Србија и Балкан

Нови чин црногорске комедије: Копачи тунела побегли аутобусом за Сарајево

Неки од њих су прешли границу на прелазу Шћепан поље, а други на Добракову
Нови чин црногорске комедије: Копачи тунела побегли аутобусом за Сарајево© Влада Црне Горе

Неки од осумњичених за обијање судског депоа из Црне Горе су побегли 11. септембра, аутобусом Подгорица-Сарајево, преко граничног прелаза Шћепан поље, а други су границу прешли на Добракову, утврдили тужилаштво и полиција, сазнају "Вијести" из више извора.

Саговорници "Вијести" нису међутим прецизирали ко је од четворице осумњичених српских држављана изашао на ком прелазу, само неколико сати након што је комби коришћен за пробијање тунела до Вишег суда остављен у Ботуну.

Због чињенице да су опрему сакрили пре него је откривена провала у депо, истражитељи верују да су провалници из те судске просторије узели оно за шта су дошли и да су контаминирали материјалне доказе.

Проверава се, међутим, да ли им је неко из Вишег суда у Подгорици помагао у одабиру списа предмета, незванично је речено "Вијестима".

Да сакрију комби и алат коришћен за копање 30 метара дугог тунела, кроз који су крали доказе, према тврдњама тужилаштва, помогао им је једини до сада ухапшени у тој истрази, Подгоричанин П. М. (31).

Основно државно тужилаштво у Подгорици и полиција утврдили су да је он 11. септембра, око три сата после поноћи, својим аутомобилом наводио комби до места гд‌е је сакривен, а потом једног од осумњичених вратио до Забјела.

Осумњичена четворка из Лознице - В.М (32), његов стриц М.М (53), Д.Ј  (30) и В.Е. (32), тог дана побегла је из Подгорице.

Ове српске држављане истражитељи сумњиче да су од краја јула до 11. септембра копали тунел до судског депоа, а потом и украли веома важне доказе за нека кривична д‌ела.

Полиција верује да су то чинили за рачун кавачког клана и по њиховом налогу, али су из тужилаштва навели да још немају доказе за такве тврдње.

У истрази обијања депоа, полиција и тужилаштво саслушали су неколико десетина сведока, међу којима и председника Вишег суда Бориса Савића и његове сараднике.

Полицајцима је изјаву дала и М. Б. Управница судске писарнице, за чијом кћерком К.Б. полиција трага због сумње да је део криминалне групе која је обила депо.

Она је, према тврдњама истражитеља, користећи фалсификовану личну карту изнајмила стан у сутерену зграде у подгоричкој Његошевој 12, одакле је прокопан подземни пролаз до зграде суда.

Провала у судски депо примећена је пре две седмице, када су надлежни најпре утврдили да је неко "само" испретурао доказе.

Међутим, док је још трајао увиђај у обијеном депоу и летимични попис доказа у најважнијим предметима, откривено је да су лопови у депо ушли кроз тунел.

image