Србија и Балкан

РТ Балкан на Сајму наоружања: Како ће нас штитити "перун", "врабац" и "осица"

У Београду је отворен 11. међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023" који се одржава сваке друге године, а овај пут приказан је и најновији адут наменске индустрије
РТ Балкан на Сајму наоружања: Како ће нас штитити "перун", "врабац" и "осица"© РТ Балкан/Јелена Марковић

Један од најсавременијих артиљеријских система на свету је српски НК "перун" - модификована самоходна хаубица "нора" Б-52 - приказана је на овогодишњем Сајму наоружања и војне опреме, наводи за РТ Балкан генерал Милорад Ступар, оснивач и први командант 72. бригаде за  специјалне операције.

"Модификована самоходна хаубица 'нора' Б-52 НК 'перун' добила је назив по старословенском богу неба и грома", каже генерал Ступар, а конструктор ове звери на точковима, координатор одељења за развој Југоимпорт СДПР-а Милош Новаковић додаје да је то "Зевсов пандан, али из наше митологије".

Како каже генерал Ступар, ради се о артиљеријском ракетном систему који је намењен за тржиште свих војски на свету. 

"Класична 'нора' 155мм Б-52 била је и сама веома интересантна, али се јавила потреба за модификацијом. Кључно побољшање је у систему пуњења: 'нора' има 12 пројектила и барутних пуњења у аутоматском пуњачу, а 'перун' има 30 пројектила. Поред тога, овде је модификација и у барутном пуњењу, које је у форми моноблокова (из једног дела) домаће производње за наше тржиште, али могу бити и модуларна барутна пуњења која користе све војске, чиме се одређује селекција даљине гађања", каже искусни генерал. 

"Перун" има још једну значајну карактеристику која је унапређена у односу на класичну "нору", објашњава координатор одељења за развој Југоимпорт СДПР-а Милош Новаковић. 

"Сада се могу користити барути било ког произвођача, а пуњач је модификован и да подржава употребу 'паметног' (smart) пројектила. Овај систем може користити већину нама познатих пројектила, а може бити и додатно адаптиран. Мислим да нам руски 'краснопољ' бежи за прст, или два", наводи Новаковић, истичући поносно:

"Верујте да сам веома самокритичан, али, што се тиче 'точкашица' (средстава на точковима, не на 'гусеницама'), само два прототипа на свету парирају 'перуну'. Руска 'коалиција' која је рађена на 'камазу' и постоји један једини камион на свету, као  'Елбитова' 'сигма' израђена у Израелу, једина су два производа који могу да парирају и који су у рангу са српским 'перуном'". 

Возила на гусеницама не могу се поредити са онима на точковима, објашњава за РТ Балкан Новаковић, јер су хаубице на точковима много практичније за употребу, будући да уз "гусеничарку" мора да се обезбеди и камион који ће је превозити, а "точкашица" се само упали и може да се крене.

То је још један од разлога због чега се многе војске одлучују да престану са употребом "гусеничарки" и потпуно се преорјентишу на коришћење самоходних хаубица на точковима.

"Перунов" домет уз домаћу муницију је 41.5 километара, наводи генерал Ступар, а конструктор Николић додаје да је могуће да се надогради пројектилима који имају домет до чак 70 километара.

"Могуће је користити ракетне бустере, ВЛАП-ове, млазне моторе, шта год. Интервенција 'надоградње' је софтверска, врло лако се надограђује на пројектиле са већим дометом. Ми директно у возило унесемо таблице пројектила које би купац желео да користи и не радимо ништа додатно физички. Неопходна је само дигитална интервенција да упознамо возило са новом муницијом у систему за управљање ватром", каже Новаковић.

Генерал Ступар истиче да је навећи квалитет систем за управљање ватром, који све ради аутоматски.

"Систем за управљање ватром све ради аутоматски. Он даје даљину, даје угао, а зависно од изабраног циља и команде - све даље иде аутоматски. Нишанџија прихвата листу коју је послао командир и притиском на једно дугме иницира пуњење хаубице", наглашава Ступар.

