Русија

Захарова о припремама НАТО-а за конфронтацију с Русијом: Сакашвили и Мајдан су дело Вашингтона

Председнику Војног комитета НАТО-а Робу Бауеру је изјавио да су припреме за конфронтацију неопходне због понашања Русије у Грузији 2008. и Украјини 2022.
Захарова о припремама НАТО-а за конфронтацију с Русијом: Сакашвили и Мајдан су дело Вашингтонаwww.globallookpress.com © © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је речи председника Војног комитета НАТО адмирала Роба Бауера да "НАТО од 2008. године ради на томе како би преоријентисао своју одбрану назад на колективни принцип одбране", што је по речима Бауера било "неопходно због понашања Русије, која је 15 година била партнер НАТО, све до догађаја у Грузији 2008. године, па и у Украјини 2014. и 2022, због чега су, како је додао, почели да се припремају за суочавање са све агресивнијим непријатељем.

"Штета што адмирал није истакао да су управо и Сакашвили и Мајдан били дело руку САД, нешто попут америчких провокационих пројеката", прокоментарисала је Захарова на Телеграм каналу.

Бауер је у обраћању на Варшавском безбедносном форуму изјавио да су чланице НАТО почеле припреме за конфронтацију са Русијом, као и да војни планови Алијансе имају 4.500 страница садржаја о томе како се супротставити Русији, преноси ТАСС. Он је подсетио да је НАТО распоредио четири батаљонске борбене групе на Балтику и у Пољској 2015. и 2016, које су спремне да се брзо појачају бригадама ако буде потребно.

"Као резултат онога што се догодило у Украјини, одлучили смо да створимо још четири групе на југу - Словачку, Мађарску, Румунију и Бугарску", рекао је адмирал.

Бауер је истакао да планови НАТО предвиђају повећање броја снага Алијансе на руским границама, и то "до 300.000 у првих 30 дана".

image