни подстицај свеукупном амбијенту одбрамбене индустрије Србије и економског напретка наше државе.
Вучевић је рекао да је веома поносан на све људе, организације, институције, компаније, иностране партнере, вођство Србије и министарство одбране на организацији "Партнера 2023", традиционалног сајма који се одржава 11. пут заредом, на сваке две године.

Како каже, организација оваквог сајма је најбољи показатељ резултата напретка наше одбрамбене индустрије, свеукупне технологије, науке, знања, вештине, опремљености, оспособљености наше војске и државе.

"То је, наравно, потврда добрих пословних и политичких односа са земљама које учествују и компанијама које долазе из тих земаља. На сајму су рекордна 154 излагача, из свих крајева света, много је европских излагача, излагача из региона и веома моћно присуство компанија из НР Кине, али и неких других држава са којима имамо вишедеценијску сарадњу или добре односе на овом пољу", навео је Вучевић.

Министар је истакао да је на овом сајму представљено више новитета него на претходним, што потврђује сталан и континуиран напредак наших одбрамбених технологија.

Изложено је више нових противавионских и противдронских система, безпосадних, земаљских и ваздухопловних платформи, као и бројних типова нове муниције побољшаних карактеристика.

Између осталог, представљена је Нора Б52 НГ, за коју је речено да представља најмоћније, потпуно аутоматизовано артиљеријско оруђе ватрене подршке, калибра 155 мм, максималне брзине ватре четири метка у минути.

Вучевић је најавио унапређене верзије одбрамбених возила Лазар и Милош, нову модуларну аутоматску пушку, калибара 6,5 и 7,62 мм, као и нове снајперске пушке.
Најављена је и набавка новог Ербасовог транспортног авиона Ц-295, набавку још хеликоптера и радара великог домета.

Министар је подсетио да је ове године на сајму присутно више од 30 високих страних делегација и преко 7.000 професионалних учесника и посетилаца.

Такође, на овом сајму је приказано више од 170 различитих типова групних средстава наоружања, од којих је 27 група новитета које су развили Војнотехнички институт и групација одбрамбене индустрије у државном власништву.

"Желим да се сви људи који су дошли у Србију осећају пријатно, удобно, да направе добре послове. Ми се спремамо већ колико сутра, по завршетку овог сајма, за "Партнер 2025", закључио је Вучевић.

image