Србија и Балкан

Турска преузима команду над снагама Кфора на КиМ

Тренутно је распоређено око 3.500 НАТО војника, што је значајан пад у односу на 50.000 колико их је било на врхунцу присуства Алијансе на КиМ, пише "Блумберг"
Турска преузима команду над снагама Кфора на КиМGetty © Pool / Pool

Турска ће од 10. октобра преузети од Италије команду над снагама Кфора на Косову и Метохији, изјавио је данас портпарол турског Министарства одбране контраадмирал Зеки Актурк, преноси "Блумберг".

Према писању листа, Турска има добре односе са обе стране, пошто је развила трговинске везе са Србијом, док с друге стране испоручује борбене беспилотне летелице Приштини.

Турска види лични однос председника Реџепа Тајипа Ердогана са председником Србије Александром Вучићем потенцијално кључним у спречавању ескалације насиља након напада у селу Бањска, тврде извори упознати са овим питањем.

САД су позвале Србију да повуче своје трупе са границе и позове на одговорност организаторе насиља у којем су убијени косовски полицајац и још три особе.

Европска унија је такође изразила забринутост због најгорег сукоба од када је Приштина прогласила независност од Србије 2008. године.

Турска планира да апелује на Србију и тзв. Косово да се уздрже од акција које би могле да униште године напора на нормализацији добросуседских веза, рекли су за "Блумберг" неименовани извори.

Генерал-мајор турске војске Озкан Улутас стигао је у уторак на Косово и Метохију да преузме команду над мисијом, која укључује око 600 турских снага.

Руководство Алијансе прати допринос Турске сличним напорима НАТО-а и истиче историјске и етничке везе са Балканом, који је некада био део Отоманског царства.

Тренутно је распоређено око 3.500 НАТО војника, што је значајан пад у односу на 50.000 колико их је било на врхунцу присуства Алијансе на КиМ.

Турска традиционално подржава Приштину, са којом дели верске и етничке везе, а недавно је тој земљи продала шест својих беспилотних борбених авиона Бајрактар ​​ТБ2 које је Украјина такође користила за борбу против руских снага, кажу људи упознати са овим питањем, подсећа "Блумберг".

image