Србија и Балкан

Курти бежи од пописа да сакрије прогон Срба

Премијер привремених приштинских институција покушава да то просто гурне у заборав, јер уколико би се утврдио тачан број становника који живе на Космету, то му не би ишло у прилог, каже Демо Бериша за "Политику"
Курти бежи од пописа да сакрије прогон Срба© Antonio Ahel/ATAImages

За вакта премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија попис становништва на Косову и Метохији одложен је чак три пута. Недавно је он донео одлуку да се попис на КиМ, који је требало да почне 1. септембра, пролонгира за два месеца, пише београдска "Политика".

Покушао је да такав поступак објасни тиме што Агенција за статистику Косова није у могућности да испланира "коначне детаље због насталих кашњења". Ако се има у виду да је циљ Куртија етнички чисто "Косово", због чега готово свакодневно предузима акције против Срба, оправдано је поставити питање у којој је мери поновно одлагање пописа становништва на КиМ повезано са актуелном кризом на северу покрајине и тежњом Приштине да заташка стварне податке?

Ако би Срби, као последња препрека у плану за стварање тзв. велике Албаније, у једном тренутку нестали, онда би Приштина без спроведеног пописа могла да каже - да их није ни било.

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша објашњава за "Политику" да се у позадини ове одлуке налази и тежња да се на сваки начин смањи број Срба на КиМ.

"Он покушава сада да маневрише, да то просто гурне у заборав, јер уколико би се утврдио тачан број становника који живе на Космету, то њему не би ишло у прилог. Изгубио би тло под ногама", каже Бериша.

Последњи попис становништва на КиМ обављен је 2011. године, али без учешћа општина са српском већином, јер су добиле да буду део тог процеса. Регистрација, која је требало да буде одржана у редовном термину 2021. године, одложена је због пандемије вируса корона. Планирано је да се обави током прошле године, али је тада саопштено да то није могуће пре априла 2023. године.

Комнетаришући ова одлагања, Бериша објашњава да Курти ужива највећу подршку од Албанаца који живе и раде у дијаспори, а многи од њих данас више не поседују држављанство тзв. Косова, јер неке од земаља у којима живе и раде не допуштају двојно држављанство. 

"Доста је људи отишло. Највећи број Куртијевих гласача живи у иностранству", истиче Бериша.

Он напомиње да Курти страхује од поражавајућих резултата јер на КиМ не живи више од милион становника.

"Штампа се 1.850.000 гласачких листића, што указује на чињеницу да се много манипулише бројем гласача", рекао је Бериша.

Истиче процену да у овом тренутку на КиМ има између 120.000 и 130.000 Срба и додаје да се поставља питање шта би се добило, а шта изгубило у случају одржавања пописа.

Бериша закључује и да се такође поставља питање да ли би српска заједница учествовала у процесу и додаје да би у случају да се реше кључна питања, као што је формирање ЗСО, Срби одлучили да се одазову попису. 

Уз то, како се додаје у тексту, наставља се тренд исељавања Албанаца са КиМ. Према речима Берише о томе, између осталог, сведочи и податак да је 850 радника из Индије и Бангладеша дошло да ради на КиМ, а при томе, за разлику од Србије, број радних места није у порасту, нити се стопа незапослености смањује.

Такође, само у првих шест месеци ове године "косовског" пасоша одрекло се 1.500 људи, а ове године затворена је и ОШ "Наим Фрашери" у насељу Котлине у Качанику, јер су остала да је похађају само три ученика. Неколико километара даље, у селу Иваја, у ОШ "Дитурија" у први разред није уписано ниједно дете, а ову осмолетку похађа укупно 22 шака, наводи се у тексту.

image