Србија и Балкан

Вучић: Србија ће одржавати мир и стабилност

Сутра је важна седница Европског савета. Моћи ћу да вам дам више закључака вечерас када будем завршио разговоре са Макроном, казао је председник Србије током обраћања са Самита Европске политичке заједнице у Гранади
Вучић: Србија ће одржавати мир и стабилност© TANJUG/POOL PEUE

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се новинарима поводом учествовања на Самиту Европске политичке заједнице у Гранади, на који је позвано 47 шефова држава и влада, као и председник Европског савета, председник Европске комисије и председник Европског парламента.

"Имали смо не лаке разговоре. Као делегација, разговарали смо са око 25 светских лидера", рекао је председник Вучић.

Председник је најавио разговоре са Жозепом Борељом, Емануелом Макроном, као и са Киријакосом Мицотакисом.

"Са Макроном на посебном, издвојеном месту, имам билатералу. Очекујем и билатералу са Мицотакисом", рекао је он.

Како каже није разговарао са представницима из Приштине јер они ни не желе да разговарају.

"Сутра је важна седница Европског савета. Моћи ћу да вам дам више закључака вечерас када будем завршио разговоре са Макроном", рекао је Вучић.

На питање како коментарише то што је тзв. председница Косова Вјоса Османи рекла да ће се пре доласка залагати да се Србији уведу санкције и то што је немачки представник на КиМ рекао да оно што се догодило 24. септембра је заправо напад на територијални интегритет тзв. Косова, председник каже да "су било шта друго смислили па да разумем, али када кажете нападате на нечији територијални интегритет ко није део УН, истовремено разарате територијални интегритет признате земље повељом УН са и даље важећом повељом 1244 онда је то мало лицемерно".

"Да је неко важан рекао бих још је лицемерније да говорите о агресору који уствари не успева чак ни да заштити своју земљу и њене границе које су прокламоване повељом УН и резолуцијом истог тела. То говори о двоструким стандардима и аршинима који се примењују према Србији, то је нешто на шта смо већ навикли", истакао је Вучић.

Како је рекао, то није нешто од јуче.

"Наше је да разговарамо са свима, да се трудимо да објаснимо позицију наше земље. Има још једна важна разлика - ми се за разлику од њих не трудимо да се такмичимо да ли ће нешто лоше да се догоди Приштини, од нас никада нисте чули да се залажемо за санкције њима, то нас не занима. Нас занима да ми имамо нормалан живот, да Срби са КиМ имају нормалан живот, да ми можемо да имамо нормалан развој и што већи број страних директних инвестиција. Некима је читава политика заснована шта ћемо да урадимо против Србије", додао је.

На питање да ли је са неким разговарао о санкцијама он каже да је разговарао са свима о свим темама.

"Сутра је важна седница Европског савета. Моћи ћу да вам дам више закључака вечерас када будем завршио разговоре са Макроном", нагласио је.

На питање страних новинара да ли постоји војна претња од стране Србије "Косову" стварна, рекао да претња не постоји, те да је право питање да ли се поштују Повеља УН и резолуције УН.

"Ако поштујемо Повељу када је реч о Украјини, моје контра питање вама је зашто не подржавамо и када причамо о Србији. То је питање које мучи цео српски народ", рекао је Вучић.

Истиче да смо ми смо земља која ће одржавати мир и стабилност и додао да оно што нам треба су стварна решења заснована на реалности, прави напредак у преговарачком процесу и компромисна решења, а не нешто о чему је неко сањао, а да се другој страни не да ништа.

Он је истакао да је последњи пут, када је била подигнута борбена готовост српске војске, било 14.000 људи близу административне линије и то је било пре годину дана.

"Сада, када смо имали ову кризу, било је 8.500 људи, што је значајно мање него што је било. С тим бројем војника, чак и да смо желели, а нисмо, не би могли ништа да урадимо. То је јасно и видљиво. Нисмо заинтересовани за то. Заинтересовани смо да напредујемо на нашем путу. Последње три године привукли смом 63 одсто свих страних директних инвестиција на Западном Балкану и за то смо заинтересовани, да наставимо тако", истакао је председник Србије.

image