Србија и Балкан

Петковић показао фотографију: Патолози су утврдили да је Бојан убијен док је лежао на леђима (ФОТО)

Због Куртијевог насиља око 11 одсто Срба са Косова и Метохије се одселило у централну Србију, изјавио је на ванредној конференцији за новинаре директор Канцеларије за КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти додатно охрабрен да напада српски народ јер нема адекватне реакције са Запада.

"Јуче док је српски народ са севера КиМ испраћао на вечни починак своје сународнике, Курти је наставио са терором према српском народу. У дану када су Срби сахрањивали своје најмилије Курти је ухапсио Лазара Јанићијевића који је ишао на сахрану да се опрости од свог школског друга Стефана", навео је Петковић на ванредној конференцији за новинаре.

Он истиче да је Јанићијевић "на Јарињу брутално ухапшен и одведен у правцу Приштине".

Петковић напомиње да је дан пре тога Курти малтретирао тројицу Срба у Горњим Варагама, "само због тога што су се усудили да иду у своје шуме да секу дрва".

Подсетио је да је у петак Косовска полиција упала у Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици, "малтретирала лекара и пацијенте, разваљивала болничке просторије".

"Тражећи стан Милана Радојичића, мало су се занели и отишли у КБЦ, па до вртића, застрашујући ученике који су ушли улицом", каже Петковић.

Он упозорава да се "терор Аљбина Куртија појачава из дана у дан".

"Ја сам само навео како су се ствари одвијале у последња три дана. Чини ми се да је он додатно охрабрен да напада српски народ, јер нема адекватне реакције са Запада. Не тражимо од Кфора и Еулекса да стану на страну прогнаног српског народа, већ да буду објективни и неутрални. Ту је кључно питање за Еулекс - због чега је био одбијен да учествује у истрази приликом претраживања терена након трагичних догађаја 24. септембра? Још нема одговора због чега је Еулекс био одбијен", каже Петковић.

Он наводи да ће Србија инсистирати на одговору на ово питање.

"Јасно је због чега је одбијен, да би Косовска полиција прикрила у првом реду да су хладнокрвно убијени посебно Бојан и Игор, јер полиција не жели да се сазна на који су начин убијени. Да се не утврди да је у редовима Косовске полиције било плаћених убица, који су из терористичких кампова дошли са циљем да убију све Србе", наглашава Петковић.

"Ми до данас нисмо добили одговор ни на друго писмо Еулексу у коме тражимо одговоре на питања везана за обдукцију, посебно за Бојана и Игора и начин на који су убијени. Имам фотографију убијеног Бојана, добили смо сагласност његове породице да је објавимо. Оно што су нам казали наши патолози, пошто су Еулекс и Косовска полиција забранили нашим стручњацима да присуствују обдукцији, на основу фотографије Бојана, то је да је улазна рана у пределу левог капка, а излазна са десне стране главе, што говори да је убијен док је лежао на леђима. Десна нога је у неправилном положају, што говори да је он прво рањен, затим да је пао, и да је тек онда извршена егзекуција", додаје Петковић.

Он даље додаје да је "од кључне важности да се сазна све из извештаја везано за обдукцију".

"Ми то не тражимо од Приштине јер је јасно да све време лажира и чињенице и податке у вези са целим догађајем, већ смо то 29. септембра затражили од шефа Еулекса. Јасно смо поставили одређена питања, прво име и квалификације особе из Еулекса која је присуствовала обдукцији пошто су нас у првом, немуштом, одговору обавестили да је обдукција завршена, али да је њој присуствовао представник Еулекса. Питали смо колико је било лекара, специјалиста судске медицине, који су учествовали у чину обдукције и многа друга питања", додаје Петковић.

У одговору који је Еулекс послао Београду, наводи Петковић, они кажу да је обдукција обављена 26. септембра, а на смртовницама које су добиле породице пише да је обављена 25. септембра.

"Неко овде озбиљно лаже, или Еулекс или Приштина. Зато је кључно да видимо извештај Еулекса о обдукцији. Много је лажи. Говорили су да је било 30, 40, а сад кажу да је 90 људи било у Бањској. Прво су говорили да је полицајац убијен, а сад да је страдао од експлозива. Много нелогичности указују да Приштина лажира чињенице и зато је јасно зашто је Еулекс одбијен да присуствује истрази", каже Петковић.

Он наводи да је свима јасно "да Курти жели да спроведе етничко чишћење", и истиче да се око 11 одсто Срба са КиМ одселило у централну Србију.

"На делу је прогон и етничко чишћење. Зато је важно да Еулекс преузме своју дужност и реагује у складу са својим мандатом, а не да нам немушто одговарају", напомиње директор Канцеларије за КиМ.

Он упозорава да Срби стрепе за своје породице и да је "очигледно да нико више не може да трпи терор".

"Еулекс не одговара на наше дописе, не одговарају на кључна питања везана за обдукцију. Да ли су они лажирали податке, чистили тела од барута. Ми смо тражили да наши патолози, са међународним експертима, погледају тела", каже директор Канцеларије за КиМ.

image