Србија и Балкан

Додик би могао да тражи укидање Еуфора: Зваће Русију у помоћ?

Министар одбране БиХ Зукан Хелез (СДП) се "похвалио" да је код међународних снага "испословао" слање додатних снага у касарне у Бијељини и Орашју
Додик би могао да тражи укидање Еуфора: Зваће Русију у помоћ?© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће позвати Русију да забрани мисију Еуфор у БиХ уколико се утврди да она ради по налогу министра одбране БиХ Зукана Хелеза (СДП). Наиме, Хелез се "похвалио" да је код међународних снага "испословао" слање додатних снага у касарне у Бијељини и Орашју, места која су, уз Брчко дистрикт, кључна за повезивање Бањалуке с једне стране са Хрватском, а с друге стране са Србијом.

"Позваћемо ове из Еуфора да их видимо раде ли то самостално или раде по налогу Хелеза. Ако раде са Хелезом позваћемо Русе да забране мисију Алтеа у Босни и Херцеговини", казао је Додик, пише "Политика".

Хелез је за сарајевски Н1 изјавио да је слање војника "договорио са једним званичником Еуфора", не прецизирајући о коме се ради, који му је наводно пренео забринутост за безбедност у зељи након последњих политичких потеза Бања Луке.

Наиме, Хелез је "забринут" због потеза Скупштине РС, која се бавила питањем имовине, као и документ који су пре тога потписале политичке партије у Бањалуци, у ком се помиње и могућа понуда другом ентитету за мирно раздруживање, уколико разговори о имовини не буду дали резултат и ако се настави са развлашћивањем Српске.

Након Додикове изјаве огласио се и Еуфор наводећи да нису уочили нити проценили "било какву промену безбедносне ситуације у БиХ".

"Еуфор показује агилно присуство широм целе земље и вршиће рутинске патроле широм БиХ  како би уверио све заједнице у наше присуство и побољшао нашу свест о ситуацији", навели су из Еуфора.

Хелез тврди да је, како каже, "он једини који може дати дозволу да снаге Еуфору уђу у те касарне" али га је Додик подсетио да министар одбране не може да делује самостално и мимо колегијума.

"Хелез не може да делује мимо колегијума и ниједна његова одлука нема снагу. У Министарству одбране имате министра, заменике Србина и Хрвата, и ако желите одлуку, онда мора да буде обезбеђен консензус. Пошто нема одлуке тројице, то је неважеће" , рекао је Додик.

Поред тога што подгрева тензије позивајући Еуфор на границе са Србијом и Хрватском Хелез је за Н1 изнео још неке запаљиве тезе, којима позива на рат.

"Ни педаљ Босне и Херцеговине никоме не дам. Ко год дирне у границе БиХ тај ће добити одговор. Мирни разлаз је рат", даље подиже тензије министар одбране БиХ.

Такође, министар одбране БиХ је отужио председника Србије Александра Вучића да "стоји иза овога што  Додик ради" и поручио му да се не меша.

"Јасно је јавности да Додик ово не ради сам и да иза њега стоји Вучић који се прави миротворац када дођу они из међународне заједнице. Поручујем му да се не меша. Нема више страха", навео је Хелез.

Реагујући на Хелезову изјаву да је довољно "два и један да крену и пресеку РС и да Американци пошаљу оружје", министар одбране Србије Милош Вучевић је рекао да не разуме како он мисли да пресече било шта и зашто би секао земљу коју представља.

"То показује да министар не доживљава део те земље као своју, односно, да један конститутивни народ не доживљава као део БиХ. Хелез својим изјавама не чува целовитост БиХ, већ читав један народ тера из ње, рекао је Вучевић, за ТВ Хепи.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да у БиХ неће бити рата, јер за тако нешто нема ниједног безбедносног разлога:

"У Републици Српској и БиХ нема ниједног безбедносног разлога да би била подигнута борбена готовост или реторика. Безбедносна ситуација у РС је добра. А прича о рату је само један од домена у политици", навео је Каран, и закључио да Српска има добру сарадњу са ЕU.

Мисија "Алтеа", покренута 2. децембра 2004. године, када је Еуфор преузео одговорност за одржавање сигурности и безбедности од Сфора. У почетку је било 7.000 војника, а због позитивних промена у безбедносној ситуацији у БиХ, мандат је мењан неколико пута и смањиван је број припадника. Мандат мисије продужен је прошле године у Савету безбедности УН-а, а то је урађено након што је Бањалука упутила поруку Москви да је са тим сагласна. 

Прошле године број војника Еуфора повећан је за 500, а тренутно у тој мисији служи 1100 војника.   

image
VV inauguration
banner