Србија и Балкан

Авион Иранске револуционарне гарде и санкције САД: Шта се догађа у троуглу Техеран–Београд–Москва

Поново је забележено слетање иранског теретњака на београдски аеродром, што је додатно "подгрејало" спекулације да Србија купује иранске дронове "шехид-136"
Авион Иранске револуционарне гарде и санкције САД: Шта се догађа у троуглу Техеран–Београд–Москва© Принтскрин / Јутјуб / Belgrade Aviator

За непуне три седмице откад се на интернету појавио снимак слетања транспортног авиона "иљушин ИЛ-76ТД" иранске авио-компаније "Пуја ер" (Pouya Air) на аеродром "Никола Тесла" (16. септембар), поједини српски сајтови опет су забележили исто – овај редак и врло занимљив авион слетео је на сурчински аеродром и 3. октобра.

Овога пута није приказан само авион у лету већ и тренутак слетања на писту београдске авио-луке, док специјализован сајт "Флајтрадар24" бележи да је ирански "иљушин" у српску престоницу (опет) долетео из Техерана – на "Теслу" је слетео у 9.34 ујутро и, такође, истог дана се вратио у Техеран (21.07 ч).

Претходно је 1. октобра исти авион "иљушин ИЛ-76ТД" иранске компаније "Пуја ер" летео на релацији Техеран–Москва–Техеран.

Дакле, нешто се догађа у троуглу који чине престонице Русије, Србије и Ирана.

Треба подсетити да је поменута иранска авио-компанија на листи санкција Сједињених Држава, где је доспела зато што су је повезали са Иранском револуционарном гардом, коју САД од 2019. третирају за терористичку организацију.

Све наведено додатно подгрева спекулације да Србија купује 20.000 иранских дронова камиказа "шехид-136".

Прва нагађања о овој куповини појавила су се након сусрета српске делегације, коју је предводио заменик министра спољних послова Србије Горан Алексић, с иранским званичницима у Техерану 6. августа 2023.

Причу су иначе лансирали украјински медији дан након српско-иранског састанка да би је потом медијско-консултантска кућа "Дифенс експрес" демантовала, тврдећи да Иран нема капацитете за производњу тако велике количине оружја тог типа, те да та земља већ има споразуме с Русијом о производњи и снабдевању тим дроновима – што и Русија и Иран негирају.

Потенцијална испорука иранских дронова Србији није нова тема у медијима – њоме се бавила "Џејмстаун фондација", тврдећи да је нестабилна ситуација на Балкану повод за "трку у наоружању коју воде Београд и Загреб", док је амерички "Форбс" закључио да су Срби потенцијално на прагу сукоба с Северноатлантском алијансом, па су им дронови потребни да брзо направе значајне губитке јачим противницима.

На управо завршеном Међународном сајму наоружања у Београду "Партнер 2023" велику пажњу је привукао излагачки простор Министарства одбране Исламске Републике Иран као један од најозбиљнијих и најопремљенијих штандова. Иако су били изложени бројни модели беспилотних летелица, "шехиди" нису приказани ни као макета.

Поновни долазак "иљушина ИЛ-76ТД" из Техерана у Београд иде у прилог гласинама да ће се Војска Србије поновити дроновима.

image