"Партнер 2023": Шта се све могло видети на Београдском сајму наоружања и војне опреме (ФОТО)

Овогодишњи сајам обележио је велики број беспосадних платформи, како земаљских тако и ваздухопловних, а све више пажње посвећује се дигитализацији оптоелектронских система борбених возила и средстава артиљерије

Током протекла четири дана, Београд је био 11. по реду домаћин међународног сајма наоружања и војне опреме "Партнер", који се сваке друге године традиционално одржава на београдском сајму. "Партнер 2023" је трајао од 25. до 28. септембра, а више од 7.000 посетилаца имало је прилику да се упозна са производима више од 150 излагача.

Поред предузећа и института из Републике Србије, овогодишњем сајму присуствовали су и излагачи из 18 страних земаља.

Приказан је огроман број средстава ратне технике и друге војне опреме, све од класичних маскирних и снајперских униформи, преко лаког пешадијског наоружања, до основних борбених тенкова, самоходних хаубица и јуришних авиона.

Домаћа оклопна возила – ударна песница српске војске

Као и до сада добар део представљених експоната чинила су различита домаћа оклопна возила и њихове савремене модификације, попут варијанте основног борбеног тенка М-84АС2, опремљене новим модуларним експлозивно-реактивним оклопом, напредним комуникационим и оптоелектронским уређајима, као и системом управљања ватром. Имајући у виду искуства из савремених оружаних сукоба, у блиској будућности српски тенкови би могли добити и заштиту од беспилотних летелица у виду ометача дронова на куполама.

Уз М-84, приказане су и модернизоване варијанте чувеног југословенског борбеног возила пешадије М-80, под ознаком М-80АБ2, са побољшаним оклопом, унапређеним наоружањем и нишанско-осматрачким справама, као и командног оклопног транспортера (КОТ), који је између осталог добио клима-уређај, агрегат и нови радио апарат.

Наравно поред модернизованих возила, на сајму су изложени и новитети српске војне индустрије као што је вишенаменско оклопно возило "лазар" и борбено оклопно возило "милош". Обе платформе приказане су у неколико верзија, тачније са различитим даљински управљаним борбеним станицама (ДУБС) или наоружањем, а најинтересантније од њих биле су "лазар 3М" са једним и "лазар 3" са два аутоматска топа у калибру 30 мм, као и "милоши" опремљени противоклопним ракетним системом НОВА, односно тзв. "миниганом".

Посебно место међу српским оклопњацима имало је и борбено возило пешадије "лазански" са ДУБС-ом наоружаним аутоматским топом у калибру 57 мм и митраљезом у калибру 7,62х54Р мм.

Приметан је и напредак војне индустрије када су у питању МРАП (Mine Resistant Ambush Protected) возила, па су током овогодишњега сајма изложене две варијанте М20 6х6, са и без ровокопача. Оклоп српских МРАП-ова пружа висок ниво свеобухватне балистичке заштите, тј. ниво 4 по СТАНАГ стандарду, што укључује и запаљиви метак у калибру 14,5, док противминска заштита одговара нивоу 2а/2б тј. до шест килограма експлозива.

Средства ПВО и противоклопни ракетни системи

У домену противаздухопловне одбране посебно су се истакли: четвороцевни лансер МТУ-4М наоружан по двема ракетама "стрела-2МА" (9К32М) и "игла"/"шило" (9К38) примарно намењен за заштиту од дронова; француски систем ПВО кратког домета "мистрал 3+" интегрисан на "заставин" камион НТВ, чији је симулатор привукао велику пажњу првенствено најмлађих, али и старијих посетилаца; комплекс за осматрање, откривање и праћење циљева у ваздуху "трагач"; модернизовани систем "куб М-2"; а први пут је представљен и хибридни артиљеријско-ракетни противавионски систем – ХАРПАС, опремљен са четири противвазудхопловне ракете и два топа "бофорс" у калибру 40 мм и у одређеној мери представља еквивалент руској "тунгуски".

Што се тиче противоклопних система, поред горепоменуте верзије "милоша", посебно интересантан био је спој америчког џипа "хамви" и руске противоклопне вођене ракете "корнет".

Уз њих приказан је и домаћи аутоматизовани противоклопни систем – АПОС, са опцијом даљинског бежичног управљања, чије је основно наоружање ручни бацач ракета у калибру 120 мм М91, као и оклопно возило "поло" М-83 опремљено лансером за дејство противоклопним ракетама 2Т5 и "маљутка".

На крају, сегменти ПВО и противоклопне борбе, као и већи део претходно поменутог наоружања обједињени су у новој верзији хибридног против-авионског самоходног артиљеријско-ракетног система – ПАСАРС, намењеног за дејство по ваздушним и копненим циљевима. Наиме, овај комплекс располаже топом "бофорс" у калибру 40 мм, ракетама за противваздухопловну одбрану "стрела-2М", или "стрела-2МА" и "мистрал 3+", као противоклопним вођеним ракетама "маљутка", анти-дрон радио ометачем и радаром кратког домета.

Хаубице, вишецевни лансери, вођене ракете и авио бомбе

Слично као и у случају оклопних возила, посетиоци "Партнера 2023" имали су прилику да виде стациониране и самоходне хаубице у различитим калибрима од СОРЕ и модернизоване "гвоздике" у калибру 122 мм, до неколико верзија сада већ чувене НОРА-Б52 у калибру 155 мм.

