Србија и Балкан

Комшић и Бећировић опет провоцирају, Срби тврде да је имовина искључиво ентитетска надлежност

Два члана Председништва упутила су у процедуру нови закон о имовини, према коме је носилац права власништва искључиво БиХ
Комшић и Бећировић опет провоцирају, Срби тврде да је имовина искључиво ентитетска надлежностwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica/XinHua

Упућивањем у процедуру предлога закона о имовини, чланови Председништва Жељко Комшић и Денис Бећировић показали су да не желе добро народу у БиХ већ позивају на сукобе, тврди посланик Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић.

Бећировић је иначе образложио, да ће према предложеном закону о имовини, БиХ бити носилац права власништва, а да ентитети и други нивои власти у БиХ могу користити и управљати имовином која им је потребна за вршење појединачних надлежности у мери у којој су овлашћени овим или неким другим законом који донесе Парламентарна скупштина БиХ.

"Они само желе политичке поене национално оријентисаних бирача каквих је већина међу Бошњацима. Овакво предлагање закона о такозваној државној имовини не само да је неуставно, оно је отворен позив на сукобе у БиХ", оценио је Петковић у изјави за Срну.

Срби, а највероватније ни Хрвати, како он указује, неће подржати овакав закон, јер он нема уставни основ, а нема ни политичку подршку.

"Устав БиХ ниједним чланом не даје право БиХ на имовину, него је она искључиво ентитетско право и надлежност", истиче Петковић.

Шефица Клуба посланика СНСД-а Сања Вулић истакла је да је на политичкој сцени БиХ у току интензивно "распакивање" Општег оквирног споразума за мир у БиХ, и да је све израженија жеља да дође крај дејтонске БиХ, што јасно поручују два бошњачка члана Председништва БиХ.

Вулићева је такође нагласила да је Дејтоном јасно дефинисано да имовина припада ентитетима, али да то очигледно не занима бошњачке политичаре, нити међународну заједницу.

"Двојица бошњачких чланова Председништва својим неразумним потезима скоро свакоднево показују да им је циљ унитарна БиХ, без ентитета, са доминацијом бошњачког народа над Србима и Хрватима", тврди Вулић.

Први корак на том путу, према њеним речима, био је одузимање позиције члана Председништва, у садашњем случају, хрватском народу. Наиме, Комшић је, као хрватски представник - изабран гласовима Бошњака. Наредни је јуришање на имовину.

"Да једнонационалне земље немају будућност, то би морали знати и амбасадори САД и Велике Британије. Но, ко шта зна и жели, није наша ствар. Република Српска је за дејтонску БиХ, а било какав други авантуризам представља крај државне заједнице БиХ", навела је Вулићева за Срну.

Раније је и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић поручила да је Бећировићев и Комшићев предлог закона о тзв. државној имовини јефтин популизам без уставног утемељења и било каквог смисла.

image