Србија и Балкан

Грујичић о новом таласу короне: Нема разлога за панику, има довољно вакцина и лекова

Мој предлог старијим суграђанима је да ставе маску када улазе у аутобус, посебно ако је гужва, поручила је министарка здравља
Грујичић о новом таласу короне: Нема разлога за панику, има довољно вакцина и лекова© Milos Tesic/ATAImages

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је данас да на снази остају све препоруке начина лечења када се докаже да особа има ковид 19.

Како каже, откривено је 1.700 оболелих на 7.000 оних који су имали респираторне проблеме који су тестирани.

"Али, то је на недељу дана, то је ипак мали број. Нису затрпане болнице", рекла је Грујичић за телевизију Прва.

Недавно се састала радна група у Министарству здравља која прати ситуацију, као и Институт за јавно здравље "Батут".

Она је појаснила да је потребно да се носе заштитне маске у болницама, а када су у питању онколошки, хематолошки и тешки болесници да се чувају непотребних контаката.

"Мој предлог старијим суграђанима је да ставе маску када улазе у аутобус, посебно ако је гужва. Нема разлога за панику у овом тренутку, вакцина и лекова за ковид има", рекла је министарка.

За хематолошке пацијенте и даље је обавезан пи-си-ар тест.

"Вакцине су доказале читав низ ефикасности што се тиче многих болести. Поверење се враћа, у свим анкетама наши суграђани имају 80 посто поверења у свог изабраног лекара. Домови здравља збринули су највећи број људи оболелих од ковида. Моје колеге су имале по 90 пацијената дневно, многи су оболели, излагали су се опасности. Ми ћемо даље пратити и радна група ће се састајати", рекла је Грујичић и додала да се хронични болесници припазе.

Недавно се број оболелих од вируса корона повећао, а симптоми код овог таласа су слични као и у претходном.

Пацијенти се углавном јављају са температуром, боловима у грлу и главобољом. Жале се и на поремећај слуха, чула укуса и мириса.

Медији су пренели да је у питању подврста ковида под називом "Пирола", али је пулмолог у лабораторији "Ватрено око" Снежана Јовановић казала да у Србији тренутно циркулише врста "Ерис" која је детектована у више од 57 земаља у свету.

image