Србија и Балкан

Куртијеви специјалци претукли тројицу Срба; Гренел: Зашто Америка лаже о српској војсци?

Седми дан од када су административни прелази Брњак и Јариње затворени за пролаз путничких аутомобила, па чак ни пешаци не могу да прођу. Родбина преузела тела убијених Срба
Куртијеви специјалци претукли тројицу Срба; Гренел: Зашто Америка лаже о српској војсци?© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Тела Стефана Недељковића из Звечана, као и Бојана Мијаиловића и Игора Миленковића из Лепосавића, који су убијени у сукобу с тзв. косовском полицијом у Бањској 24. септембра, предата су данас породицама у Институту за судску медицину у Приштини.

Тројицу српских младића претукли су припадници најелитније специјалне јединице тзв. косовске полиције ФиТ у месту Горње Вараге у општини Зубин Поток, потвђено је из Канцеларије за КиМ.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да нема намеру да нареди војсци да пређе административне прелазе са Косовом и Метохијом, додавши да ће повући српске снаге из тог подручја јер би, како је навео, ескалација сукоба била контрапродуктивна када је реч о жељи Србије да постане чланица Европске уније.

Према информацијама "Новости", најмање седам држава захтевало је казнене мере против Београда "због охрабривања терористичких акција на територији независне земље" уколико би истрага то и потврдила.

Све најновије вести о дешавањима на Косову и Метохији могли сте да пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.
  • 30. сеп 2023 • 21:36

    21:36

    Османи са командантом Кфора: Поздрављамо одлуку да повећате број војника

    Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи разговарала је данас са командантом Кфора Анђелом Микелеом Ристучом и шефом Еулекса Ђованијем Пјетром Барбаном о најновијим дешавањима у вези са безбедносном ситуацијом на КиМ, саопштено је из њеног кабинета.

    Како се наводи у саопштењу, посебан акценат током састанка био је на ситуацији на северу КиМ и административним прелазима са централном Србијом.

    Османи је поздравила одлуку НАТО да повећа број војника у оквиру Кфора, коју види као јасан сигнал Београду да, како тврди, "одустане од дестаблизације и угрожавања безбедности на Косову".

    Она је рекла да је Приштина непоколебљива у посвећености да превазиђе актуелне безбедносне изазове са међународним партнерима и савезницима, преноси Репортери.

  • 20:35

    Ветерани терористичке УЧК Куртију: Штити север са Кфором, ми ћемо остатак "Косова" са КБС

    Вршилац дужности председника Организације ратних ветерана такозване ОВК Фатон Кљинаку поручио је премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да ће Кфор да штити север, а КБС остатак тзв. Косова.

    Кљинаку је, поводом изјаве Куртија да упркос обећању бившег премијера Хашима Тачија да КБС неће одлазити на север без одобрења Кфора, административна линија са Србијом мора да буде обезбеђена, рекао да Курти само преко Кфора може да тражи присуство КБС на северу.

  • 20:28

    Немачка: "Важно је да Србија без одлагања смањи своје трупе на граници са Косовом"

    Немачко министарство спољних послова саопштило је данас да се мора избећи даља ескалација између Београда и Приштине.

    "Мора се избећи даља ескалација између Србије и Косова. Важно је да Србија без одлагања смањи своје трупе на граници са Косовом", наводи се у објави на друштвеној мрежи X (Твитер).

    Како се додаје, Немачка је, заједно са партнерима, у директном контакту са укљученим странама.

    "Политички процес треба хитно да се настави", поручују из немачког министарства спољних послова.

  • 20:28

    Полиција тзв. Косова наводно пронашла оружје код Звечана

    Полиција тзв. Косова је саопштила да је у околини Звечана наводно пронашла значајну количину оружја, муниције и различите војне опреме.

    Приштинска полиција оптужује Србе са Севера КиМ да су то оружје користили у инциденту 24. септембра.

