Србија и Балкан

Шта је транспортни авион из Ирана под санкцијама САД донео у Београд?

Теретњак је слетео на Сурчин око месец дана пошто су (поново) пласиране (дез)информације да Србија купује 20.000 иранских дронова камиказа "шехид-136"
Шта је транспортни авион из Ирана под санкцијама САД донео у Београд?© N509FZ CC-BY-SA-4.0

На појединим српским сајтовима и Јутјуб каналима који прате вести из светске авијације, односно слетања и полетања на аеродром "Никола Тесла", појавила се вест да је редак и врло занимљив авион слетео на писту београдскога аеродрома 16. септембра.

Наиме, ради се о руском четворомоторном тешком транспортном авиону "иљушин ИЛ-76ТД", чија је носивост између 50 и 60 тона. Београдски гост припада иранској авио-компанији "Пуја ер" (Pouya Air), која се пре свега бави превозом терета.

На снимку је приказан само авион у лету, дакле не и тренутак слетања, али је на специјализованом сајту "Флајтрадар24" записано да је ирански "иљушин" у српску престоницу долетео из Техерана – на "Теслу" је слетео у 8.42, да би се истог дана вратио у Иран (у 18.40).

Занимљиво је да је "иљушин ИЛ-76ТД" иранске компаније "Пуја ер" у наредним данима саобраћао између главног града Ирана и престонице Русије.

Још занимљивији детаљ је да се поменута иранска авио-компанија налази на листи санкција Сједињених Држава.

На листу је доспела зато што ју је Савет безбедности УН повезао са Иранском револуционарном гардом, коју САД од 2019. третирају за терористичку организацију, односно идентификовао као ентитет који је укључен у нуклеарне активности Ирана.

Најзанимљивији детаљ с тим у вези је пак информација која се појавила након сусрета српске делегације, коју је предводио заменик министра спољних послова Србије Горан Алексић, с иранским званичницима у Техерану 6. августа – да Србија купује 20.000 иранских камиказа дронова "шехид-136".

Званично саопштење је гласило – циљ сусрета је било одржавања друге рунде "политичких консултација".

Елем, причу о куповини дронова су лансирали украјински медији дан након српско-иранског састанка да би је потом медијско-консултантска кућа "Дифенс експрес" демантовала, тврдећи да Иран нема капацитете за производњу тако велике количине оружја тог типа, те да та земља већ има споразуме с Русијом о производњи и снабдевању тим дроновима – што и Русија и Иран негирају.

Међутим, потенцијална испорука иранских дронова Србији није нова тема у медијима – у публикацији "Џејмстаун фондације" под називом "Монитор тероризма" из јануара ове године разматрају се геополитичке последице извоза иранских дронова на Балкан.

По њиховим наводима, главни актер у процесу снабдевања балканског тржишта беспилотним летелицама је поменута Иранска револуционарна гарда, која би на тај начин постала присутна на југоисточном крилу НАТО-а.

Према оцени "Џејмстаун фондације", тренутна ситуација на Балкану је нестабилна и напета, што подстиче "трку у наоружању коју воде Београд и Загреб".

И амерички "Форбс" се раније бавио иранским дроновима и Србијом – закључак је да су Срби можда опет на прагу сукоба с Северноатлантском алијансом, па су им дронови потребни да брзо направе значајне губитке јачим противницима.

Иако нема званичних информација о терету који је "иљушин ИЛ-76ТД" донео из Ирана у Србију, све горенаведено отвара врата за бројне инсинуације.

image