Србија и Балкан

Минут ћутања за косовског полицајца, специјалци се повукли из Бањске

Административни прелази Брњак и Јариње више од недељу дана затворени су из правца Србије ка Косову и Метохији, док се саобраћај у супротном смеру одвија без дужег задржавања
Минут ћутања за косовског полицајца, специјалци се повукли из Бањске© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Прошло је девет дана од трагичних догађаја у селу Бањска на северу Косова и Метохије у којима су страдала тројица Срба и један албански полицајац.

Административни прелази Брњак и Јариње више од недељу дана затворени су из правца Србије ка Косову и Метохији, док се саобраћај у супротном смеру одвија без дужег задржавања.

Из Центра за управљање прелазима наводе да се и данас може изаћи са Косова, али да путнички аутомобили, па чак ни пешаци, не могу да уђу на КиМ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић показао је фотографију Бојана Мијаиловића који је убијен у Бањској и навео да је на основу извештаја патолога јасно да је он прво рањен, након чега је пао и онда је извршена егзекуција.

Министар одбране у Влади Републике Србије Милош Вучевић казао је да се води континуирана кампања против Војске Србије, њене бројности и активности и то на територији Србије.

"Уколико Војска Србије добије такву наредбу од председника РС као врховног команданта, да њене јединице уђу на Ким као део РС, војска ће тај задатак извршити ефикасно и успешно", поручио је Вучевић и додао да таквог наређења до сада није било, а и ако га буде било, Кфор ће бити унапред обавештен.

Тројица Срба страдалих у Бањској сахрањени су јуче, а на административном прелазу Јариње, из колоне возила грађана који су ишли на сахрану Стефана Недељковића, извучен је и лишен слободе Лазар Јанићијевић, саопштила је Српска листа. Његов адвокат данас је објаснио да службено није доведен у везу са дешавањима у Бањској, те да чекају на одлуку о притвору која би могла да буде донета у току сутрашњег дана.

Адвокат Горан Петронијевић изјавио је синоћ да се из снимка сведочења лица које је присуствовало убиству једног од Срба на северу КиМ може закључити да је Косовска полиција извршила тешко кривично дело, које је забрањено свим међународним актима.

  • 2. окт 2023 • 21:00

    21:00

    Прихваћен предлог у ЕП: За две недеље о резолуцији о КиМ

    На пленарном заседању Европског парламента у Стразбуру посланици су са 296 гласова прихватили предлог да ЕП усвоји резолуцију о ситуацији на Косову.

    "Сви знамо шта се догађало на северу и сматрамо да је важно усвојити резолуцију за две недеље", рекао је посланик Тонино Пицула, предлагач у име посланичке групе Социјалиста и Демократа.

    Седница на којој ће се о резолуцији расправљати биће одржана на другом пленарном заседању у октобру, које ће се одржати за две недеље.

    "Високи представник ЕУ је најоштрије осудио напад наоружане групе на косовске полицијске службенике на северу Косова од недеље 24. септембра, у коме су погинули један полицајац и тројица нападача", наводи се у саопштењу ЕП.

  • 20:38

    Курти са председницима општина: Минут ћутања за косовског полицајца

    Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састао се данас са председницима општина са којима је разговарао о свим изазовима са којима се суочавају на локалном нивoу, истичући да такав формат служи да заједно, кроз отворену дискусију, доприносе бољем животу грађана.

    Том приликом одржан је и минут ћутања за погинулог полицајца Африма Буњакуа.

    Курти је пожелео посебну добродошлицу председницима општина нових чланица тзв. Асоцијације косовских општина - градоначелнику Звечана Иљиру Пецију, градоначелнику Зубиног Потока Измиру Зећирију и градоначелнику Северне Митровице Ердену Атићу.

    Он је говорио о кандидатура "Косова" за организацију Медитеранских игара 2030, чланству тзв. Косова у Партнерству за отворену управу, ОГП и питању буџета општина за 2024. који ће бити већи за скоро 90 милиона евра у односу на 2023. годину.

    "Од почетка мандата, за три године, годишњи буџет општина повећан је за 195 милиона евра више", наводи се и додаје да ће капитална улагања ресорних министарстава у општинама обухватити све општине "без искључивања иједног подручја и без дискриминације било које заједнице".

  • 19:31

    Фон Крамон: Немачка да предводи расподелу додатних трупа на "Косову"

    Известилац Европског парламента за тзв. Косово Виола фон Крамон оценила је да као важну одлуку Велике Британије да пошаље додатних 200 војника на Косово.

    Она је, међутим, додала да Немачка треба да предводи у распоређивању додатних трупа на Косову, ради заштите мира.

    "Важна одлука да се распореди 200 британских борбених трупа за појачање Кфора на терену. Немачка треба да предводи у распоређивању више трупа како би се осигурао мир и заштитили сви на Косову, при чему НАТО, предвођен Кфором, остаје од виталног значаја по том питању", написала је Фон Крамон на друштвеној мрежи "X".

  • 18:16

    Адвокат ухапшеног Србина: Није службено повезан са дешавањима у Бањској

    Аздрен Хоџа, бранилац Србина Лазара Ј. приведеног јуче на Јарињу, када је изведен из колоне која се кретала ка централној Србији на сахрану једног од четворице убијених Србина у окршају са Косовском полицијом у Бањској, обелоданио је да је његов клијент испитиван за кривично дело неовлашћено држање оружја, што се и наводи у изјави приликом задржавања.

    Адвокат је саопштио да Лазара службено не доводе у везу са дешавањима у Бањској, али да не зна шта све може да проистекне из тог случаја.