    "Извршена је контрола терена који обухвата село Брезне – Звечан, планински део који су користили нападачи, што је резултирало проналаском и запленом веће количине тешког наоружања, муниције и разне војне опреме", наводи се у саопштењу. 

  • 20:22

    Гренел: Блинкен и Саливен лажу о српској војсци

    Бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оптужио је данас америчког државног секретара Ентонија Блинкена и саветника за националну безбедност Џејка Саливена да су пласирали лажне информације о распоређивању српских војника на административним прелазима са КиМ, и истакао да постоји смањење, а не нагомилавање броја војника.

    "Саливен и Блинкен су јуче пласирали лажне информације о српским трупама на граници са Косовом. Они су тако ван додира са Балканом", навео је Гренел на друштвеној мрежи X (Твитер).

    Указао је да је прошле године било 14.000 српских војника, да их је данас 7.500, а до понедељка ц́е, како је навео, бити 4.000 на административним прелазима.
    Гренел је упитао зашто је администрација председника САД Џозефа Бајдена лагала о нагомилавању војника.
    "То је смањење", навео је Гренел.

    Упитао је и због чега је Бела кућа поставила 3. јуна црвену линију за премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и потом му "дозволила да пређе линију без последица".

    "Слабост изазива хаос", закључио је Гренел.

  • 18:55

    Терор не престаје: Куртијеви специјалци претукли још тројицу Срба

    Тројицу српских младића претукли су припадници елитне јединице Косовске полиције ФИТ у месту Горње Вараге у општини Зубин Поток, сазнаје "Косово онлајн".

    Опширније прочитајте ОВДЕ

  • 18:09

    Председник парламента РС: Радоичић се супротставио терору и ризиковао главу за Србију

    Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручује да се Милан Радоичић супротставио терору над Србима и ризиковао своју главу у одбрани своје земље.

    "Не знам Милана Радоичића који се супротставио терору над Србима у својој земљи и њиви ризикујући главу и преузимајући одговорност уместо да ужива у вили какву имају нпр. аутолимари или опозициони лидери у Србији. Хоће ли Србима бити боље ако га спалимо на ломачи. Размислите пре него баците камен", поручио је Стевандић.

  • 17:01

    Ховенијер се поново огласио: Срби нису могли сами да обезбеде то оружје

    Амерички изасланик у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је у интервјуу за "Би-Би-Си" да иза, како је рекао, "терористичког напада" на КиМ стоје одређене структуре и да пронађено оружје у Бањској указује да Срби нису могли сами да обезбеде то оружје.

    "Сада знамо и да је особа која је била потпредседник једне од српских странака на Косову, а која је била укључена у догађаје са високим српским званичницима, преко свог адвоката изјавила да је била организатор овог инцидента и да је присуствовала том догађају", рекао је Ховенијер за "Би-Би-Си", а преноси РТК на српском.

    Додао је и да се сада ради на утврђивању тачне одговорности

  • 16:52

    Суспендован директор РТК2 зато што је речено да су убијени Срби жртве

    Одбор Радио-телевизије Косова суспендовао је директора РТК 2 (канала на српском језику) Жељка Тврдишића, након извештаја овог медија о инциденту 24. септембра.

    РТК 2 је тројицу Срба убијених у Бањској описао као жртвек.

    "Након детаљне расправе и анализе ситуације у вези са емитовањем хронике на вестима РТК2 (канал на српском језику) од 28. септембра 2023. године, на предлог генералног директора, УО РТК је једногласно донео одлуку о суспензији са функције на период од 30 дана директора РТК2 Жељка Тврдишића. Ова мера је предузета у складу са законом и важећим прописима", каже се у саопштењу РТК.

    Руководство РТК-а је саопштило да ће извршити детаљну анализу ситуације како би се утврдило кршење професионалних стандарда. Такође, РТК је упозорио на друге дисциплинске мере против свих појединаца који су умешани у прекршај.

  • 16:50

    Родбина преузима тела убијених Стефана, Игора и Бојана
image