Вучић: Куртијево одбијање да формира ЗСО подстакло тензије; Приштина опет оптужује Београд

Ђаци и студенти из централне Србије ни јутрос, пети дан заредом, не могу до школа и факултета

Административни прелази Јариње и Брњак који су затворени још у недељу ујутру, после сукоба у селу Бањска и даље су блокирани за саобраћај из правца централне Србије ка Косову и Метохији и за сада нема никаквих назнака нити најава када би ови прелази могли бити отворени.

Преко ова два прелаза и јутрос се ка Косову не може ни пешке, јавља репортер РТ Балкан.

У супротном правцу, са Косова и Метохије ка централној Србији саобраћај се и јутрос одвија несметано.

Ђаци и студенти из централне Србије као радници који раде у фирмама на Косову и Метохији ни јутрос, пети дан заредом не могу до школа и факултета, нити до радних места.

Председник Вучић је у интревјуу за Ројтерс оптужио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да жели да протера Србе са Косова и да кочи компромисно решење неопходно за поправљање односа Београда и Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић данас је поставио питање зашто Приштина и даље не предаје тела страдалих у селу Бањска породицама.

Мисија ЕУЛЕКС саопштила је да нема извршни мандат да спроводи истрагу о догађајима у селу Бањска на северу КиМ.

Све најновије вести са Косова и Метохије пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

28. сеп 2023 • 21:37

Европски парламент 3. октобра расправља о дијалогу Београда и Приштине

Посланици Европског парламента ће у уторак 3.октобра са Европском комисијом и Европским саветом расправљати о односима и дијалогу Београда и Приштине.

Тема ће бити и ситуација у општинама на северу КиМ, сазнаје Тнјуг.

Председница Европског парламента Роберта Метсола изјавила је јуче да све чињенице о недавном нападу у селу Бањска морају да буду утврђене и позвала све стране да уложе искрене напоре да поврате мир и стабилност.

ЕУЛЕКС: Немамо извршни мандат за спровођење истраге о догађајима у Бањској

Мисија ЕУЛЕКС саопштила је да нема извршни мандат да спроводи истрагу о догађајима у селу Бањска на северу КиМ.

Портпарол мисије је нагласио да се активности ЕУЛЕКС спроводе у складу са мандатом те мисије и у оквиру органичења које диктира актуелна безбедносна ситуација.

"У складу са својим мандатом и у оквиру ограничења везаних за тадашњу безбедносну ситуацију, ЕУЛЕКС је пажљиво пратио развој догађаја током читаве операције косовске полиције, у блиској координацији са косовском полицијом и снагама Кфора и НАТО", навео је портпарол за портал "Павловић тудеј".

"Мисија ЕУЛЕКС наставља да прати активности које спроводе косовске власти у вези са тим нападом као што су истражне радње, претреси и претраге", додаје се у саопштењу портпарола.

У допису који је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упутио шефу мисије ЕУЛЕКСА Ђовани Пјетру Барбану износи се захтев поводом утврђивања околности смрти три лица српске националности, који су живот изгубили у трагичним догађајима од 24. септембра у месту Бањска на северу Косова и Метохије.

"Имајући у виду да смо обавештени да ће се обдукција тела спровести у наредним данима, а да до закључења овог дописа она није извршена, захтевамо да омогућите да обдукцији која ће се обавити у Приштини присуствује и независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна", наводи се у допису.

Испуњење овог захтева, истиче се у тексту, је од виталне важности да се кредибилно и транспарентно утврде околности страдања лица српске националности, за које постоје основане сумње да су брутално ликвидирана након што су се предала.

"Ова чињеница посебно је релевантна у случају убијеног Игора Миленковића. У случају да не омогућите извршење овог захтева, тражимо да обезбедите услове да независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна спроведе посебну обдукцију", пише у допису.

С тога, додаје се, а имајући у виду делокруг надлежности Мисије као и осетљивост околности под којима је смрт наступила, као и наведене индиције да је одређеним лицима након лишавања слободе одузет живот из непосредне близине, али и да је коришћено и снајперско наоружање, тражимо да хитно поступите по нашем захтеву и обезбедите транспарентност истраживања околности под којима је смрт наступила.

