Србија и Балкан

Почела вакцинација против сезонског грипа у Србији

Препорука је да се вакцинишу сви пацијенти старији од шест месеци са хроничним болестима, труднице, здравствени радници и запослени и корисници геронтолошких центара, као и старији од 65 година
Почела вакцинација против сезонског грипа у Србији© Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky, File

У свим домовима здравља у Србији данас je почела вакцинација против сезонског грипа.

Докторка Милена Турубатовић из ДЗ "Савски венац" у Београду истиче да су обезбеђене довољне количине вакцина, а на располагању ће бити две врсте вакцина - инфлувак тетра и торвакс флу.

"Дистрибуција вакцина против сезонског грипа завршена је у петак и од данас грађани могу да се вакцинишу у свим домовима здравља у Републици Србији", каже Турубатовић за Танјуг.

Процедура је, како објашњава, веома једноставна.

Грађани се јављају изабраном доктору, након тога се врши разговор и физикални преглед, а затим се упућују на вакцинални пункт, на којем се врши апликација дозе.

"Ове године имамо две врсте вакцина, а то су Инфлувак тетра, која је четвотовалентна, прозвођача Абот и Торваxфлу, и тровалентну вакцину произвођача Торлак", наводи Турубатовић.

Према њеним речима, вакцина има довољно. Препорука је да се вакцинишу сви пацијенти старији од шест месеци са хроничним болестима, труднице, здравствени радници и запослени и корисници геронтолошких центара, као и старији од 65 година.

"Сезона вакцинације против сезонског грипа траје од октобра до 31. марта и јако је важно да се грађани вакцинишу што пре, јер је потребно да прође од две до три недеље да би се развио имунитет против вируса грипа, што пре урадимо пре ћемо бити заштићени", закључила је докторка Турубатовић.

image