Србија и Балкан

Министар полиције "Косова": Србија да преда шесторицу нападача који се лече у Новом Пазару

Џељаљ Свечља тврди да "пронађено оружје доказује сврху ове терористичке групе коју предводи Александар Вучић"
Министар полиције "Косова": Србија да преда шесторицу нападача који се лече у Новом Пазару© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Полиција такозваног Косова представила је у кампу "Енвер Зимери" наоружање које је наводно заплењено у јучерашњој акцији на северу КиМ.

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља рекао је да је "план за ескалацију ситуације на КиМ, по налогу Александра Вучића, пропао".

"У размени ватре са оружаним групама погинуло је најмање троје. Сви они били су у униформама и војној опреми, док су још двојица, такође у униформама, ухапшена, као и још четворица која су им пружала помоћ", каже Свечља, преноси РТК.

Према његовим речима, "пронађено оружје доказује сврху ове терористичке групе коју предводи Вучић".

"У новопазарској болници налази се шесторо људи из терористичке групе који су побегли", каже Свечља и позива Србију да их преда косовским властима.

"Тражимо од Србије да их одмах преда косовским властима како би се суочили са правдом за своја терористичка дела. Такође, тражимо од Србије да преда сваког члана ове групе који је успео да побегне", додаје Свечља.

РТК преноси да је Косовска полиција запленила један тешки оклопни аутомобил, 24 аутомобила и два мотоцикла. Полиција тврди да је у акцији пронађено 50 комада експлозива, динамит, 23 електрична детонатора, близу 20 пригушивача за АК47 ("калашњиков") и више од 230 шаржера за АК47.

Поред наоружања, пронашли су и пијуке, лопате, лопатице и ручне тестере. Пријављују проналазак и четири сигурносне камере, три дрона, шест митраљеза, 29 напуњених патрона, 21 панцир, два радио апарата и више од 100 војних униформи.

Међу заплењеним аутомобилима налазе се и возила са логом Кфора, којима су нападачи покушали да се закамуфлирају, тврде из Косовске полиције.

Свечља и генерални директор Косовске полиције Газменд Хоџа изнели су тврдње да је један од осумњичених потпредседник Српске листе Милан Радоичић.

image