Епархија рашко-призренска није вољна да прихвати мешање институција тзв. Косова

Поводом иницијативе приштинских институција и министра културе Хајрула Чекуа да Министарство културе тзв. Косова изврши процену и санира штету у манастиру Бањска начињену током недавних сукоба, Епархија рашко-призренска поручила је да је у питању политички чин који има за циљ стављање верске и културне баштине СПЦ на КиМ под политичку контролу косовских институција.

Епархија Рашко-призренска се већ годинама суочава са континуираним негирањем црквеног и духовног идентитета СПЦ-а на Косову и Метохији, у чему у последње време предњачи управо поменути министар.

"Истовремено, Српској православној цркви на Косову и Метохији се од тих истих институција негирају основна верска права, што се најболје види у случају неизвршавања одлуке Уставног суда 'Косова' о земљи манастира Високи Дечани, која није уписана у општински катастар већ седам година, упркос сталним апелима међународних представника и угледних међународних организација које се баве верским правима и заштитом културне баштине", наводи епархија.

Ову иницијативу епархија пре свега види као политички чин који има за циљ не само стављање верске и културне баштине СПЦ на Косову и Метохији под политичку контролу косовских институција, већ и као корак ка даљој деградацији основних верских слобода и права и културној апропријацији српских цркава и манастира.

Османи за Ројтерс: Србија покушава да створи Крим на "Косову"

Председница тзв. Косова Вјоса Османи оптужила је Србију и српског председника Александра Вучића да стоје иза инцидента у Бањској, и да "покушавају да створе Крим на Косову", преноси Економија онлајн.

"Оно што бих рекла председнику Вучићу је да престане да се петља са Косовом. Косово ће бранити своју слободу, независност и суверенитет по сваку цену. Они покушавају да спроведу модел Крима у Републици Косово, али ми нећемо дозволити да се то деси. Бранићемо сваки педаљ територије Косова", рекла је Османи у интервјуу за Ројтерс.

Она је истакла да би слични напади могли да се понове у блиској будућности, и затражила од међународне заједнице "да учини све да спречи Србију у пружању подршке таквим групама".

"Веома сам забринута да би овакви напади, чак и већи, могли да се десе у будућности ако Србија не буде кажњена, пре свега, за овај терористички акт агресије", рекла је Османи, преноси "Косово онлајн".

Она је истакла да се разговори између Београда и Приштине не могу наставити.

"То више није могуће. Били смо жртве агресије Србије и сви треба да је третирају као такву од сада", рекла је Османи.

Вучић у интервјуу Ројтерсу оптужио Куртија да жели да протера Србе са КиМ

Вучић је оптужио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да жели да протера Србе са Косова и да кочи компромисно решење неопходно за поправљање односа Београда и Приштине.

''Узрок свих проблема на Косову је Аљбин Курти. Он је тај који је довео до свега овога'', рекао је Вучић и додао да је Куртијево одбијање да формира Заједницу српских општина подстакло тензије које су довеле до насиља у Бањској.

Опширније прочитајте овде.

Свечља у интервјуу за АП оптужио Србију у директну умешаност у у сукобе током викенда

Министар унутрашњих послова тзв. Косова Џељаљ Свечља у интервјуу за АП оптужио је Србију за директну умешаност у сукобе током викенда и додао је да се истражује могућност руске умешаности у напад у којем су погинуле четири особе (тројица Срба и један албански полицајац).

Свечља је за АП рекао да истражитељи "траже доказе који повезују Русију, савезника Србије, са оружаним нападом" и, како је додао, руско оружје, друга опрема и документи који упућују на руску умешаност откривени су након целодневне пуцњаве.

Опширније прочитајте овде.

Петковић: Зашто Приштина и даље не предаје тела страдалих породицама?

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић данас је поставио питање зашто Приштина и даље не предаје тела страдалих у селу Бањска породицама.

"Због чега се крију информације у вези са обдукцијом? Због чега се Еулекс не оглашава већ два дана на наш захтев да тим међународних експерата са српским патолозима прегледају тела?", навео је Петковић на друштвеној мрежи Икс (некадашњем Твитеру).

Министарство правде тзв. Косова поднело захтев за расписивање међународне потернице за Радоичићем

Министарство правде тзв. Косова поднело је захтев да за потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем буде расписана међународна потерница, преноси "Репортери".

Виши саветник у том министарству Генц Нимони рекао је да се чека да Основни суд у Приштини прихвати тај захтев.

