Србија и Балкан

Ако желиш мир, спремај се за рат: "Кошава" може да штити Србију са земље и из ваздуха (ФОТО)

Оба типа пројектила "кошава", земља-земља и ваздух-земља, намењени су офанзивном, а не дефанзивном деловању, али су довољни као "систем одвраћања", јер непријатељ не жели дејствовање ових пројектила по својим редовима
Ако желиш мир, спремај се за рат: "Кошава" може да штити Србију са земље и из ваздуха (ФОТО)© РТ Балкан/Јелена Марковић

Латинска изрека "Ако желиш мир, спремај се за рат" (Si vis pacem, para bellum), без икакве жеље за оружаним сукобом, значи само једно - буди довољно јак да не помисле да те нападну. 

Српска војска због војне неутралности државе може да сарађује и купује наоружање и средства од било кога на свету. Србија, ипак, уместо непрестане куповине иностраних система улаже у развој домаћих и тако јача наменску индустрију. 

Научници и конструктори у српској наменској индустрији, под покровитељством Министарства одбране Републике Србије, отпочели су 2022. са развојем прецизних крстарећих ракета земља-земља - "кошава 1" 232 мм и "кошава 2" 434 мм.

Њих одликује велика разорна моћ, али и тактички домет до 50 километара, дупло већи од оног који има постојећи пројектил "алас".

Oве такозване мини-крстареће ракете, поред великог домета одликује и то да могу да мењају и путању. Идеја је настала по угледу на израелске серије крстарећих ракета тактичког домета.

Само један пројектил "кошаве" замениће читав лансер својих претходника, што значи да војска не би морала да испаљује лансер од 12 или 30 ракета, већ само једну, која ће постићи исти ефекат када пронађе циљ.

У питању је прецизно вођена муниција.

"Кошава 1" има нови дизајн са бустер мотором и планирајућим крилима, која се отварају у крстарећем делу путање. Бустер мотор је турбо-млазни мотор потиска 0,75 кН, а води порекло од невођене ракете "муња". 

Према речима стручњака на Сајму наоружања "Партнер 2023", план је да буде лансирана са модернизованог возила "огањ", али и са самоходног вишецевног лансера ракета "морава".

Модернизацијом система "огањ" скицирана је траса будућег развоја ракетне артиљерије. Модуларни "огањ", који већ улази у наоружање ВС, моћи ће да испаљује одговарајуће вођене и невођене пројектиле којима располаже наша војска. 

"Кошава 1" има исту главу за самонавођење као "алас" и станицу за навођење, али их разликује размена информација између ракете и оператера у средњем делу путање. Маса јој је 309 килограма, а маса њене бојеве главе 100 килограма, док њена високоподзвучна брзина износи 900 километара на сат.

"Кошава" туче и из ваздуха

Још једна "кошава" привлачи пажњу, не само својим изгледом који је футуристички, већ и одличним карактеристикама. 

Реч је о једној од највећих изложених ракета, крстарећој ракети ваздух-земља "кошава 3", која је намењена наоружању ваздухоплова, тачније модернизованог "орла".

Јуришни авион "орао", намењен за непосредну подршку копненој војсци продором на малој висини и за задатке изолације бојишта, развијен је и произведен још у време СФРЈ, уз примену најсавременијих технологија тог времена, а сада је модернизован.

Постоје две верзије ракете. Прва је "кошава 3" ТМ која има турбомлазни мотор, домета 150 километара, са комбинованим навођењем, инерцијално уз примену ГПС и ТВ/ИЦ навођења путем дата линка. Друга варијанта је "кошава 3" РМ са ракетним мотором домета 120 километара и истим навођењем као "кошава 3" ТМ. Тежина ракете је 454 килограма, а бојеве главе је 320.

Намењена је пре свега уништавању инфраструктурних и утврђених објеката.

Иако се наводе импресивни домети од 120 до 150 километара, у доступном рекламном материјалу "кошаве 3" наводи се нешто "скромнији" домет од "свега" преко 50 км, а могућа је употреба ракете при температурама од -30 до +50 степени целзијуса.

Авион који носи "кошаве" посебно се истакао током деведесетих година високом ефикасношћу, па нема сумње да модернизација доноси још већу ефикасност, прецизност и издржљивост.

Оба типа "кошава", пројектили земља-земља и ваздух-земља, намењени су офанзивном, а не дефанзивном деловању. Како они, као нападачки пројектили, онда могу да одбране Србију?

Резмираћемо овако: моћна и добро опремљена војска и напредна војна индустрија некада су најбоље средство одвраћања, јер су довољан сигнал непријатељу да не помисли да нападне.

image