Србија и Балкан

Није им више потребан мартовски погром: Срби у Куртијевој демократији тихо нестају са КиМ

Председник Србије Александар Вучић синоћ је поручио да Приштина и међународна заједница темељно спроводе терор над Србима, као и да немачко представништво у Приштини зна да је 11 одсто Срба отишло са КиМ од када је Аљбин Курти дошао на власт
Није им више потребан мартовски погром: Срби у Куртијевој демократији тихо нестају са КиМ© РТ Балкан

У самом центру Грачанице, тамо где албанских кућа и имања никада није било, у последњих пар година или месеци, да се не иде даље у прошлост, неке српске куће или њиве продате су Албанцима.

"То се више не да сакрити, и то је оно што сви овде знају. Оно што је јавно, а колико је њива, ливада, кућа продато а да се за то не зна и држи у тајности, да људи не желе да се сазна, то можемо само наслутити. Занимљиво је да је код нотара у Грачаници стално гужва, не верујем да је то зато што Срби Србима у великом броју продају имања", каже један од наших саговорника, Србин из Грачанице.

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да Приштина и међународна заједница темељно спроводе терор над Србима, као и да немачко представништво у Приштини зна да је 11 одсто Срба отишло са КиМ од када је Аљбин Курти дошао на власт.

"Чекају да Косово и Метохија остане без Срба", поручио је председник гостујући синоћ на ТВ Хепи.

У Северној Митровици, то ће ових дана потврдити готово сваки саговорник, и физички је видљиво да је у граду мање људи него раније. Неки су се склонили из града, сумњају да су на неком од спискова за хапшење, неки су, и то је чињеница, продали станове или куће и – тихо отишли. Огласа за продају станова у Северној Митровици нема много, по подацима са огласа, цена квадрата је око, или испод, ретко изнад, 500 евра.

"Ређе се овде станови продају преко огласа, чешће од уста до уста, преко пријатеља. Људи не желе да се зна да продају станове, да намеравају да оду, не желе да буду обележени као издајници, као неко ко напушта Косово", каже један од мештана Северне Митровице.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић упозорио је, по ко зна који пут, да су на КиМ на делу прогон и етничко чишћење.

"Терор Куртија појачава се из дана у дан", нагласио је Петковић јуче.

Генерал у пензији Митар Ковач за РТ Балкан каже да исељавање Срба са Косова и Метохије није заустављено ни у једном тренутку од НАТО агресије, када је протеривања 230.000 Срба и да Србија није успевала, нити успева, да то спречи било каквим стимулацијама, платама, накнадама, зато што се угроженост Срба на Косову из године у годину повећава.

"Мислим да ће се исељавање наставити, нарочито сада после ових несрећних догађаја везаних за убијање и рањавање српских момака из Бањске који су и том својеврсном оружаном побуном покушали да укажу на терор и неподношљив положај српског народа. Приштинске власти сада, а то се види из Куртијевих контаката са америчким амбасадором, припремају и предузимају тзв. противтерористичку операцију. Они су простор севера Косова прогласили блокираном зоном за извођење противтерористичке операције. То значи да се у наредном периоду, може очекивати појачање полицијских и тзв. КБС, односно будуће војске коју НАТО оргнизује и обучава. Тај терор ће утицати на Србе на Северу да и даље одлазе", каже Ковач. 

Ближи се трагедија, ако власт не заштити Србе на КиМ 

Према његовом мишљењу, "није Курти случајно блокирао административне прелазе Јариње и Брњак за улаз на Косово а да је дозволио да се са Косова може слободно излазити у централну Србију".

"Србима следе тешки и црни дани. Лично мислим да без интервенције Србије на том простору, војне и полицијске, не може се спречити самовоља нити прогон српског народа. Џаба ћемо се жалити међународној заједници на власти у Приштини, озбиљног притиска на Приштину нема. Сада, у наредним данима, уместо да се српска војска и полиција припремају за извршавање задатака у сложеним условима на простору Косова, ми видимо информације да се под плаштом деескалације, снаге наше војске повлаче у унутрашњост Србије. Истовремено, дипломатска офанзива Запада, па и мере које предлажу поједине земље око санкција Србији стварају дипломатски оквир да Србија не сме предузети ништа. Ако се ми будемо повиновали њиховим захтевима и предлозима Албанаца, који се преко међународне заједнице претачу у одлуке, доћи ћемо у озбиљан проблем да у једном тренутку констатујемо да Срби у великим таласима одлазе за КиМ и без масовног погрома и без масивних напада", каже Ковач.