    Очекује да ће његовом клијенту сутра бити донета одлука о притвору.

    Више о томе прочитајте ОВДЕ.

  • 17:26

    Бечић Куртију: Ко је убио рањеног Бојана Мијаиловића?

    Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић истакао је да је председник Србије Александар Вучић више пута до сада доказао је да је за њега наставак политичког дијалога приоритет, а да је једини који га све време урушава Аљбин Курти.

    "Кампања против Војске Србије коју тренутно он води уз подршку западних медија, није ништа друго до кампања против Србије и против мира у региону. У том смислу, као председник Одбора за контролу служби безбедности у потпуности подржавам нашу војску и одлуке министра Вучевића", навео је Бечић.

    Додаје да је кроз све ове године од када је на снази Резолуција 1244 Савета безбедности УН, Војска Србије показала да је поуздан партнер и да поштује норме међународног права.

    "Кретање Војске Србије на територији Републике Србије смета само злобницима који у овоме виде прилику за политичко мешетарење. Зна се врло добро како се подиже борбена готовост војске и да је овде реч само о размештању јединица Војске на територији суверене државе Србије. Уместо што сплеткаре и баве се оптуживањем Србије, боље би било да Курти и његови сарадници одговоре ко је убио рањеног Бојана Мијаиловића? Зашто Еулексу није дозвољено да врши истрагу? Одакле њиховим полицајцима оружје произведено у Србији?", пита Бечић.

  • 16:33

    Бербок: Србија да смањи број војника на административној линији

    Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да је на састанку шефова дипломатија ЕУ у Кијеву упућен "хитан апел" Србији да смањи број војника на административној линији са Косовом и Метохијом.

    Она је рекла да је ЕУ позивала српску владу да повуче војнике с обзиром на напету ситуацију између Београда и Приштине, преноси "Берлинер цајтунг".

    "Србија мора да смањи трупе на граници", навела је Бербок и додала да не би требало да буде "даљих тензија између Србије и 'Косова'".

    "Берлинер цајтунг" наводи да су се, у међувремену, представници владајућих странака - немачких социјалдемократа (СПД), Зелених и Либерала (ФДП) изјаснили за повећање присуства Бундесвера у мировним снагама Кфора под командом НАТО.

  • 16:13

    Ељшани: Специјалци се повукли из Бањске, уместо њих интервентна јединица

    Припадници Специјалне јединице Косовске полиције, који се од 24. септембра налазе у Бањској код Звечана, повукли су се из тог места и њих је заменила интервентна јединица, потврдио је за "Косово онлајн" заменик директора Косовске полиције за регион север Ветон Ељшани.

    Ељшани је истакао да се у Бањској налазе и ватрогасци који рашчишћавају терен након дешавања 24. септембра.

    "Полако се враћа нормално стање у Бањској", рекао је Ељшани.

  • 14:34

    Милатовић забринут због дешавања на КиМ

    Председник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је у Подгорици да је, као и сви, забринут због дешавања на Косову и Метохији, и навео да подржава ставове Европске уније о деескалацији ситуације.

    "Оно што апсолутно могу да кажем, као што сам и раније говорио, је да поновим да је Црна Гора у потпуности привржена да промовише дијалог између Београда и Приштине и стоји иза ставова Европске уније о деескалацији ситуације", рекао је Милатовић на конференцији за новинаре.

    На питање да коментарише последње догађаје на Косову и Метохији, Милатовић је рекао и да ће Црна Гора као кредибилна чланица НАТО играти конструктивну улогу и да се нада да ће до деескалације доћи.

  • 14:33

    Рама и Пленковић позивају на доношење мера против Београда

    Премијери Албаније и Хрватске, Еди Рама и Андреј Пленковић су, како преноси Хина, снажно осудили "насиље српских паравојних јединица на северу Косова, као и њихову 'хероизацију' од Београда, уз позив премијерима земаља Европске уније и Запада на доношење мера против Србије.

    Рама, који се налази у службеној посети Загребу, изјавио је на конференцији за новинаре у Банским дворима да је "агресија паравојних снага једнако забрињавајућа као реакција Београда".

    "Имамо злочин, убиство полицијског службеника и имамо хероизацију оних који су га починили", рекао је Рама и додао да то "не сме бити прихватљиво у Европи која гаји супротне вредности".

    Пленковић сматра да ти потези "не могу остати без одговора", те да одлука Београда о дану жалости "готово да подразумева идентификацију с оним што се догодило".

  • 13:35

    Стано: Деескалација приоритет

    Европска унија очекује пуну и безусловну сарадњу Србије у вези са дешавањима у Бањској 24. септембра, изјавио је портпарол ЕУ Петер Стано и нагласио да је приоритет да дође до деескалације и стабилизације безбедносне ситуације на северу КиМ.

    "Први и најважнији приоритет је деескалација и стабилизација безбедносне ситуације", рекао је Стано на конференцији за новинаре у Бриселу, уз подсећање да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ коментарисао ситуацију на КиМ током разговора са новинарима у Украјини и да је рекао да ЕУ разговара са партнерима и савезницима о тренутној ситуацији на северу КиМ.

    Портпарол је навео да је ЕУ спремна да размотри мере у односу на Србију, ако земље чланице процене да је то потребно.

    "Одлуку о томе земље чланице ће донети ако оцене да имају довољно информација и доказа. Када оцене да је тренутак за то, земље чланице ће се одредити према догађајима на Косову и даљим корацима", рекао је Стано.

image