Србија и Балкан

Јевтић: Више од 200 пута смо упозоравали на ситуацију на КиМ, Радоичић није никог консултовао

"Више него јасно је да морамо да урадимо све како би спречили неку нову трагедију и како би коначно завладао мир", рекао је потпредседник Српске листе Далибор Јевтић
Јевтић: Више од 200 пута смо упозоравали на ситуацију на КиМ, Радоичић није никог консултовао© Milos Tesic/ATAImages

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић оценио је да се на КиМ догодила трагедија, али је подсетио и да су председник Србије Александар Вучић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и његове колеге из Српске листе скоро 200 пута упозоравали међународну заједницу на опасност свега онога што ради Приштина.

Јевтић је за ТВ Пинк рекао да нема неку информацију више шта се догодило од онога што је сазнао путем медија.

"Оно сто се свакако догодило јесте једна велика трагедија, то је моја оцена. Када дође до губитка живота то јесте трагедија. Не смемо да посматрамо из угла онога шта се пре седам дана десило, већ морамо да видимо како смо дошли до тога. Желим да подсетим на неколико састанка које је председник имао са представницима Срба на КиМ, па и пре две године када се пуцало у Северној Митровици, када су ранили Софронијевића", рекао је Јевтић, преноси Танјуг.

Тада је јавност, рекао је Јевтић, могла да чује како се људи на северу осећају и колико је та ситуација на ивици сукоба.

"Више него јасно је да морамо да урадимо све како би спречили неку нову трагедију и како би коначно завладао мир", рекао је Јевтић.

Навео је и да би Срби са КиМ требало више да слушају оно што Вучић има да каже, у ситуацијама када су околности биле такве да нису "добро разумели позицију званичног Београда".

Јевтић каже да је први пут чуо снимак сведока из Бањске који говори о убиству Бојана Мијаиловића, и да не зна о коме се ради.

"У тим ситуацијама када долази до оружаног сукоба, то треба да дефинише право. Зато инсистирамо на међународној истрази. Не бих да подвлачим црту, али имали смо сличне догађаје, и знамо како се тада реаговало", додао је Јевтић.

Радоичић није консултовао никога

Потпредседник Српске листе поновио је вечерас да Милан Радоичић о својој одлуци у вези са дешавањима на КиМ није консултовао никога, ни унутар партије, нити врх државе у Београду.

"И свакако да је он самим тим већ дао одговор на нека питања која су се постављала. Мислим да је то сада разјашњено", рекао је Јевтић.

Додао је да је чињеница да је Радоичић као потпредседник Српске листе уживао велико поштовање српског народа на КиМ.

Према његовим речима, Радоичић је својим иступом у јавност јасно показао да је одлука била не политичка већ његова и оних људи који су се одлучили на један такав корак као последица свега онога што се догађало посебно од када је Аљбин Курти на власти у смислу угрожавања живота Срба на КиМ, посебно на северу.

"Ако само кажем да смо ми од тренутка када је ЕУ издала саопштење, односно када су донели захтев за деескалацију на северу траживши од Приштине да уради нешто по том питању имали смо 22 ескалаторна догађаја различите врсте. То је нешто што је ове људе довело у безизлазну ситуацију где су се одлучили на тај корак", рекао је Јевтић.

image
banner new
banner