Србија и Балкан

Бесплатан телефонски број за психолошку подршку за преживеле у саобраћајкама

Најављено је и покретање интернет сајта
Бесплатан телефонски број за психолошку подршку за преживеле у саобраћајкама© Tanjug/BILJANA RADEKA ŠEPAROVIĆ

Агенција за безбедност саобраћаја најавила је да ће од понедељка, 2. октобра у функцији бити бесплатан телефонски број намењен свима којима је потребна психолошка помоћ због саобраћајних незгода.

Телефонски број 0800-085-087 биће доступан радним данима од 10 до 16 часова.

Заинтересовани ће имати прилике да разговарају са неким од 70 психолога, обучених да пруже подршку жртвама саобраћајних незгода, као и члановима породица настрадалих или повређених, пријатељима и очевицима догађаја.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић рекао је да је у Србији у периоду од 2017. до 2021. године у саобраћајним незгодама укупно 102.000 људи изгубило живот, задобило лакше, или теже повреде.

"Саобраћајне незгоде остављају велике последице - на друштво, на Србију, на окружење - не само онога ко је то лично доживео, без обзира да ли је у питању лакша или тежа телесна повреда. Те последице се осећају у целом окружењу", истакао је Стаматовић, преноси Танјуг.

Према његовим речима, у почетку ће се у четири највећа града у Србији - Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу - разговори са психолозима заказивати и одржавати "један на један".

Најављено је и покретање интернет сајта.

Начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић навео је да је прошле године у Србији у саобраћајним несрећама погинуло 553 људи, од којих 11 деце.

Ове године, до сада, погинуло је деветоро деце.

"Докле год нам и једно дете страда, ми нисмо задовољни. Бавићемо се овим најозбиљније и циљ је да немамо страдале деце до 2030. године и да нуспојаве саобраћајних незгода сведемо на минимум - што се тиче деце", рекао је Лакићевић.

Члан Друштва психолога Србије Никола Петровић истакао је да ће на телефонски број за психолошку подршку моћи да се јаве сви којима је таква помоћ потребна, укључујући и оне који су изазвали саобраћајне несреће.

"Оно што је наш главни циљ, то је враћање на претходни ниво функционисања, пре него што се саобраћајна незгода десила, као и спречавање горих последица, попут суицида, погоршања душевног стања, депресије и слично", изјавио је Петровић.

Представница Удружења родитеља деце страдале у саобраћају Верица Виторовић рекла је да овај пројекат има за циљ да буде јавно доступан.

Како каже, неопходно је да постоји чврста мрежа која ће да очува породице које су изгубиле децу.

"Мотив ове иницијативе јесте да је превише изгубити и један млади живот и да је непотребно да губимо и целе породице. Циљ је да породице и окружење, бар за прво време, учинимо функционалним", навела је Виторовић и том приликом апеловала на српске медије да, уз вести о саобраћајним несрећама, објављују и телефонски број за психолошку подршку жртвама саобраћајних незгода: 0800-085-087.

image