"Према закону који је на снази, Министарство правде поступа по захтевима судова. Министарка Хаџиу је у саопштењу за јавност истакла улогу Специјалног тужилаштва у вези са међународном оптужницом. Према важећем законодавству, Министарство након захтева за издавање налога за хапшење, упућује захтев за међународну потерницу, који се мора поднети Суду, у овом случају Основном суду у Приштини", рекао је Нимони.

Додао је да ће то министарство реаговати  одмах након што суд одобри захтев.

"Случај воде правосудне институције. Чим добијемо одобрење Суда, Министарство правде ће реаговати одмах и без одлагања", нагласио је Нимони.

Вест да ће Министарство правде тзв. Косова затражити да за Радоичићем буде расписана међународна потерница саопштила је раније данас министарка правде привремених приштинских институција Аљбуљена Хаџиу.

Вучић са шефом дипломатије Данске затражио повлачење такозване Косовске полиције са КиМ

Председник Србије Александар Вучић је током разговора са министром иностраних послова Краљевине Данске Ларсом Лекеом Расмусеном, истакао да је ситуација на Косову веома компликована, и позвао међународну заједницу да предузме све потребне мере у циљу спречавања опасних и неодговорних потеза Приштине и заштите српског становништва.

Вучић је истакао да се крхки мир који постоји на простору Косова и Метохије чува захваљујући одмерености српског народа који улаже надљудске напоре да одоли свим притисцима режима у Приштини.

"Председник Вучић је посебно нагласио значај даљег међународног присуства на КиМ и позвао представнике међународне заједнице да предузму све потребне мере у циљу спречавања опасних и неодговорних потеза Приштине и заштите српског становништва у покрајини, као и повлачење припадника такозване специјалне Косовске полиције са севера КиМ", наводи се у саопштењу службе за сарадњу са медијима председника Србије.

Опширније прочитајте овде.

Скупштина тзв. Косова усвојила Резолуцију којом оптужује Србију за сукоб у Бањској

Скупштина тзв. Косова усвојила је данас Резолуцију којом се осуђује, како се наводи, терористички напад који је, како се тврди, организовала "Република Србија на Косовску полицију 24. септембра 2023. године".

Од међународног фактора се тражи да изврши утицај како би се Србија "суочила са својом улогом у вези са организацијом и сваком врстом подршке коју је дала терористичкој групи за напад на северу Косова", преноси "Репортери".

Резолуција има седам тачака, а за њу је гласало свих 97 посланика колико их је било у сали. 

Породице убијених Срба обавиле идентификацију тела

Како РТ Балкан сазнаје породице убијених Срба и Бањској у недељу, обавиле су данас идентификацију тела у Институту за судску медицину у Приштини.

Међутим, њима није дозвољено да преузму тела убијених и за сада нема информација када ће им то бити омогућено.

ЕУ: Догађај у Бањској представља терористички акт

Став ЕУ је да оно што се догодило у Бањској представља терористички акт и да сви одговорни за тај напад морају бити приведени правди и одговарати за то, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано.

"Морамо бити сигурни да је истражено у потпуности и не само они који су извели напад, већ морају одговарати и они који су на било који други начин учествовали. Морамо бити сигурни да је правда постигнута и за оне који су планирали, извршили и оне који су иза свега тога. То је став ЕУ који је поновљен неколико пута", истакао је Стано на конференцији за медије.

Нагласио је да ЕУ неће коментарисати сваки дан изјаве и примедбе свих из региона али да је у великој мери укључена у истрагу.

Како додаје, релевантне одговоре ЕУ ће дати када земље чланице одлуче да је дошао тренутак за то.

Рама: Кфор да преузме контролу на северу КиМ

Албански премијер Еди Рама затражио је да Кфор преузме контролу на северу Косова и Метохије.

Он је на конференцији за новинаре оценио и да треба променити формат дијалога Београда и Приштине, који би, по његовом мишљењу, требало да буде подигнут на конференцијски ниво.

Рама сматра да Европска унија и евроатлантска заједница треба да буду представљене на највишем нивоу, а Француска и Немачка на нивоу председника и канцелара.

Рама је мишљења и да основа за будуће разговоре о нормализацији односа Београда и Приштине треба да буде француско-немачки план, преноси "Албениан дејли њуз".

"Садашњи формат где се састају два човека нема више шта да понуди у новонасталој ситуацији, а КФОР мора да преузме контролу над севером Косова", рекао је Рама.

