Свет

Процурио тајни британски извештај: Влада забрањује све критике америчке војске и НАТО-а

За "дезинформације" се у тајном извештају проглашавају све критике америчких снага које је могуће проверити, текстови које се сматрају "емотивним", или они који се заснивају на неименованим изворима
Процурио тајни британски извештај: Влада забрањује све критике америчке војске и НАТО-аwww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Тајни извештај на 130 страница, који је управо процурио, први пут документује међународну кампању цензуре коју финансира британска влада, а спроводе је Снаге за специјалне операције САД, преноси сајт "Грејзон".

У овом извештају, под "дезинформацијама" се сматрају све критике америчких оружаних снага или снага НАТО-а, чак и оне које се заснивају на чињеницама. Потом се препоручује "координисана акција против друштвених мређа", којом би се убудуће онемогућило објављивање оваквих прилога.

У извештају се препоручује и "интензивирање сарадње међу обавештајним агенцијама унутар ЕУ", што укључује и украјинске обавештајне службе. Тако су службе у Шпанији, како се наводи, спровеле такозвану "специјалну операцију на више нивоа", која је резултирала хапшењем новинара Анатолија Шарија.

За "дезинформације" се сматрају и текстови које су превише "емотивни", као и они који се заснивају на неименованим изворима.

Финансијери, организатори, извођачи радова

Међународне напоре координише владина компанија за односе са јавношћу "Цинк нетворк", са седиштем у Великој Британији.

Према подацима из евиденције јавних набавки, "Цинк нетворк" је добила више од пола милиона долара од америчке Команде за специјалне операције у Кенији и више од три милиона долара од Команде америчке војске у Европи и Африци.

Ове трансакције одвијале су се преко контроверзног америчког обавештајног извођача ЦАЦИ. Прошлог месеца савезни судија је одбио да одбаци тужбу против ове организације због њихове подршке војној тортури САД у затвору Абу Граиб.

У извештају се помиње и утицајна "истраживачка непрофитна организација 'Белингкет'", коју је, између 2019. и 2021. године "Цинк" финансирао са више од 65.000 евра.

Конкретна истраживања наводних "ратних дезинформација о Украјини", "Цинк" је препустио другим организацијама. На пример, анализа извештавања о Украјини додељена је украјинској компанији "Детектор медија", у чијем се годишњем извештају за 2020. као финансијери наводе амбасада САД у Украјини, америчка Агенција за међународни развој и Министарство спољних послова Данске.

Употреба термина "Запад" подстиче злоћудне наративе

Служба безбедности Украјине је као једну од важних мета издвојила новинара и политичара Анатолија Шарија, кога је два пута оптужила за издају.

Федерални истражни биро (ФБИ) проследио је захтеве СБУ-а да се цензурише и канадски новинар Арон Мејт, који је истакнути сарадник "Грејзона".

Извештај препоручује следећу методологију: да се претраживањем кључних речи сваке недеље прикупи 50 објава из медија, укључујући и "Телеграм" и "Фејсбук".

Процурили извештај, који финансира британска влада, експлицитно упозорава на употребу израза "Запад", тврдећи да употреба овог израза "подстиче наратив према којем такозвани 'колективни Запад' потпуно контролише Украјину."

У извештају се тврди и да "обавештајне агенције широм Европе могу и треба да ураде више, и да им је потребан јединствени приступ", а захтева се и "унапређење и интензивирање сарадње међу обавештајним агенцијама унутар ЕУ, са фокусом на злоћудни утицај страних информација."

image