Међу њима, несумњиво највећи утисак оставили су МГС-25 "александар" и потпуно нова варијанта НОРА-Б52 НГ (нова генерација), са упечатљивим надимком "перун", први пут представљена током међународног сајма наоружања и војне опреме "ИДЕКС 2023". Реч је о хаубицама интегрисаним на шасије 8х8, са аутоматизованим системима управљања ватром и опцијом употребе специјалне муниције способне за остваривање већег домета.

Уз хаубице, представљени су и различити минобацачки системи, међу којима се посебно истакао нови полуаутоматски мобилни минобацачки систем М120М, са минобацачем у калибру 120 мм, намењеним за пружање блиске подршке пешадији.

Са друге стране, у сегменту ракетне артиљерије поред већ уобичајене варијанте самоходног вишецевног лансера ракета (СВЛР) М77 "огањ" у калибру 128 мм, приказане су и његове модернизоване варијанте и то ЛРСВД (лансер ракета самоходни вишецевни дигитализовани) М17 и ЛРСВМ (лансер ракета самоходни вишецевни модуларни) М18.

Ради се о верзијама са аутоматизованом нишанском линијом и уређајима сателитске навигације, савременим телекомуникационим информатичким подсистемом, већим степеном заштите. Модуларност система М18 огледа се у могућству употребе вођених и невођених ракета у различитим калибрима и то у калбиру 122 мм, 128 мм, 175 мм (АЛАС) 232 мм ("кошава 1") и 434 мм ("кошава 2").

Уз нову верзију "огња", посетиоци овогодишњег сајма могли су да виде још један ЛРСВМ, односно "тамнаву" оспособљену за дејство вођеним и невођеним ракетама у калибрима 122 мм и 262 мм. Поред наведених, приказани су већ добро познати АЛАС (Advanced Light Attack System), вођене ракете ваздух-земља ВРВЗ -200 и "кошава 3", а приметан је и пораст броја изложених вођених ("једрећих") авио бомби различитих димензија и тежина.

"Застава оружје", "Прва петолетка", "Телеоптик жироскопи", "Институт Влатаком" и страни излагачи

Поред оклопних возила и средстава артиљерије, велику пажњу привукли су и засебни павиљони појединих домаћих компанија одбрамбене индустрије. Тако је "Застава оружје" истакла велики број различитих савремених јуришних пушака, митраљезе међу којима се посебно истакао модернизовани М84 у калибру 7,62х54Р, аутоматске топове у калибру 20 мм и 30 мм, и две нове снајперске пушке М07М у калибру .338 "лапуа магнум", односно модернизовану варијанту антиматеријалне М12М "црно копље", са опцијом употребе два калибра 12,7х108 мм и 12,7х99 мм НАТО.

Централно место у павиљону "Прве петолетке" из Трстеника имала је БЗП (беспосадна земаљска платформа) "милош ултралаки", док су већи део изложбеног простора заузимали самостални, преклопни и подцевни ручни бацачи граната у калибру 40 мм.

Компанија "Телеоптик" истакла се по својим инфрацрвеним и телевизијским главама за самонавођење, док су се код "Института Влатаком" могли видети модуларни системи земља-земља "вила 1" и "вила 2" (Vlatacom Integrated Loitering Ammunition), који комбинују каратеристике лутајуће муниције и крстарећих ракета.

Посебно интересантан био је пављион компаније "Техничи ремонт Братунац" (ТРБ), из Републике Српске, на коме су приказана два борбена оклопна возила, односно транспортера "деспот" и "вихор",  у оперативној употреби тамошњих полицијских снага. Осим оклопњака, излагачи ТРБ су представили и нову модернизовану верзију пиштоља РС9 "вампир" са низом побољшања ради лакшег руковања оружјем.

Када су у питању страни излагачи, најбогатији садржај могао се видети код кинеских и иранских представника, где су углавном доминирале макете нових кинеских лаких тенкова, борбених возила пешадије, вишецевних лансера, средстава ПВО, вишенаменских борбених авиона и крстарећих ракета, односно иранске беспилотне летелице, лутајућа муниција дронови и противоклопни ракетни системи.

Беспосадне платформе – будућност ратовања

На крају, приметан је и пораст броја домаћих беспосадних платформи, како копнених, тако и ваздухопловних, а посетиоци су имали прилику да виде и АМУР "џет ски", односно беспосадни водени скутер опремљен ДУБС-ом са митраљезом у калибру 762х54Р, ласерским даљиномером и осматрачко-нишанским справама за дневне и ноћне услове.

У домену копнених система, даљински контролисана БЗП "милош" је поред већ поменуте ултралаке, представљен и у другим наоружаним варијантама В1 и В2, као и у логистичкој верзији "милош-Л" намењеној за извлачење рањеника.

Што се беспосадних ваздухоплова тиче приказан је низ различитих комплекса, од лутајуће муниције, тј. "дронова камиказа" попут "осице" и "гаврана", преко даљински управљаних летелица кратког домета "врапца" и "обада" у извиђачкој и борбеној варијанти, до вишенаменског "пегаза" са оперативним радијусом од 200 км. Поред беспилотних летелица, изложено је и неколико комплекса за њихово ометање или онеспособљавање, укључујући и "антидрон пиштољ".

Да се акценат све више ставља на платформе и системе, како би се сачувао живот чланова посаде, говоре и многобројне даљински управљане борбене станице "кербер", "киклоп", "црни" и ДУБС-30мм, првенствено намењене за уградњу на борбена оклопна возила.

Иако је за већину посетилаца остали готово незапажени, вредни помена су и модернизовани јуршни авион "орао", опремљен вођеним ракетама ваздух-земља ВРВЗ-200 А1, "кошава 3" и Е-24-А1 и хеликоптер "газела" са противоклопним вођеним ракетама "паук".