Курти позвао Запад да казни Србију

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти позвао је Запад да казни Србију због, како је рекао, напада у Бањској у којем је убијен косовски полицајац.

"Ако прође некажњено, онда ће поновити злочин", рекао је он на седници скупштине која је почела минутом ћутања због страдалог полицијског наредника Африма Буњакуа.

Премијер привремених приштинских институција затражио је од партнерских држава и да организације "Цивилна одбрана" и "Северна бригада" прогласе за терористичке.

Опширније прочитајте овде.

Петковић: Крију доказе, Еулекс зато не учествује у истрази

Еулекс није учествовао у истрази у Бањској јер је Косовска полиција желела да сакрије доказе и истину, да су Срби хладнокрвно, мучки и брутално убијани, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић на ванредној конференцији за новинаре у Палати Србија.

"Република Србија дошла до доказа, реч је о живим речима и исказима, да је Бојан Мијаиловић, отац двоје деце од шест година и 9 месеци, хладнокрвно убијен након што је лакше био рањен, пао на земљу и предао се. Био је убијен, оверен у главу. То је оно што је косовска полиција хтела да сакрије. Имамо доказе. То је оно што су желели да сакрију. Од кључне важности је наш захтев да независна комисија погледа тела убијених", додао је Петковић.

Четврти дан Приштина крије тела убијених Срба, Бојана и Игора, јер ће на њима да се виде ране које показују да су убијени након што су се предали, истиче Петковић, наводећи да је Србија тражила да Еулекс уради додатну обдукцију.

У допису који је Петковић упутио шефу мисије Еулекса Ђовани Пјетру Барбану, поводом утврђивања околности смрти три лица српске националности, захтева се да се омогући да обдукцији тела која ће се обавити у Приштини присуствује и независни тим међународних експерата судске медицине, у оквиру којег би био и најмање један експерт којег делегира српска страна. 

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Каменована кућа једине Српкиње у Гњилану

У Гњилану је каменована кућа Српкиње Босиљке Нојић (70), једне од ретких Српкиња која је остала да живи у том месту, али на срећу није било повређених, преноси РТВ Пулс.

На њену кућу, која се налази у близини градског гробља у насељу Камник, у току прошле недеље бачен је камен при чему је поломљен један прозор.

"Нисам видела ко је. То је било увече око пола осам. Ми смо пријавили, али полиција се није појавила", рекла је она.

Она је додала и да комшије у последњих пет, шест година и не комуницирају са њом.

Опширније прочитајте овде

Ешљани: Специјална полиција претражује шуму око манастира Бањска

Заменик командира полиције за регион Север Ветон Ељшани је изјавио да специјалне снаге тзв. Косовске полиције претражују терен око манастира Бањска на северу Косова и Метохије. 

Специјална полиција са псима претражује околину због евентуалних заосталих експлозивних направа, рекао је за Танјуг Ељшани.

У Бањској је повећан број специјалаца, а смањен број припадника редовне полиције.

Школа у селу не ради а на улицама скоро да и нема људи.

Срби на КиМ одају почаст и пале свеће страдалим сународницима

Срби на Косову и Метохији и данас, трећег дана жалости због трагичних догађаја у Бањској одају почаст и пале свеће погинулим сународницима.

Велики број грађана се окупио у Звечану да запали свећу и да се помоли за душе страдалих Срба.

На Косову и Метохији данас је трећи дан жалости а у градовима на Северу и у српским енклавама јужно од Ибра заставе су спуштене на пола копља.  

Јутро после отварања села Бањска на КиМ

Како изгледа Бањска након што је јуче дозвољен улазак у село на северу српске покрајине види се на снимку који приказује тренутну ситуацију.

У видео клипу виде се јединице Косовске полиције, док је приметно да грађана нема на улицама Бањске.

У српским срединама на Косову и Метохији данас је трећи дан жалости.

Ђоковић одао пошту погинулим младићима у Бањској

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић огласио се поводом смрти Срба који су страдали у инциденту у Бањској.

Ђоковић је на свом Инстаграм профилу поделио слику одавања поште погинулим младићима на којој су запаљене свеће и натпис:

"Свака суза Бога моли, сваког Србина душа боли" сугеришући статусом да се моли за страдале Србе.

