Србија и Балкан

Припрема за ванредне изборе: Председници општина подносе оставке широм Србије

Више председника општина данас је поднело оставке, а и градоначелник Београда је изјавио да је извесно да ће избори бити 17. децембра
Припрема за ванредне изборе: Председници општина подносе оставке широм СрбијеGetty © Samuel Aranda

Више председника општина широм Србије данас је поднело оставке, преносе београдски медији.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић поднео је оставку, сазнаје РТ Балкан. То је учинила и градоначелница општине Трстеник Милена Турк.

Исто је учинио и градоначелник Смедерева Јован Беч. 

Како наводи "Политика", Јован Беч је потврдио ову информацију, рекавши да је на писарници Градске управе управо предао оставку, али није желео да коментарише своју одлуку.

У међувремену се појавила и информација да је и председник општине Кучево Иван Рајичић поднео данас оставку.

Све ово могла би да буде увертира за расписивање локалних избора у Србији, које је синоћ најавио и председник Србије Александар Вучић, помињући већ 17. децембар као могући датум.

Како је казао синоћ, "неки су за, неки против", као и да "не мислим да је то кључна тема, али морате да поштујете опозицију, шта год мислили о њиховом раду".

"Волео бих више одговорности за државу као 3. маја, као јуче, данас... Али они су рекли да држава пропада, да нам је економија уништена, нисам сагласан и прихватио сам њихову идеју и ми смо спремни за изборе од 17. децембра. Тада могу да буду. Биће заједно и парламентарни, покрајински, београдски и у неким општинама", рекао је Вучић.

Н1 сазнаје, да је на седници владе одржаној данас, премијерка Ана Брнабић тражила од министара и државних секретара да све уредбе и прописи које су у процедури буду усвојени до половине октобра, зато што ће парламентарни избори бити одржани 17. децембра.

Избори и у Београду

Део прозападне опозиције затражио је да до краја године буду одржани ванредни парламентарни избори, али и београдски. Редовни локални избори свакако је требало да буду одржани следеће године, али ће изгледа и они бити до краја 2023.

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је данас да ће наредних дана јавност бити обавештена о конкретним корацима како ће законска процедура за одржавање градских избора бити испуњена.

"Знаћете за пар дана, уколико се буде договорило да коначан датум избора буде 17. децембра, а извесно је да ће то бити тај датум", казао је Шапић.

image