Србија и Балкан

Ирански дронови-камиказе у Београду (ФОТО)

Један од најозбиљнијих и најопремљенијих штандова на српском Сајму наоружања је излагачки простор Министарства одбране Исламске Републике Иран
Ирански дронови-камиказе у Београду (ФОТО)© РТ Балкан/Јелена Марковић

На Међународном сајму наоружања у Београду "Партнер 2023" могу се видети модели иранског наоружања, како извиђачког тако и стрељачког, а посебна пажња стручњака усмерена је на беспилотне летелице иранске производње. 

Месецима уназад спекулише се да ће Србија од Ирана купити дронове-камиказе типа "шехид-136".

"Шехиди", међутим, на иранском штанду овогодишњег Сајма наоружања нису приказани ни као макета.

Војни аналитичар Андреј Млакар објашњава за РТ Балкан да дронови-камиказе за које је Србија (наводно) била заинтересована тренутно не могу да се виде, али то не значи да је ирански излагачки простор мање занимљив.

"Нажалост, овде нису приказани 'шехид' дронови-камиказе, већ варијанте извиђачких дронова, као и квадрокоптери који се користе у извиђачким и разним транспортним активностима… Можемо да видимо пример опреме за бацање димних бомби, а могуће је да се користе и као испомоћ на терену, било у извиђачке или нападачке сврхе", објашњава Млакар нашој репортерској екипи показујући беспилотне квадрикоптере.

Оно што смо ипак имали прилике да видимо јесте дрон-камиказа, али знатно напреднији од "шехида".

"Овде имамо 'карар', то је дрон-камиказа. Постојала је спекулација да су их Руси узели, али за сада нема никакве потврде о томе. У питању је дрон-камиказа великог домета, много бржи од класичног 'шехида', јер има турбо млазни погон", наводи наш саговорник.

Даље наилазимо на иранску беспилотну летелицу "M6" која је "копија" америчког дрона и личи на "предатора", објашњава Млакар и наводи:

"Иран има велику способност прављења копија америчких дронова, захваљујући томе што су се дочепали радио ометања и великог броја америчких дронова. По узору на 'украдену' технологију настао је и 'M6' - пионир иранских беспилотних летелица", каже наш саговорник.

Занимљиво је да су изложене и противоклопне ракете које су махом "украдена" америчка технологија, што им даје снагу у деловању против америчке војске.

"'Тофан' је иранска копија америчког ракетног система 'ТОВ'. Иран има наоружање које може да делује против америчке војске. Ова 'тофан' ракета је ласерски вођени артиљеријски пројектил за хаубице 155мм. Иран има 'паладин М109', то је америчка самоходна топ-хаубица. Она има домет приближно 20 километара, али постоји могућност деловања и на већим дометима", наводи војни аналитичар.

Поред овога, изложене су и иранске верзије "стреле" - комплетан асортиман.

"Иран има изузетно развијену наменску индустрију, од производње дронова до производње противоклопних ракета и тенкова", истиче Млакар.

image