Петковић: Да ли је међу специјалцима тзв. Kосовске полиције било и плаћених убица

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упутио је ново кључно питање поводом догађаја у Бањској у којем је убијено четворо Срба питајући да ли је међу специјалцима тзв. Kосовске полиције било и плаћених убица обучаваних у терористичким камповима, чији је задатак био да хладнокрвно побију Србе у Бањској.

"Да ли је у редовима специјалаца косовске полиције било и плаћених убица обучаваних у терористичким камповима, чији је задатак био да побију Србе? Да ли је задатак тих плаћених убица доведених у ПР са разних страна био да хладнокрвно побију Србе у Бањској?", написао је Петковић на друштвеној мрежи Икс.

Петковић је претходно упитао и због чега тзв. косовска полиција није дозволила мисији Еулекс учешће у истражној операцији у месту Бањска и шта је то требало сакрити у истрази тог догађаја у недељу, када су убијени један полицајац и тројица Срба.

Навијачи Будућности развили транспарент са именима убијених Срба на КиМ: Слава херојима

Навијачи подгоричке Будућности "Варвари" развили су транспаренте са именима Игора Миленковића, Бојана Мијаиловића и Стефана Недељковића, који су убијени у Бањској на Косову и Метохији.

Транспаренти са именима страдалих Срба и транспарент "Слава херојима" развијени су на северној трибини стадиона под Горицом током синошње утакмице коју су фудбалериБудућности играли против екипе Младост Лоб.бет, пренеле су подгоричке "Вијести".

Османи: Ускоро институционалне мере против Српске листе

Вјоса Османи, председница тзв. Косова најавила је синоћ у интервјуу РТК да ће "ускоро бити донете институционалне одлуке против Српске листе". Председница тзв. Косова није међутим у емисији прецизирала какве ће одлуке и против кога бити донете.

Најава Османи долази неколико дана пошто су власти и медији у Приштини означили и оптужили потпредседника Српске листе Милана Радојичића као "вођу терористичке групе" у селу Бањска на северу Косова и Метохије.

Османи је, како јутрос преноси портал "Коссев", рекла да је "након терористичког акта у Бањској, где је херојски погинуо водник Африм Буњаку, несумњиво јасно да га је режирао и организовао Београд, са намером да дестабилизује Kосово и читав регион". Она је позвала и на "јединство у земљи", како би се супротставили "оваквим поступцима" за које је оптужила Србију. 

Опширније прочитајте у тексту.

Портпарол Кфора: Нема појачања трупа на северу Косова

Портпарол Кфора, пуковник Андреа Галијени каже да Кфор није послао појачање на север Косова, након сукоба у Бањској већ да су трупе концентрисане само у најосетљивијим областима, пише "Газета експрес".

"Нема појачања, трупе Кфора су концентрисане само у најосетљивијим областима“, нагласио је он.

Генерални директор косовске полиције Газменд Хоџа рекао је да је повећано присуство специјалне полиције на северу након дешавања у Бањској.

Хоџа није изнео детаље о томе колико су капацитети специјалне јединице ојачани, али је рекао да је Косовска полиција у сталној координацији са Кфором и Еулексом.

Бериша: За догађај у Бањској одговорне америчке службе, Срби се борили за опстанак

Председник Матице Албанаца Србије Демо Бериша, сматра да је у догађаје у Бањској умешан страни фактор, пише "Курир".

"Догађај у Бањској је борба Срба за опстанак. Ти људи живе ту и нису имали куда. Аљбин Курти је у недељу показао да он није никакав демократа јер није постојала никаква потреба. Они су са таквом силом ишли на једну групу која се нашла око манастира и у самом манастиру Бањска. Нешто је пошло по злу, а по свим сазнањима које имам. Имамо посла са страним фактором односно америчком службом. Јер у саставу КФОР-а делују америчке службе", рекао је Бериша.

Он сматра да су само надлежни могли да направе клопку.

"Када посматрамо детаљно како се све одиграло. Та акција је у кратком временском року завршена. Што значи да су људи били сачекивани и да су упали у клопку. Клопку су могли да наместе искључиво они који су били надлежни односно конкретно команда КФОР-а", рекао је он.

Харадинај: Постоји ризик од поновне ескалације на северу КиМ

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај рекао је да постоји ризик од поновне ескалације ситуације на северу, оптужио Србију да је одговорна за насталу ситуацију и додао да је потребна међународна истрага, и преноси "Економиа онлајн".