Наш саговорник предвиђа да ће власти у Приштини у наредном периоду "наставити да интензивно тероришу српски народ на Северу, са још већим бројем пунктова, упадима у куће, предузећа, чинећи живот Срба неподношљивим".

Ковач сматра да се у технологији притисака на Србе променило то што Куртијеве власти неће, као 2004. године,"кренути масовно на српска села и градове на северу јер они већ контролишу тај простор, али ће својим деловањем, присуством, учинити све да Срби сами, тихо одлазе и да исцуре са Косова и Метохије".

"Они су у последњих годину дана, постепено, клизећи, захваљујући и неким нашим промашеним радњама, око повлачења Срба из полиције, неметнули ситуацију да се наши људи суочавају са огромним бројем прегледа, претреса, у градовима, у селима, на комуникацијама", каже Ковач.

На питање шта ће бити са српским етничким просторима на КиМ који се евидентно празне од Срба, наш саговорник констатује да "ни Албанцима ни Западу, посебно НАТО пакту не требају Срби нити се они бори за права Срба".

"Наша власт мора да схвати да ако не заштити Србе у енклавама, посебно сада у овој фази на северу Косова, ближи се трагедија не само Срба, него трагедија Србије и српског народа. Ишчезавањем Срба са КиМ неко жели да примора Београд да констатује да нема Срба на Северу, па ако их нема онда Србији не треба Косово. Заборављају чињеницу да је Косово, и без једног Србина, земља Србије, историјска и идентитетска земља српског народа у целини", закључује Ковач.

Председник Матице Албанаца у Србији Демо Бериша за РТ Балкан потврђује да је чињеница да исељавање Срба са Косова од 1999. године не престаје, само је питање у коме периоду је повећаван број Срба који су одлазили.

"Куртију је крајњи циљ, и то је познато, да простор Косова у потпуности очисти од Срба. Видимо да његови притисци не престају, и догађај од 24. септембра за циљ је имао да се повећа притисак и да се повећа интензитет одлазака Срба. Без обзира на погибију косовског полицајца, не заборавимо то, употребљена је прекомерна сила и у погледу ангажованих снага и у њиховом поступању", каже Бериша.

Он оцењује да Куртију у његовим намерама помажу и снаге Кфора Еулекса јер не извршавају свој мандат на КиМ.

"Кфор је ту да обезбеди безбедност за све грађане а не да немо посматра догађаје. Јасно је да су они 24. септембра дали логистичку подршку косовској полицији, а стране обавештајне службе су добро планирале и исценирале тај догађај. Када им демонстрације у Београду нису дале адекватан резултат, одлучили су се на овај потез. Ово је директно усмерено на рушење председника Републике и доказивање како он не може да управља државом. То раде и неки наши људи", каже Бериша.

Хрватски сценарио за КиМ

По његовим речима, на просторима који се сада празне од Срба, могуће је, биће примењен "хрватски сценарио".

"Хрватска је, кад су одређене територије биле испражњене и када није било могуће да се на тим просторима населе неки други људи, прибегла да кроз неплаћање пореза, такси, присваја земљу Срба, и то је један од модела. Друга могућност јесте да се ти простори населе Албанцима и то по багателној цени, јер ће људи који не користе земљу, имања, бити принуђени да је дају по неким, кажем, багателним ценама", каже Бериша.

Иначе, данас је безброј српских села на КиМ у којима више нема ни једног јединог Србина. У јужном делу Косовске Митровице данас живи само породица свештеника Ненада Стојановића Од 40.000 Срба колико је живело у Приштини пре рата, остало је тек, кажу неки непроверени подаци, њих десетак. У Ђаковици – једна једина Српкиња, Драгица Гашић, која се вратила јуна прошле године.

У Пећи, од 15.000 Срба, тек једна старица. У царском граду Призрену, данас је једва десетак Срба.

Од 10. јуна 1999. године и почетка погрома, стравичног протеривања Срба са Косова и Метохије, када је на десетине хиљада Срба у неколико таласа било принуђено да напусти своје куће, села, градове, од 437 места у којима су Срби живели до 1999. године, етнички је очишћено 312 насеља!

Колико је данас Срба на Косову и Метохији, релевантних, научно потврђених података нема. Према последњем попису становништва, оном из 1991. године, на Косову и Метохији живело је 194.190 Срба.

Само од пописа 1981. до пописа 1991. број Срба на Косову пао је са 210.000 на 194.000. За тих десет година број Албанаца порастао је са 1.226.000 на 1.596.000.

Председник Србије Александар Вучић у једном обраћању из 2019. године навео је да је на Косову и Метохији 2017. године живело 94.998 Срба, од тога у четири општине на северу покрајине 47,1 посто, а јужно од Ибра 52,8 посто.

 

 

image