Све остало, објашњавају наши саговорници, док год има мета - одвија се аутоматски. 

Због сјајних карактеристика влада велико интересовање за овим системом, у шта се екипа РТ Балкан уверила јер су делегације више блискоисточних и афричких држава исказале заинтересованост док смо разговарали са конструктором. 

Србија - земља брзорастуће наменске индустрије

Према речима генерала Милорада Ступара, који нас даље води у обилазак Сајма наоружања, Србија је држава која може да производи целокупну ПВО, показујући нам хибридни противавионски самоходни артиљеријски ракетни систем. 

Основни систем је топ "Бофорс" калибра 40 милиметара, али поред њега поседује и "стрелу 2М", француски "мистрал", противтенковску ракету "маљутка", радар кратког домета који може да открије и класификује све типове летелица, али и ометач дронова. 

"Овај хибридни ПВО поседује ометач дронова, који, када се дрон нанишани не мора ништа да се испаљује, већ га аутоматски електронски омета", истиче генерал Ступар.

На Сајму наоружања приказана су и возила попут "лазара", "милоша", ДУБП "мали милош", самоходног вишецевног бацача ракета "огањ", као и многих других. 

Оно што нас је посебно заинтересовало, међутим, су беспилотне летелице које Србија производи, као и ометачи беспилотних летелица најновије генерације. 

"Гаврана" траже Грци и Кипрани, "врабац" може и да извиђа и да гађа

Беспилотна летелица на коју прво наилазимо је "гавран" 145мм.

"Овај дрон самоубица је јефтин, а ефикасан јер је намењен уништавању тенкова и других оклопних возила, командних и артиљеријских положаја, као и других покретних мета. У нултој је серији, што значи да производња није почела, а радиће се за страно тржиште, иако су и у српској војсци заинтересовани за њега", наводи за РТ Балкан један од излагача са штанда Југоимпорт СДПР-а и додаје да су Грци и Кипрани били изузетно заинтересовани за овај дрон.

Има бојеву главу 145 милиметара и могућност да пробије један метар панцирног зида. Летелица је компактна, малих димензија и тежине, са носивошћу до 15 килограма. 

Са "гаврана" прелазимо на штанд прекопута на којем су изложени "осица" и "врабац".

"Беспилотна краткодометна летелица 'врабац' намењена је за осматрање, а када је наоружана и за бомбардовање задатог циља. Опремљена је са четири пројектила калибра 40мм", каже наш саговорник и додаје:

"Првенствено је био намењен за осматрање и извиђање бојишта, као и за навођење артиљеријске ватре, али је модификован и унапређен модел због економичности и малих димензија погодан и за гађање. 'Врабац' у борбеној опреми за сада је у нултој серији и очекује се почетак производње."

Иако у деминутиву, "осица" је све само не за потцењивање, јер је потпуно аутоматски лутајући беспилотни систем намењен за јуришне задатке високе прецизности. 

"Пред нама се налази још један економичан, а изузетно прецизан дрон. Назив је добио по кумулативној бојевој глави М79 'оса' којом је опремљен. Ултра-компактна камера високе резолуције и видео процесор, који 'осици' дају могућност лоцирања и потпуно аутономног напада циља на основу видео праћења", објашњава наш домаћин генерал Ступар.

Следећи на реду је "обад", који поносно стоји на Сајму наоружања показујући раскош и напредак српске наменске индустрије. За разлику од камиказа, "обад" се враћа када изврши задатак. 

"Ово средство је даљински пилотирани ваздухоплов који служи за извиђање корекцију ватре. Он дејствује по циљевима на земљи са два високопрецизна ласерски вођена средства наоружања. Може бити наоружан са четитри зоље 64мм, две осе 90мм и две маљутке са термобаричном главом", каже наш саговорник. 

Поред средстава за извиђање и напад, занимљив је и најновији систем за ометање дронова који непријатељској беспилотној летелици може у потпуности прекинути контакт са централом.

Овај анти-дрон ради ради по систему радио-ометања циљајући шест опсега од интереса у којима је могуће прекинути и потпуно онемогућити лет неовлашћених дронова.

image