Харадинај је након састанка са председницом привремених приштинских институција Вљосом Османи истакао да је у овој фази неопходна координација са савезницима.

Он је навео да су безбедносне институције Косова биле успешне, као и да је потребно да политичари на власти буду ангажованији у решавању ситуације, пренео је "Косово онлајн".

"Разговор се углавном односио на безбедносну ситуацију у земљи последњих дана у вези са терористичким нападом који се догодио на северу где је живот изгубио наредник Косовске полиције. Ово што се сада десило је чисти тероризам. Логично је комуницирати у таквим ситуацијама. Будући да се ризик наставља и даље, имам бојазан од ескалације ситуације", рекао је Харадинај.

Додао је да се суочавање са сигурносним ризицима не врши тако што се одговорност пребацује само на професионалце.

"Потребна је политичка помоћ и поуздан политички курс са савезницима. Србија не крије да спонзорише, обучава и подучава ову терористичку групу. Треба спровести међународну истрагу која ће потврдити оно што се зна, а то је да је Србија фактор сукоба" рекао је он.

Харадинај је казао да је ситуација прилично сложена.

"Нико не треба да буде незаинтересован да уради свој део посла, нико на 'Косову'. Извршићемо своју дужност у служби земље. Потребни су нам савезници. Замислите само да Кфор, амерички војници, нису тамо на северу. Сасвим је добродошло да тамо имамо Кфор, као и Еулекс", закључио је он.

Хоџа: Повећано присуство специјалне полиције на северу КиМ

Генерални директор Косовске полиције Газменд Хоџа изјавио је да је повећано присуство специјалне полиције на северу након дешавања у Бањској, преноси РСЕ на албанском.

"Појачали смо присуство и будност око граничне зоне. Такође, појачали смо присуство специјалне јединице косовске полиције на северу Косова. Мало смо смањили патроле обичних полицајаца, јер они немају толики ниво заштите да се суоче са сваким могуц́им нападом", рекао је Хоџа.

Он није изнео детаље о томе колико су капацитети специјалне јединице ојачани, али је рекао да је такозвана Косовска полиција у сталној координацији са Кфором и Еулексом.

Приштинске привремене власти су пре два и по месеца пристале да смање присуство ове јединице на подручју које је већински насељено Србима, као део споразума са Европском унијом о смањењу тензија, подсећа РСЕ.

Русија: Нема стабилизације на КиМ због хушкања САД и ЕУ

Нема изгледа за дугорочну стабилизацију ситуације на Косову и Метохији због завера које кују САД и ЕУ, изјавио је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко, преносе "РИА Новости".

"Лидер тзв. Косова Аљбин Курти одржава тензије на терену и врши притисак на Србе, рачунајући да ће његови руководиоци - Вашингтон и Брисел - додатно појачати притисак на Београд, а све како би добио признање независности самопроглашеног региона и тиме прекршио резолуцију 1244 УН", појашњава Грушко.

Опширније прочитајте овде.

Петковић: Зашто Косовска полиција није дозволила учешће Еулекса у истражној операцији места Бањска?

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упитао је јавно зашто је било потребно да Косовска полиција сама обави истрагу, без присуства Еулексових истражитеља, и шта је то што је требало сакрити у истрази.

"Зашто Косовска полиција није дозволила учешће Еулекса у истражној операцији места Бањска? Зашто је било потребно да Косовска полиција сама обави истрагу, без присуства Еулексових истражитеља? Шта је то што је требало сакрити у истрази?", упитао се Петковић.

Милер: Наша порука за Београд и Приштину је да се врате дијалогу

Портпарол Стејт департмента Метју Милер изјавио је да је порука Сједињених Америчких Држава за Београд и Приштину и даље да се уздрже од насиља и врате дијалогу уз посредовање Европске уније.

Он је то рекао на редовном брифингу за новинаре, а на питање какву поруку Србима на КиМ преноси то што Стејт департмент није упутио поруку саучешц́а српским жртвама, Милер је рекао да су САД доследно изражавали саучешће жртвама насиља.

"Мислим да смо прилично доследно изражавали саучешће жртвама насиља у – како у овој ситуацији тако и широм света, а једна од порука коју смо имали за обе стране у овом сукобу је да се уздрже од насиља и повратак дијалогу уз посредовање ЕУ. То је и даље наша порука", рекао је он.