Србија и Балкан

Захтев Српског националног савета Црне Горе Монстату: Попис за Србе у Црној Гори да буде на ћирилици

Уставом Црне Горе, све државне институције обавезне су да уреде и конкретизују уставну гаранцију о равноправности ћириличног и латиничног писма
Захтев Српског националног савета Црне Горе Монстату: Попис за Србе у Црној Гори да буде на ћирилициGetty © Sergei Petrov

Српски национални савет Црне Горе упутио је данас писмо Монстату, Заводу за статистику Црне Горе, којим тражи да се за попис становништва, који ће у Црној Гори бити одржан од 1. до 15. новембра, обезбеди равноправност ћириличног и латиничног писма.

"Обраћамо вам се са захтевом да у припреми спровођена Пописа становништва, који би требао да се одржи у термину од 1. до 15. новембра 2023. године, обавезно узмете у обзир уставну гаранцију равноправности ћириличног и латиничног писма и с тим у вези обезбедите пописнице на ћириличном писму, како би сваки грађанин Црне Горе имао могућност да оствари своја легитимна и уставна права", стоји у писму које је председник Српског националног савета Црне Горе Момчило Вуксановић упутио Мирославу Пејовићу, директору и Снежани Ремиковић, помоћници директора Монстата.

Вуксановић у писму подсећа да су "на основу препоруке Заштитника људских права и слобода и у складу са Уставом Црне Горе, члан 13. став 2., све државне институције, у оквиру својих надлежности, обавезне да нормативно уреде и конкретизују Уставну гаранцију о равноправности ћириличног и латиничног писма".

"Српски национални савет као кровна организација српског народа, регистрована код Владе Црне Горе, легитимно и у складу са позитивним законодавством заступа идентитетска питања и права, релативно већинског српског народа, па би не уважавање овог захтева оценио као очигледну дискриминацију, а будући Попис становништва као неважећи и противуставан. Српски национални савет би такође због непоштовања Уставом гарантованих норми и препорука Заштитника људских права и слобода покренуо кривични поступак против одговорних лица због очигледне дискриминације и угрожавања идентитетских права српског народа у Црној Гори", стоји у писму Српског националног савета Монстату.

image