Србија и Балкан

Потврђено писање РТ Балкан: Мађарска преузима команду над мисијом ЕУФОР-а "Алтеа"

Очување стабилности региона западног Балкана приоритет је за мађарску Владу, указао је министар одбране Мађарске
Потврђено писање РТ Балкан: Мађарска преузима команду над мисијом ЕУФОР-а "Алтеа"www.globallookpress.com © Attila Volgyi/XinHua

Мађарски генерал-мајор Ласло Штиц преузеће у јануару 2024. године команду мисије Алтеа у БиХ, саопштио је данас мађарски министар одбране Кристоф Салај Бобровнички, што потврђује писање РТ Балкан из септембра.

Он је истакао да Мађарска показује приврженост регионалној стабилности слањем појачања за мисију ЕУФОР-а "Алтеа".

"Мађарске одбрамбене снаге појачавају своју посвећеност - 2024. године мисији 'Алтеа' ће се придружити додатне снаге. Искуство генерал-мајора Стица у развоју снага чини га снажним вођом за ову мисију", написао је Бобровнички на друштвеним мрежама.

Он је навео да је "очување стабилности региона западног Балкана приоритет за мађарску Владу, јер тамошње земље играју кључну улогу у заустављању таласа илегалних миграната", преноси агенција МТИ.

"Оружане снаге Мађарске ће дати допринос мисији 'Алтеа' у хеликоптерском транспорту, ваздушној евакуацији и способностима медицинске подршке, послаће деминерску екипу, псе за откривање експлозива и јединицу војне полиције", рекао је Бобровнички.

Штиц тренутно служи као командант Команде за модернизацију и трансформацију оружаних снага. Служио је у мисијама на западном Балкану и у Врховном штабу савезничких снага у Европи.

Ласло Штиц је у периоду 2000-2001. био официр за копнене операције у главном штабу КФОР-а у Приштини. Он ће наследити аустријског генерал-мајора Хелмута Хабермајера.

image