Србија и Балкан

Шест дана од крвопролића у Бањској: САД захтева од Србије повлачење војске, огласио се Радоичић

Прошло је шест дана од трагичних догађаја у селу Бањска у којима су страдала тројица Срба и један албански полицајац
Шест дана од крвопролића у Бањској: САД захтева од Србије повлачење војске, огласио се Радоичић© Tanjug/AP Photo/Radul Radovanovic
  • Дан на Косову и Метохији почео је насилним упадом специјалних јединица Косовске полиције (РОСУ) у Клиничко-болнички центар у Северној Митровици. Након претреса, специјалци су доставили записник на албанском, без двојезичности у којем је наведено да је одрађен претрес и да ништа није пронађено, изјавио је директор те установе др Златан Елек.
  • Председник Србије Александар Вучић саопштио је да држава има доказе да је једно, а можда и два лица, хладнокрвно ликвидирано са мале удаљености у Бањској и да ће гонити кривце. 
  • Командант Кфора, италијански генерал Анђело Микеле Ристуча, оценио је да су власти тзв. Косова предузеле низ корака, које су довеле до појаве кризних ситуација на Косову и Метохији.

  • Административни прелази Јариње и Брњак блокирани су шести дан заредом за саобраћај из правца централне Србије ка Косову и Метохији. Преко ова два прелаза и јутрос се ка Косову и Метохији не може ни пешке, док се из правца КиМ ка централној Србији саобраћај одвија несметано.

  • Пуномоћник Милана Радоичића, адвокат Горан Петронијевић прочитао је саопштење некадашњег потпредседника Српске листе у којем је навео да је заједно са сународницима дошао у Бањску на КиМ, како би охрабрио српски народ у пружању отпора терору режима Аљбина Куртија. Петронијевић је додао и да је Радоичић поднео неопозиву оставку на место потпредседника Српске листе, и да је спреман да се одазове позиву српских органа.
  • Савет НАТО-а одобрио je додатнe снагe Кфора на Косову и Meтoхији, саопштила је Северноатлантска алијанса.

  • Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ рекао је да Брисел помно прати да ли Србија испуњава захтеве Европске уније у вези са смиривањем напетости на северу Косова и Метохије, и уколико процени да их Београд не поштује, спремна је да размотри увођење казнених мера и против власти у Србији.
  • Осим у КБЦ у Косовској Митровици, полиција такозваног Косова упала је јутрос и у две приватне куће - једну, како су рекли, вилу на језеру Газиводе која је у власништву од данас бившег потпредседника Српске листе Милана Радојчића, и другу кућу која припада Владимиру Радивојевићу чији је надимак "Мами", који је из Звечана.

  • Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да "терористички напад на северу Косова није био грађански отпор или отпор банди, већ напад наоружаних паравојних формација које је опремио и припремио Београд".

  • Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби изразио је забринутост Вашингтона због, како је рекао, "великог размештања" српских трупа дуж границе са Косовом.

image