Србија и Балкан

Вучић: Дуг разговор са Блинкеном о КиМ, поменуо мере против Србије

Председник Србије разговарао је са америчким државним секретаром
Вучић: Дуг разговор са Блинкеном о КиМ, поменуо мере против Србије© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је обавио дуг, не лак, телефонски разговор са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном поводом ситауције на Косову и Метохији, и додао да је он поменуо и могуће мере против Србије.

"Има неколико ствари око којих смо се сагласили неколико ствари око којих нисмо. Сагласили смо се око тога да је потребна деескалација, као и значајнија улога Кфора, коју ће Србија увек подржати. Негирао сам неистине у којима говоре о највишем степену борбене готовости наших снага, јер то није истина, немамо ни упола толико снага колико смо имали пре два-три месеца", додаје Вучић.

Истиче да се ставови Србије и САД не поклапају око природе онога што се десило на КиМ, посебно у вези такозваног косовског суверенитета. Каже и да је амерички секретар говорио и о могућим мерама против Србије, "ако се не будемо понaшали на одговарајући начин".

"Ја сам рекао - ви сте велика земља, супер сила, ваше је да чините шта мислите да морате. Ја сам апсолутно против тога и мислим да је то врло лоше, али постоје ствари којих ми морамо да се држимо, а то је пре свега истина", додаје Вучић.

Председник Србије наглашава да држава има доказе да је једно, а можда и два лица, хладнокрвно ликвидирано са мале удаљености у Бањској.

"Наша држава има доказе и гониће кривце. Ми имамо доказе да је најмање једно, а могуће два лица буквално хладнокрвно ликвидирано, када нису били ликвидирани у борби, него само рањени. Били су у животу и предали се, а након тога су са мале удаљености ликвидирани. Нисам желео да се сагласим да је то била било каква перфектна професионално урађена акција", напомиње Вучић.

Он истиче и да је Блинкену поставио питање зашто је ЕУЛЕКС био одбијен да буде у акцији на северу КиМ.

Говорећи о бившем потпредседнику Српске листе Милану Радоичићу, наводи да ће "тек у потпуности да прочита његово писмо" које је данас представио његов адвокат Горан Петронијевић.

"Он ће морати да се одазове, јер сам сигуран да надлежни државни органи имају разлога да постављају питања. Шта ће бити одлука тужиоца, да ли ће да га гони и за које кривично дело, то је питање за тужиоца, а не за мене. Видео сам суштину, није било неочекивано. Он да се бежи и крије неће, он и момци који су у томе учествовали се тиме поносе. Они то гледају на другачији начин. Ја не мислим да има право било ко било кога да убије, шта год ми о томе мислили. Мораће нека питања да се постављају. Можда уопште није учествовао у том делу, па ће тужилац наћи нешто друго, или неће наћи ништа. То је питање за тужиоца, не за нас", каже председник Србије.

Он објашњава да полиција на основу медијских извештаја мора да прикупи информације, затим тужилац доноси одлуку да ли ће подићи оптужни акт или не.

Коментаришући изјаву Радоичића да "Београд нема никакве везе са тиме што се десило у Бањској", каже:

"Па шта ако је то оружје из Србије? Када наиђете на десет пута више нашег оружја у Украјини, то значи да смо ми повели рат у Украјини, какве су то глупости? Не разумем о чему се ту ради, али очигледно да је многима потребно да направе хајку против Србије, и да су многи желели да Србија буде кажњена".

Он се осврнуо и на предстојеће изборе.

"Рекли су да не смем да идем на изборе јер су ми забранили Американци. Дан после тога су рекли биће на пролеће или на лето. Када смо рекли да ћемо им испунити услове, они неће на изборе, они кажу - немојте молим вас, шалили смо се. Ми хоћемо да нам земља буде независна, суверена, слободна, а не да нам буде колонијална. Тражили су изборе, добили су изборе, нека се спремају, остаје им још 79 дана до избора, они су сигурни победници. Ми ћемо се борити за српски народ, па ком опанци ком обојци. Прихватићемо вољу народа, склонићемо се са власти. Само нека још то покажу на изборима", закључује Вучић.

image